Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιες τροφές αυξάνουν τα τριγλυκερίδια

Ποιες τροφές αυξάνουν τα τριγλυκερίδια


Τα υψηλά τριγλυκερίδια στο αίμα σας μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα στη στεφανιαία αρτηρία. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας τροφές που μειώνουν τα τριγλυκερίδια. Δοκιμάστε τις παρακάτω οχτώ νόστιμες και θρεπτικές τροφές για τον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων. Τα υψηλά τριγλυκερίδια, μια διαταραχή γνωστή με τον ιατρικό όρο υπερτριγλυκεριδαιμία, χαρακτηρίζεται από μια μη φυσιολογική αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Οι ειδικοί στην καρδιαγγειακή υγεία συνιστούν τη διατήρηση των τριγλυκεριδίων σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή κάτω από 150 mg/dl. Κατά συνέπεια, μια ποσότητα που ξεπερνά αυτό το επίπεδο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές νόσους και παγκρεατίτιδα. Το σώμα χρησιμοποιεί μια ορισμένη ποσότητα αυτού του λιπιδίου ως πηγή ενέργειας. Ωστόσο η υπερβολική ποσότητα τριγλυκεριδίων αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες της στεφανιαίας νόσου.


Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα αυτού του λιπιδίου πηγαίνουν χέρι-χέρι με μια μείωση στα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), αυτό που ονομάζεται «καλή χοληστερίνη». Φυσικά, η χοληστερίνη HDL αποτελεί κλειδί για καθαρές αρτηρίες. Ευτυχώς, μια διατροφή που περιλαμβάνει λογικές ποσότητες λιπαρών και θερμίδων ρυθμίζει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας πριν αυτά επηρεάσουν την υγεία.

Για αυτόν τον λόγο είναι καλό να αυξήσετε την κατανάλωση ορισμένων τροφών που συνεισφέρουν στον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων.

Ας μάθουμε ποιες είναι αυτές.

Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που προκαλούν αύξηση της καλής χοληστερίνης στις αρτηρίες σας. Η τακτική κατανάλωση ελαιόλαδου ρυθμίζει τα υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων, καθαρίζει τις αρτηρίες και μειώνει τη φλεγμονή. Επιπλέον μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα στην πρόληψη σοβαρών καρδιαγγειακών διαταραχών, όπως η στεφανιαία νόσος, η θρόμβωση και η αρτηριοσκλήρωση. Επομένως αποτελεί μια εξαιρετική τροφή για τον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων.

Φασόλια για τον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων

Τα φασόλια (που ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων) είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν εξαιρετική επιλογή για την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας. Τα σημαντικά επίπεδα διαλυτών φυτικών ινών που περιέχουν συμβάλλουν στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης και στον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων στο σώμα. Επιπλέον συνεισφέρουν στην πρόληψη της συσσώρευσης λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών. Επίσης αποτελούν υγιεινή πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Το σώμα σας χρησιμοποιεί τις ουσίες αυτές για να διατηρεί υψηλά τα επίπεδα της ενέργειάς σας.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια συγκαταλέγονται στις καλύτερες τροφές για την υποστήριξη της καρδιαγγειακής και της γνωστικής υγείας.Ξεχωρίζουν ως βασική πηγή λιπαρών οξέων Ωμέγα-3, που είναι ένα είδος υγιεινού λιπαρού το οποίο συνεισφέρει στον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών, των βλαβερών μορίων που επιταχύνουν τη φθορά των κυττάρων.

Μερικά από τα καλύτερα λιπαρά ψάρια είναι τα εξής:

Σκουμπρί

Σολομός

Τόνος

Σαρδέλες

Ρέγκα

Μπακαλιάρος

Βρώμη

Η βρώμη, που θεωρείται ως μία από τις κύριες πηγές ενέργειας για το σώμα, αποτελεί έναν εξαιρετικό σύμμαχο για τον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων στις αρτηρίες σας. Πρώτον, η βρώμη περιέχει σημαντική ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών, ένα είδος θρεπτικού συστατικού που εμποδίζει τη συσσώρευση κακών λιπαρών. Δεύτερον, η βρώμη έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Εξασφαλίζει επίσης μια μικρή ποσότητα μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών. Τα λιπαρά αυτά είναι γνωστά για τη θετική τους δράση κατά των διαταραχών.

Ξηροί καρποί

Τα καρύδια, τα αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί εξασφαλίζουν μια σημαντική ποσότητα λιπαρών οξέων Ωμέγα-3. Πρόκειται για ένα απαραίτητο συστατικό που καθαρίζει το αίμα και υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Επίσης οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες, στις σωστές ποσότητες, βοηθούν στον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων.

Αβοκάντο

Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο είναι πολύ ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία και τη γενική ευεξία του σώματός σας. Αυτό το νόστιμο φρούτο είναι απίστευτα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, το αβοκάντο περιέχει σημαντική ποσότητα υγιεινών λιπαρών, αντιοξειδωτικών ουσιών και πρωτεϊνών. Όπως ίσως γνωρίζετε, όλα αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα για έναν υγιεινό μεταβολισμό και για καθαρές αρτηρίες. Επίσης το έλαιο του αβοκάντο βοηθάει στον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων και των υπερβολικών επιπέδων κακής χοληστερίνης (LDL).

Σκόρδο

Το σκόρδο θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο πλάνο διατροφής όλων των ασθενών με υψηλά τριγλυκερίδια. Καταρχάς το σκόρδο συνεισφέρει στον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων και άλλων λιπιδίων στο αίμα. Επίσης προάγει την αποβολή των τοξινών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το σκόρδο πρέπει να καταναλώνεται σκέτο και ωμό. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσετε τις ιδιότητές του.

Παπάγια

Η παπάγια περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και φυσικά ένζυμα που υποστηρίζουν τη χώνεψη των λιπών. Παράλληλα μειώνει τη συσσώρευση κακών λιπιδίων και βοηθάει στον έλεγχο των υψηλών τριγλυκεριδίων στο αίμα. Μπορείτε να φάτε την παπάγια όπως είναι, σε σμούθι ή σε φρουτοσαλάτες. Πρόκειται για έναν καλό τρόπο να προλάβετε τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες σας.

Γενικά έχετε υπόψη σας ότι το να συμπεριλάβετε τις παραπάνω τροφές στη διατροφή σας είναι μόνο ένας τρόπος ελέγχου των υψηλών τριγλυκεριδίων. Είναι επίσης απαραίτητο να πίνετε άφθονο νερό και να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση τηγανητών τροφών, γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων τροφών με κορεσμένα λιπαρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon