Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια τρόφιμα αξίζει να βάλετε στο καθημερινό σας μενού

Ποια τρόφιμα αξίζει να βάλετε στο καθημερινό σας μενού

Πέντε τρόφιμα που μπορείτε εύκολα να βάλετε στο καθημερινό σας μενού και να ενισχύσετε την υγεία της καρδιά σας.

  1. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Είτε στη σαλάτα είτε σε φαγητό, το ελαιόλαδο έχει αποδεδειγμένη αξία για την καρδιακή υγεία. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στον έλεγχο της «κακής» LDL χοληστερόλης και σε αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα και τις αρτηρίες.

Συμβουλή: Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά, όπως το βούτυρο, με ελαιόλαδο.

  1. Ανάμεικτοι ξηροί καρποί

Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα δεν είναι μόνο ένα χορταστικό σνακ, αλλά και μια καλή επιλογή για την υγεία της καρδιάς. Πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, πολυακόρεστα λιπαρά και πρωτεΐνες, οι ξηροί καρποί σας χορταίνουν, καθιστώντας ευκολότερη την αποφυγή πρόχειρου φαγητού ή επεξεργασμένων σνακ με ραφιναρισμένους υδατάνθρακες. Οι ανάμεικτοι ξηροί καρποί, μάλιστα, σας επιτρέπουν να επωφεληθείτε από την ποικιλία θρεπτικών συστατικών που διαθέτουν.

Συμβουλή: Επιλέξτε ανάλατους ξηρούς καρπούς για βέλτιστη διατροφική αξία χωρίς νάτριο.

  1. Λιπαρά ψάρια

Ακόμα μια υγιεινή επιλογή που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας έρχεται από τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός, η πέστροφα και το σκουμπρί. Όπως και με το ελαιόλαδο, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν αυτά τα ψάρια μπορούν να αποσοβήσουν την επιβλαβή φλεγμονή στο σώμα.

Συμβουλή: Δε χρειάζεται να καταναλώνετε κάθε μέρα ψάρι για να απολαύσετε αυτά τα οφέλη, αλλά προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Τα ψάρια μπορεί να αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών για τις έγκυες γυναίκες, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για συστάσεις υγιούς κατανάλωσης ψαριού προκειμένου να αποφύγουν την υπερβολική έκθεση στον υδράργυρο.

  1. Φρούτα και λαχανικά

Στα αγγλικά υπάρχει το ακρωνύμιο ROYGBV, που συμβολίζει τα αρχικά του κόκκινου, πορτοκαλί, κίτρινου, πράσινου, μπλε και μωβ χρώματος, δηλαδή των χρωμάτων που αποτελούν το ουράνιο τόξο. Είναι ένας τρόπος να το θυμάστε όταν επιλέγετε φρούτα και λαχανικά. Προσπαθήστε να συμπεριλαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα χρώματα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην καρδιακή υγεία, αφού περιέχουν αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην πρόληψη προβλημάτων στις αρτηρίες. Φρούτα και λαχανικά διαφορετικού χρώματος έχουν διαφορετική θρεπτική αξία και διαφορετικά οφέλη, επομένως μια μεγάλη ποικιλία διασφαλίζει ότι θα τα λάβετε όλα.

Συμβουλή: Εκτός από την ποικιλία χρωμάτων, δοκιμάστε και νέα είδη φρούτων και λαχανικών για να δημιουργήσετε ενδιαφέρον στο πιάτο σας.

  1. Κριθάρι

Το κριθάρι είναι μια καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών σημαντικών για την καρδιά, καθώς δεσμεύουν τη χοληστερόλη και τις σχετικές ουσίες στο έντερο, αποτρέποντας τη συγκέντρωση λίπους στο σώμα, εκεί όπου ενδεχομένως προκαλέσει πλάκες στις αρτηρίες. Επίσης, μειώνει ελαφρώς την παραγωγή χοληστερόλης στο ήπαρ, πράγμα που μπορεί στη συνέχεια να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα λιπιδίων. Οι φυτικές ίνες βοηθούν, ακόμη, στο αίσθημα του κορεσμού, αποτρέποντας την υπερφαγία και συμβάλλοντας στον έλεγχο του βάρους. Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών στη διατροφή είναι και η βρώμη και τα φασόλια, τα οποία έχουν παράλληλα το πλεονέκτημα ότι έχουν πολλές πρωτεΐνες, πράγμα που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή αντικατάστασης του κρέατος στο βραδινό γεύμα μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon