Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιες οι επιβλαβείς επιπτώσεις της ζάχαρης;

Ποιες οι επιβλαβείς επιπτώσεις της ζάχαρης;


Η κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με μεγαλύτερα αποθέματα λίπους στην καρδιά και την κοιλιακή χώρα, φαινόμενο που θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης στο European Journal of Preventive Cardiology.

«Όταν καταναλώνουμε υπερβολική ζάχαρη, το περίσσευμα αυτό μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται. Ο λιπώδης ιστός που βρίσκεται γύρω από την καρδιά και στην κοιλιά απελευθερώνει χημικά στο σώμα τα οποία μπορεί να γίνουν επιβλαβή για την υγεία. Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τον περιορισμό της πλεονάζουσας πρόσληψης ζάχαρης», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Minnesota, So Yun Yi.


Η παρατηρητική αυτή μελέτη εξέτασε τόσο τα σακχαχαρούχα ροφήματα (όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων, τα ενεργειακά ποτά) όσο και τη ζάχαρη που προστίθεται σε τρόφιμα και ροφήματα για πιο γλυκιά γεύση (κατά το μαγείρεμα ή στα επεξεργασμένα τρόφιμα).

Οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό ανάμεσα στην μακροχρόνια κατανάλωση του εν λόγω συστατικού και τα αποθέματα λίπους στην καρδιά και άλλα όργανα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια εν εξελίξει μελέτη κοόρτης στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν 3.070 υγιείς άνθρωποι 18-30 ετών.

Η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων μετρήθηκε τρεις φορές στη διάρκεια μιας 20ετούς περιόδου (1985-2005) και μετά από 25 χρόνια (2010) πραγματοποιήθηκαν υπολογιστικές τομογραφίες στον θώρακα και την κοιλιά, ώστε να μετρηθεί ο όγκος του λίπους στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η πρόσληψη ζάχαρης στα 20 χρόνια σχετίστηκε με τον όγκο του λίπους αργότερα στη ζωή. Η αυξημένη πρόσληψη τόσο σακχαρούχων ροφημάτων όσο και προστιθέμενης ζάχαρης σχετίστηκε με σταδιακά μεγαλύτερα αποθέματα λίπους γύρω από τα όργανα.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν περισσότερα στοιχεία για το γεγονός ότι η κατανάλωση υπερβολικής προστιθέμενης ζάχαρης και ζαχαρούχων ποτών σχετίζεται με μεγαλύτερη ποσότητα λιπώδους ιστού. Και γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα λίπους σχετίζονται με υψηλότερους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και διαβήτη», τόνισε η Δρ. Lyn Steffen, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η ειδικός συνιστά τον περιορισμό της ποσότητας προστιθέμενης ζάχαρης που καταναλώνεται ημερησίως. «Πιείτε νερό αντί για ζαχαρούχα ροφήματα και επιλέξτε πιο υγιεινά σνακ αντί τροφίμων πλούσιων σε προστιθέμενη ζάχαρη. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων για να ελέγξετε την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στα προϊόντα που αγοράζετε, αναζητώντας συστατικά όπως σιρόπια, γλυκόζη, φρουκτόζη, σακχαρόζη και μαλτόζη. Αν γνωρίζετε πού κρύβεται η ζάχαρη θα μπορέσετε να τη μειώσετε πιο εύκολα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon