Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιες τροφές είναι πιθανό να προκαλέσουν λιστερίωση

Ποιες τροφές είναι πιθανό να προκαλέσουν λιστερίωση

Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη που συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με το βακτήριο Listeria monocytogenes (λιστέρια). Η λιστερίωση είναι πιο πιθανό να προσβάλλει έγκυες γυναίκες και νεογέννητα, ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποιες τροφές είναι πιο πιθανό να σας προκαλέσουν λιστερίωση

Μη παστεριωμένο γάλα

Το ακατέργαστο είναι το γάλα από οποιοδήποτε ζώο που δεν έχει παστεριωθεί για να σκοτώσει τυχόν επιβλαβή βακτήρια. Το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να περιέχει βακτήρια, όπως η λιστέρια, που μπορεί να σας προκαλέσουν πολύ σοβαρές λοιμώξεις, ακόμα και θάνατο! Παρόλο που είναι δυνατόν να πάθετε τροφική δηλητηρίαση από πολλά είδη τροφίμων, το μη παστεριωμένο γάλα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα.

Μαλακά τυριά

Τα μαλακά τυριά που παρασκευάζονται με μη παστεριωμένο γάλα εκτιμάται ότι είναι 50 έως 160 φορές πιο πιθανό να προκαλέσουν μόλυνση από λιστέρια, σε σχέση με όταν γίνονται με παστεριωμένο γάλα. Παρόλο που η παστερίωση του γάλακτος σκοτώνει το βακτήριο λιστέρια, τα προϊόντα που παράγονται από παστεριωμένο γάλα είναι πιθανό να μολυνθούν με αυτό, αν παραχθούν σε εγκαταστάσεις με ανθυγιεινές συνθήκες.

Ωμές φύτρες λαχανικών

Οι φύτρες χρειάζονται ζεστές και υγρές συνθήκες για να αναπτυχθούν. Αυτές οι συνθήκες είναι επίσης ιδανικές για την ανάπτυξη βακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένης της λιστέρια, της σαλμονέλας και του Ε. Coli.

Μην τρώτε ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένες φύτρες λαχανικών οποιουδήποτε είδους. Να μαγειρεύετε πάντοτε πολύ καλά τις φύτρες λαχανικών. Το να τις πλένετε απλώς καλά δεν θα απομακρύνει τα βακτήρια.

Πεπόνι

Το πεπόνι πρέπει να καταναλώνεται όσο το δυνατόν πιο σύντομα από την στιγμή που τεμαχίζεται. Πρέπει να διατηρείται σταθερά στο ψυγείο, αλλά όχι πάνω από μία εβδομάδα. Αν τεμαχισμένο πεπόνι έχει μείνει σε θερμοκρασία δωματίου (ειδικά το καλοκαίρι) για περισσότερες από 4 ώρες, πρέπει να το πετάξετε!

Αλλαντικά

Μην αφήνετε τους χυμούς από συσκευασμένα λουκάνικα και πακέτα από αλλαντικά να αγγίζουν άλλες τροφές, ή να παραμένουν σε επιφάνειες της κουζίνας. Να πλένετε τα χέρια σας αφότου χειρίζεστε τέτοια τρόφιμα. Όταν ανοίγετε μια συσκευασία αλλαντικών, μην την κρατάτε στο ψυγείο για πάνω από μία εβδομάδα.

Καπνιστά ψάρια

Η κατανάλωση τόνου, σολομού και άλλων προϊόντων ψαριών σε κονσέρβες δεν θεωρείται ότι αυξάνει την πιθανότητα να πάθετε λιστερίωση.Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ασφαλή. Ορισμένα από αυτά φέρουν ένδειξη ότι πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Παραδείγματα τέτοιων ειδών περιλαμβάνουν τα καπνιστά θαλασσινά, όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο μπακαλιάρος, ο τόνος και το σκουμπρί.

Λιστερίωση: Γενικά συμπτώματα

Εάν έχετε λιστερίωση, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε:

  •  Πυρετό
  • Μυϊκούς πόνους
  • Ναυτία
  • Διάρροια

Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν λίγες ημέρες αφότου έχετε φάει κάποια μολυσμένη τροφή, αλλά μπορεί να περάσουν μέχρι και δύο μήνες πριν από τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης.

Αν η λιστερίωση εξαπλωθεί στο νευρικό σας σύστημα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλο
  • Στραβολαίμιασμα
  • Σύγχυση
  • Απώλεια της ισορροπίας
  • Σπασμούς

Λιστερίωση: Συμπτώματα για τις έγκυες και για τα νεογέννητα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η λιστερίωση είναι πιθανό να προκαλέσει μόνο ήπια συμπτώματα στην μητέρα. Οι συνέπειες για το μωρό, ωστόσο, μπορεί να είναι καταστροφικές. Το μωρό μπορεί να πεθάνει απροσδόκητα πριν από τη γέννησή του, ή να αντιμετωπίσει μια πολύ απειλητική για τη ζωή του λοίμωξη μέσα στις πρώτες λίγες ημέρες αφότου γεννηθεί.

Όπως και στους ενήλικες, τα συμπτώματα μιας λοίμωξης από λιστέρια σε ένα νεογέννητο μπορεί να είναι ήπια, αλλά θα περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένη όρεξη
  • Ευερέθιστο μωρό, που “εκνευρίζεται” εύκολα
  •  Πυρετό
  •  Εμετό

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Εάν υποψιάζεστε ότι κάτι που φάγατε ήταν μολυσμένο και έχετε πυρετό, μυϊκούς πόνους, ναυτία ή διάρροια, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Εάν αντιμετωπίζετε υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, ή ευαισθησία στο φως, ζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν βακτηριακή μηνιγγίτιδα, μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της λοίμωξης από λιστέρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Close Icon