Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποιες διατροφικές συνήθειες μειώνουν τη φλεγμονή των πνευμόνων

Ποιες διατροφικές συνήθειες μειώνουν τη φλεγμονή των πνευμόνων


Μια νέα μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Βόννης δείχνει ότι ναι, μπορεί. Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύεται στο Immunity, τα ποντίκια που ακολούθησαν κετογονική διατροφή εμφάνισαν σημαντικά μειωμένη φλεγμονή της αναπνευστικής οδού. Ως γνωστόν, οι ασθενείς με άσθμα αντιδρούν ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις ορισμένων αλλεργιογόνων με σοβαρή φλεγμονή των βρόγχων. Αυτό συνοδεύεται επίσης από αυξημένη παραγωγή βλέννας, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την αναπνοή. Κομβικό ρόλο παίζουν εδώ τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία ανακαλύφθηκαν μόλις πριν από μερικά χρόνια και καλούνται ενδογενή λεμφοκύτταρα (Innate Lymphoid Cells, ILCs), τα οποία εκτελούν μια σημαντική προστατευτική λειτουργία στους πνεύμονες με την αναγέννηση κατεστραμμένων βλεννογόνων μεμβρανών.

Αυτός ο μηχανισμός επιτρέπει στον οργανισμό να επιδιορθώνει γρήγορα βλάβες που προκαλούνται από επιβλαβείς ουσίες. Στη συνέχεια η βλέννα μεταφέρει τα παθογόνα από τα βρογχίδια και προστατεύει την αναπνευστική οδό από την εκ νέου μόλυνση. Ωστόσο, με το άσθμα, η φλεγμονώδης αντίδραση είναι πολύ ισχυρότερη και μεγαλύτερη από το κανονικό, με συνέπεια τις δυσκολίες στην αναπνοή. Όμως τα ILC πολλαπλασιάζονται γρήγορα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και παράγουν μεγάλες ποσότητες προφλεγμονωδών κυτοκινών. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι εάν η διαίρεσή τους μπορεί να επιβραδυνθεί, μπορεί να είναι δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο ο υπερβολικός αντίκτυπος, δηλαδή οι κρίσεις άσθματος.


Εμβαθύνοντας λοιπόν στη λειτουργία αυτών των κυττάρων βρέθηκε ότι τα ILC χρησιμοποιούν λιπαρά οξέα, για να δημιουργήσουν την κυτταρική μεμβράνη. Απορροφούν δηλαδή λιπαρά οξέα από το περιβάλλον τους και τα αποθηκεύουν στο εσωτερικό τους για μικρό χρονικό διάστημα, προτού τα χρησιμοποιήσουν για ενέργεια ή για να κατασκευάσουν μεμβράνες. Αλλά τι θα συνέβαινε αν τα κύτταρα αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν αυτά τα λιπαρά οξέα κάπου αλλού; Για να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση, οι ερευνητές υπέβαλαν ασθματικά ποντίκια σε μια διατροφή που περιείχε κυρίως λίπη, αλλά σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες. Με αυτή τη δίαιτα, γνωστή και ως κετογονική διατροφή, ο μεταβολισμός των κυττάρων μεταβάλλεται: Τα κύτταρα αποκτούν άμεσα την ενέργεια που χρειάζονται από το κάψιμο λίπους. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι δεν διαθέτουν λιπαρά οξέα, τα οποία χρειάζονται για το σχηματισμό νέων μεμβρανών κατά τη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης.

Κατά συνέπεια, η δραστηριότητα διαίρεσης των ILC στα τρωκτικά που τράφηκαν με την ειδική δίαιτα μειώθηκε δραματικά, ενώ στα πειραματόζωα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη η παραγωγή βλέννας και τα συμπτώματα άσθματος μειώθηκαν. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη μετάβαση στα λίπη ως εναλλακτική πηγή ενέργειας και στη συνακόλουθη έλλειψη λιπαρών οξέων. Η ανεπάρκεια γλυκόζης πιθανώς επίσης άμεσα συμβάλλει στην μειωμένη δραστικότητα των ILCs.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon