Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιες οι επιβλαβείς επιπτώσεις της ζάχαρης;

Ποιες οι επιβλαβείς επιπτώσεις της ζάχαρης;

Η κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με μεγαλύτερα αποθέματα λίπους στην καρδιά και την κοιλιακή χώρα, φαινόμενο που θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης στο European Journal of Preventive Cardiology.

«Όταν καταναλώνουμε υπερβολική ζάχαρη, το περίσσευμα αυτό μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται. Ο λιπώδης ιστός που βρίσκεται γύρω από την καρδιά και στην κοιλιά απελευθερώνει χημικά στο σώμα τα οποία μπορεί να γίνουν επιβλαβή για την υγεία. Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τον περιορισμό της πλεονάζουσας πρόσληψης ζάχαρης», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Minnesota, So Yun Yi.

Η παρατηρητική αυτή μελέτη εξέτασε τόσο τα σακχαχαρούχα ροφήματα (όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων, τα ενεργειακά ποτά) όσο και τη ζάχαρη που προστίθεται σε τρόφιμα και ροφήματα για πιο γλυκιά γεύση (κατά το μαγείρεμα ή στα επεξεργασμένα τρόφιμα).

Οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό ανάμεσα στην μακροχρόνια κατανάλωση του εν λόγω συστατικού και τα αποθέματα λίπους στην καρδιά και άλλα όργανα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια εν εξελίξει μελέτη κοόρτης στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν 3.070 υγιείς άνθρωποι 18-30 ετών.

Η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων μετρήθηκε τρεις φορές στη διάρκεια μιας 20ετούς περιόδου (1985-2005) και μετά από 25 χρόνια (2010) πραγματοποιήθηκαν υπολογιστικές τομογραφίες στον θώρακα και την κοιλιά, ώστε να μετρηθεί ο όγκος του λίπους στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η πρόσληψη ζάχαρης στα 20 χρόνια σχετίστηκε με τον όγκο του λίπους αργότερα στη ζωή. Η αυξημένη πρόσληψη τόσο σακχαρούχων ροφημάτων όσο και προστιθέμενης ζάχαρης σχετίστηκε με σταδιακά μεγαλύτερα αποθέματα λίπους γύρω από τα όργανα.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν περισσότερα στοιχεία για το γεγονός ότι η κατανάλωση υπερβολικής προστιθέμενης ζάχαρης και ζαχαρούχων ποτών σχετίζεται με μεγαλύτερη ποσότητα λιπώδους ιστού. Και γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα λίπους σχετίζονται με υψηλότερους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και διαβήτη», τόνισε η Δρ. Lyn Steffen, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η ειδικός συνιστά τον περιορισμό της ποσότητας προστιθέμενης ζάχαρης που καταναλώνεται ημερησίως. «Πιείτε νερό αντί για ζαχαρούχα ροφήματα και επιλέξτε πιο υγιεινά σνακ αντί τροφίμων πλούσιων σε προστιθέμενη ζάχαρη. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων για να ελέγξετε την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στα προϊόντα που αγοράζετε, αναζητώντας συστατικά όπως σιρόπια, γλυκόζη, φρουκτόζη, σακχαρόζη και μαλτόζη. Αν γνωρίζετε πού κρύβεται η ζάχαρη θα μπορέσετε να τη μειώσετε πιο εύκολα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon