Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια θαλασσινά επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη και ποια όχι;

Ποια θαλασσινά επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη και ποια όχι;

Τα θαλασσινά και τα ψάρια είναι αγαπημένες επιλογές για το καλοκαιρινό μενού. Είναι όμως ασφαλής η κατανάλωσή τους την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Καλοκαίρι χωρίς ήλιο, θάλασσα και μεζεδάκια δίπλα στο κύμα δεν γίνεται. Και για να είμαστε ειλικρινείς, σε ποιον δεν αρέσει να απολαμβάνει το καταγάλανο τοπίο και τον ήλιο με ουζάκι και φρέσκο ψάρι ή θαλασσινά;

Την περίοδο της εγκυμοσύνης ωστόσο, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με κάποια πράγματα και η διατροφή είναι ένα από αυτά. Για το ουζάκι φυσικά ούτε λόγος, τι ισχύει όμως με τα ψάρια και τα άλλα θαλασσινά;

Ψάρια

Τα ψάρια επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη, αρκεί να είναι καλά μαγειρεμένα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν πολλά οφέλη για τη μέλλουσα μαμά και το μωρό, όπως τη γρήγορη και υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού λόγω των ωμέγα-3 που περιέχουν. Τα ιδανικά ψάρια που ενδείκνυνται για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι ο γαύρος, ο μπακαλιάρος, η γλώσσα και ο σολωμός, ενώ καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση καρχαρία και ξιφία, γιατί εμπεριέχουν υψηλά ποσοστά υδραργύρου ο οποίος είναι επικίνδυνος για την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης.

Θαλασσινά

Ό,τι ισχύει για τα ψάρια, ισχύει και για τα θαλασσινά. Και αυτή η κατηγορία τροφίμων είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία της μέλλουσας μαμάς και του εμβρύου, πρέπει ωστόσο να καταναλώνονται με μέτρο και να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα. Οι γαρίδες θεωρούνται μία πολύ καλή επιλογή, αλλά αποφύγετε να καταναλώσετε πάνω από 170γρ την εβδομάδα. Όσον αφορά τα οστρακοειδή, επιτρέπονται αρκεί και αυτά να είναι μαγειρεμένα καλά. Τα ωμά οστακοειδή μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση στη μέλλουσα μαμά η οποία είναι πιο επιρρεπής την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αν λοιπόν έχετε λιγούρες για θαλασσινά και ψάρια, μην ανησυχείτε! Μπορείτε να τα φάτε άφοβα, αρκεί να τα έχετε μαγειρέψει καλά. Βέβαια σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

3 Συνταγές για να αξιοποιήσετε τα λαχανικά της εποχής

Tι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας αν τρώμε μια σαλάτα κάθε μέρα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Σπιτικό Burger: Τα σπιτικά μπέργκερ είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα νόστιμο γεύμα που μπορείς να προσαρμόσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Close Icon