Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια τρόφιμα εξασθενούν τη μνήμη

Ποια τρόφιμα εξασθενούν τη μνήμη

Μια ένωση που παράγεται στο έντερο από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος βλάπτει τις αρτηρίες και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών στην πάροδο του χρόνου, επισημαίνουν τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην έκδοση Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Παρεμβάσεις και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες συνεπώς, μπορούν να απομακρύνουν τον κίνδυνο.

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση του τρόπου που το γήρας επιβαρύνει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, σημειώνει η επικεφαλής της μελέτης Vienna Brunt, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας.

Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης όπως τα αυγά ή το βόειο κρέας, τα βακτήρια του εντέρου ξεκινούν να μεταβολίζουν τα αμινοξέα L-καρνιτίνη και χολίνη, παράγοντας ένα μεταβολικό υποπροϊόν που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη, το οποίο εν συνεχεία μετατρέπεται σε Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO) από το ήπαρ και διαχέεται στο αίμα.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με υψηλά επίπεδα TMAO στο αίμα έχουν πάνω από τις διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Στη νέα έρευνα, η επιστημονική ομάδα εξέτασε το αίμα και την αρτηριακή υγεία 101 ηλικιωμένων και 22 νέων συμμετεχόντων και διαπίστωσε πως τα επίπεδα TMAO αυξάνονται σημαντικά με την ηλικία -εύρημα σύμφωνο με προηγούμενη μελέτη σε ποντίκια, που έδειχνε πως το εντερικό μικροβίωμα αλλάζει με την ηλικία, πολλαπλασιάζοντας βακτήρια που βοηθούν στην παραγωγή TMAO.

Οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα TMAO στο αίμα είχαν σημαντικά χειρότερη αρτηριακή λειτουργία και παρουσίαζαν εντονότερα σημάδια οξειδωτικού στρες ή βλάβες στους ιστούς και την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων τους. Όταν οι ερευνητές έδωσαν TMAO απευθείας ως τροφή σε νεαρά ποντίκια, τα αιμοφόρα αγγεία τους άρχισαν να γερνούν γρήγορα. Αρκεί να σημειωθεί, ανέφερε η Δρ. Brunt, πως ένα ποντίκι δώδεκα μηνών (ηλικία ίση με 35 ανθρώπινα χρόνια) που τρεφόταν επί μήνες με TMAO, έμοιαζε περισσότερο με 27 μηνών (80 ανθρώπινα χρόνια).

ΤΜΑΟ και γνωστική εξασθένιση

Προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν πως υψηλή συγκέντρωση TMAO στα ποντίκια συνδέθηκε με εξασθένιση της ικανότητας μάθησης και της μνήμης, φανερώνοντας την επίδρασή του στην έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών. Από την άλλη πλευρά, σε γηραιότερα ποντίκια, στων οποίων την τροφή είχε συμπεριληφθεί μια ένωση που ονομάζεται διμεθυλική βουτανόλη, (ίχνη της οποίας εντοπίζονται στο ελαιόλαδο, το ξύδι και το κόκκινο κρασί) παρατηρήθηκε αντιστροφή της αγγειακής δυσλειτουργίας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ένωση εμποδίζει την παραγωγή TMAO. Η ερευνητική ομάδα, εστιάζοντας στο σημαντικό εύρημα που επεξηγεί πώς προκαλείται το γήρας στις αρτηρίες, επεσήμανε την ανάγκη στροφής σε μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φραγκόσυκο: Ένας φυσικός σύμμαχος για την απώλεια βάρους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Close Icon