Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιες ποσότητες ζάχαρης αυξάνουν την αρτηριακή πίεση

Ποιες ποσότητες ζάχαρης αυξάνουν την αρτηριακή πίεση


Τα αναψυκτικά με ζάχαρη συνδέθηκαν με αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 10% στην ανασκόπηση, η οποία περιέλαβε πάνω από 900.000 συμμετέχοντες. Τα φρούτα, οι μικρές ποσότητες 100% χυμού φρούτων, τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως με μέτριες ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης έδειξαν κάποια προστατευτική επίδραση στην υπέρταση, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Η πηγή των τροφίμων έχει σημασία», είπε ο John Sievenpiper, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα διατροφικής επιστήμης, στο University of Toronto. «Πολλές κατευθυντήριες οδηγίες για τη ζάχαρη βασίζονται σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα ζαχαρούχα ποτά είναι επιβλαβή, αλλά δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να το προεκτείνουμε αυτό στα ολόκληρα φρούτα ή στα χαμηλών λιπαρών γιαούρτια ή στα δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν σάκχαρα».

Τα αποτελέσματα παρέχουν κάποια ανακούφιση στους καταναλωτές που ανησυχούν για υψηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να μετράνε κουταλάκια ζάχαρης σε πολλά τρόφιμα που καταναλώνουν κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. «Βλέπουμε περισσότερους ασθενείς που ρωτούν αν πρέπει να σταματήσουν τα σάκχαρα και κάποιοι ακόμη αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να σταματήσουν τα φρούτα» είπε ο Sievenpiper. «Αυτή η εστίαση σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσει τα γενικά πρότυπα κατανάλωσης που μπορεί να είναι υγιή, ειδικά στο πλαίσιο της δίαιτας DASH, η οποία είναι μια πολύ ωφέλιμη διατροφή για τη θεραπεία της υπέρτασης».


Η δίαιτα DASH και τα ευρήματα από την τρέχουσα μελέτη ταιριάζουν με τον νέο οδηγό τροφίμων του Καναδά (Canada Food Guide) και τις πρόσφατες οδηγίες διατροφής από τον Diabetes Canada και την Canadian Cardiovascular Society, είπε ο Sievenpiper. «Υπήρξε μια απομάκρυνση από τα περιοριστικά όρια συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών προς ευρύτερα πρότυπα κατανάλωσης που τονίζουν ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι μια πιο φιλελεύθερη, σύγχρονη προσέγγιση, η οποία επιτρέπει επίσης μέτριες ποσότητες λίπους, σάκχαρα και αλάτι». Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Heart Association από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon