Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια τροφή μας προστατεύει από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Ποια τροφή μας προστατεύει από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Μπορεί μία και μόνο αλλαγή στη διατροφή να κάνει τη διαφορά στην υγεία των ματιών και να προστατεύσει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Φαίνεται πως ναι, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας αυστραλιανής επιστημονικής μελέτης, η οποία υπέδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός φρούτου με μεγάλη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Φλαβονοειδή & υγεία ματιών

Οι περισσότερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σχετικά με την επίδραση της διατροφής σε παθήσεις των ματιών έχουν εστιάσει σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες C, Ε και Α. Η νέα μελέτη αφορούσε τα φλαβονοειδή, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που βρίσκονται σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά και απαντώνται σε μεγάλες ποσότητες στα μούρα, στο κόκκινο κρασί, στα καρύδια, στο πορτοκάλι και στο μήλο.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές εστίασαν στον ρόλο των φλαβονοειδών στην ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Για τον σκοπό αυτόν, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 2.000 Αυστραλών ηλικίας 50 ετών και άνω και κάλυπταν διάστημα 15 ετών.

Από όλες τις τροφές που εξετάστηκαν, ισχυρή προστασία ενάντια στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας φάνηκε να παρέχουν μόνο τα πορτοκάλια, με τη μείωση του κινδύνου χάρη στην καθημερινή κατανάλωση να εκτιμάται στο εντυπωσιακό 60% ή και περισσότερο.

«Τα στοιχεία δεν έδειξαν να υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα σε άλλες τροφές και στην προστασία των ματιών από την πάθηση» αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Bamini Gopinath, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν τουλάχιστον ένα πορτοκάλι την ημέρα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας». Συγκεκριμένα, οι πρώτοι φάνηκε να έχουν τουλάχιστον 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη σοβαρή πάθηση των ματιών σε βάθος 15ετίας σε σύγκριση με τους δεύτερους.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας πάσχουν πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη πάθηση των ματιών αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες απώλειας της όρασης και επί του παρόντος δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Έτσι, οι ερευνητές εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην εξεύρεση προληπτικών μέτρων, όπως οι αλλαγές στη διατροφή, ενάντια στην προοδευτική καταστροφή της ωχράς κηλίδας του ματιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon