Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια τροφή μας προστατεύει από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Ποια τροφή μας προστατεύει από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας


Μπορεί μία και μόνο αλλαγή στη διατροφή να κάνει τη διαφορά στην υγεία των ματιών και να προστατεύσει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Φαίνεται πως ναι, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας αυστραλιανής επιστημονικής μελέτης, η οποία υπέδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός φρούτου με μεγάλη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.


Φλαβονοειδή & υγεία ματιών

Οι περισσότερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σχετικά με την επίδραση της διατροφής σε παθήσεις των ματιών έχουν εστιάσει σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες C, Ε και Α. Η νέα μελέτη αφορούσε τα φλαβονοειδή, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που βρίσκονται σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά και απαντώνται σε μεγάλες ποσότητες στα μούρα, στο κόκκινο κρασί, στα καρύδια, στο πορτοκάλι και στο μήλο.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές εστίασαν στον ρόλο των φλαβονοειδών στην ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Για τον σκοπό αυτόν, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 2.000 Αυστραλών ηλικίας 50 ετών και άνω και κάλυπταν διάστημα 15 ετών.

Από όλες τις τροφές που εξετάστηκαν, ισχυρή προστασία ενάντια στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας φάνηκε να παρέχουν μόνο τα πορτοκάλια, με τη μείωση του κινδύνου χάρη στην καθημερινή κατανάλωση να εκτιμάται στο εντυπωσιακό 60% ή και περισσότερο.

«Τα στοιχεία δεν έδειξαν να υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα σε άλλες τροφές και στην προστασία των ματιών από την πάθηση» αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Bamini Gopinath, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν τουλάχιστον ένα πορτοκάλι την ημέρα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας». Συγκεκριμένα, οι πρώτοι φάνηκε να έχουν τουλάχιστον 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη σοβαρή πάθηση των ματιών σε βάθος 15ετίας σε σύγκριση με τους δεύτερους.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας πάσχουν πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη πάθηση των ματιών αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες απώλειας της όρασης και επί του παρόντος δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Έτσι, οι ερευνητές εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην εξεύρεση προληπτικών μέτρων, όπως οι αλλαγές στη διατροφή, ενάντια στην προοδευτική καταστροφή της ωχράς κηλίδας του ματιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Μπορούν δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon