Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες των ελίτ ποδοσφαιριστών;

Ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες των ελίτ ποδοσφαιριστών;

Εάν η διατροφή αυτών των παικτών δεν συμπληρωθεί κατάλληλα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ορισμένων επιπλοκών στην υγεία, όπως η αναιμία.


Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients διαπιστώνει ότι οι διατροφικές συνήθειες των ελίτ ποδοσφαιριστών ποικίλλουν ανάλογα με τα ανταγωνιστικά τους επίπεδα και το φύλο.

Ποιες οι απαιτήσεις των top ποδοσφαιριστών;

Το ποδόσφαιρο είναι ένα δημοφιλές άθλημα που ασκείται από άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως. Κατά μέσο όρο, οι παίκτες αυτού του αθλήματος υψηλής έντασης παρουσιάζουν πρόσληψη οξυγόνου 70% της μέγιστης χωρητικότητάς τους και διατηρούν τον καρδιακό ρυθμό στο 85% των μέγιστων επιπέδων τους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Η διατροφή παίζει ζωτικό ρόλο στην απόδοση των ποδοσφαιριστών παρέχοντάς τους απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ενέργεια, μυϊκή αποκατάσταση και πρόληψη τραυματισμών. Μελέτες που διερευνούν τη διατροφική κατάσταση των ποδοσφαιριστών έχουν βρει υψηλότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα κατανάλωσης πρωτεΐνης. Επίσης χαμηλότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα κατανάλωσης υδατανθράκων, τα οποία είναι ακατάλληλα για τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων απόδοσης σε έναν αγώνα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της σωστής διατροφικής κατάστασης στην υγεία και την απόδοση των ποδοσφαιριστών, η παρούσα μελέτη αξιολόγησε τις διατροφικές συνήθειες των ελίτ ποδοσφαιριστών. Και τη συσχέτισή τους με το αγωνιστικό επίπεδο, τη θέση και το φύλο των παικτών.

Σχεδιασμός μελέτης

Αρχικά 105 άνδρες και γυναίκες ποδοσφαιριστές που ανήκαν σε μια ελίτ ισπανικής ποδοσφαιρικής ομάδας εγγράφηκαν στη μελέτη. Η μελέτη διεξήχθη κατά την αγωνιστική περίοδο 2021-2022. Όλοι οι παίκτες είχαν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια προπονητικής εμπειρίας ποδοσφαίρου και συμμετείχαν σε έως και επτά τακτικές προπονήσεις κάθε εβδομάδα.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής, το οποίο περιλάμβανε 24 ερωτήσεις σε δύο κύριες ενότητες. Αρχικά, η πρώτη ενότητα ρωτούσε σχετικά με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και τις θέσεις παιχνιδιού. Ενώ η δεύτερη ενότητα συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και ποτών τον προηγούμενο μήνα.

Σημαντικές παρατηρήσεις

Η ανάλυση του ερωτηματολογίου συχνότητας φαγητού αποκάλυψε:

  • υψηλότερη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες,
  • τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση,
  • κατεψυγμένων τροφίμων,
  • και κόκκινου κρέατος μεταξύ των ανδρών ποδοσφαιριστών σε σύγκριση με εκείνη μεταξύ των γυναικών ποδοσφαιριστών.
  • Αντίθετα, οι γυναίκες παίκτριες ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν υψηλότερα επίπεδα άπαχου κρέατος όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα από τους άνδρες παίκτες.

 

Υπήρξε υψηλότερη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες και κατεψυγμένων τροφίμων, σε συνδυασμό με χαμηλότερη κατανάλωση άπαχου κρέατος, μεταξύ των μαθητών. Επίσης, μεγαλύτερη κατανάλωση αυγού και των παραγώγων του και κόκκινου κρέατος ήταν στους ανήλικους παίκτες.

Τι συμβαίνει με το αλκοόλ;

Σημαντική διαφορά στη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ υπήρξε ανάλογα με τα αγωνιστικά επίπεδα των παικτών. Επιπλέον, η υψηλότερη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ ήταν μεταξύ των παικτών της κατηγορίας ηλικιωμένων. Στις ανώτερες κατηγορίες, οι άνδρες παίκτες είχαν υψηλότερη συχνότητα κατανάλωσης μικτών ποτών, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να καταναλώσουν μπύρα και κρασί.

Λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά ανταγωνιστικά επίπεδα, η κατανάλωση μικτών ποτών ήταν υψηλότερη μεταξύ των νεαρών παικτών. Ενώ η κατανάλωση μπύρας και κρασιού ήταν υψηλότερη μεταξύ των μεγαλύτερων παικτών. Λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές θέσεις παιχνιδιού, η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ παρατηρήθηκε μεταξύ των τερματοφυλάκων και των χαφ.

Σημασία μελέτης

Η τρέχουσα μελέτη διαπιστώνει σημαντικές διαφορές στις διατροφικές συνήθειες των ελίτ ποδοσφαιριστών ανάλογα με τα αγωνιστικά τους επίπεδα και το φύλο. Τελικά, υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες:

  • ζυμαρικών,
  • ρυζιού,
  • δημητριακών ολικής αλέσεως,
  • δημητριακών

Αυτές οι τροφές μπορούν να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε μυϊκό γλυκογόνο, η οποία είναι απαραίτητη για την αύξηση της ικανότητας αντοχής σε ασκήσεις υψηλής έντασης και την πρόληψη της ταχείας εμφάνισης της κόπωσης. Ωστόσο, οι υδατάνθρακες θα πρέπει να καταναλώνονται σύμφωνα με τη σωματική ζήτηση. Έτσι ο αθλητής θα διατηρήσει τη βέλτιστη σύνθεση του σώματος.

Έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη κατανάλωση κατεψυγμένων ή επεξεργασμένων τροφίμων μεταξύ των εφήβων παικτών. Επομένως, δεδομένων των δυσμενών επιπτώσεων αυτών των τροφών στην υγεία, οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους παίκτες να συμμορφώνονται με τις ελάχιστες συστάσεις για τη συχνότητα κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων.

Όμως, οι γυναίκες ποδοσφαιριστές είχαν χαμηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και οσπρίων. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι εάν η διατροφή αυτών των παικτών δεν συμπληρωθεί κατάλληλα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ορισμένων επιπλοκών στην υγεία, όπως η αναιμία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Exergaming: Τα οφέλη του ενεργού παιχνιδιού στη φυσική κατάσταση

Προετοιμάστε το μυαλό σας για να ξεκινήσει ένα πειθαρχημένο ταξίδι γυμναστικής

Ποια μέτρα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για την πάταξη της οπαδικής βίας;

"Κρεμάει τα παπούτσια του" στα 45 ο Μπουφόν;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να προσέξουν οι αρχάριοι στη διαλειμματική νηστεία

Η διαχείριση της πείνας και η επιλογή υγιεινών τροφών κατά τις περιόδους κατανάλωσης είναι κρίσιμη. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και πηγές πρωτεΐνης.

Πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί - Απλή και πεντανόστιμη  συνταγή

Η συνταγή για πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί είναι μια απλή και πεντανόστιμη επιλογή που μπορεί να απολαύσει κανείς ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει τις γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας και είναι ιδανικό για τις οικογενειακές σας συγκεντρώσεις.

Το καθημερινό γάλα ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του εντέρου 

Η καλή υγεία της εντερικής χλωρίδας συνδέεται με την καλύτερη πέψη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι προβιοτικές τροφές, όπως το γιαούρτι και το γάλα, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης φλεγμονών στο έντερο, οι οποίες είναι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο.

Πώς να κόψεις το σκόρδο για περισσότερη γεύση και υγεία 

Το ψιλοκομμένο σκόρδο μπορεί να έχει καλύτερες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικότερα, η αλικίνη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης του αίματος και στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας.

6+1 Είδη τσαγιού για την καταπολέμηση του πρηξίματος

Φούσκωμα τσάι: Το φούσκωμα είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και μπορεί να προκαλεί δυσφορία στην καθημερινότητα. Η κατανάλωση ορισμένων βοτάνων και τσαγιών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα

Είναι πράγματι οι σαλάτες πάντα τόσο υγιεινές;

Σαλάτες: Οι σαλάτες συχνά θεωρούνται ένα υγιεινό γεύμα, καθώς περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, και άλλες θρεπτικές τροφές. Ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο υγιεινές όσο φαίνονται, καθώς διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την θρεπτική τους αξία.

Υπέροχες συνταγές με cottage cheese για γλυκές απολαύσεις

Cottage cheese: Ένα εξαιρετικό συστατικό για την παρασκευή νόστιμων και υγιεινών γλυκών. Από απλές συνταγές με μέλι και ξηρούς καρπούς, μέχρι πιο σύνθετα επιδόρπια όπως μους και κέικ σοκολάτας, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.

Close Icon