Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια θαλασσινά επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη και ποια όχι;

Ποια θαλασσινά επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη και ποια όχι;

Τα θαλασσινά και τα ψάρια είναι αγαπημένες επιλογές για το καλοκαιρινό μενού. Είναι όμως ασφαλής η κατανάλωσή τους την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Καλοκαίρι χωρίς ήλιο, θάλασσα και μεζεδάκια δίπλα στο κύμα δεν γίνεται. Και για να είμαστε ειλικρινείς, σε ποιον δεν αρέσει να απολαμβάνει το καταγάλανο τοπίο και τον ήλιο με ουζάκι και φρέσκο ψάρι ή θαλασσινά;

Την περίοδο της εγκυμοσύνης ωστόσο, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με κάποια πράγματα και η διατροφή είναι ένα από αυτά. Για το ουζάκι φυσικά ούτε λόγος, τι ισχύει όμως με τα ψάρια και τα άλλα θαλασσινά;

Ψάρια

Τα ψάρια επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη, αρκεί να είναι καλά μαγειρεμένα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν πολλά οφέλη για τη μέλλουσα μαμά και το μωρό, όπως τη γρήγορη και υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού λόγω των ωμέγα-3 που περιέχουν. Τα ιδανικά ψάρια που ενδείκνυνται για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι ο γαύρος, ο μπακαλιάρος, η γλώσσα και ο σολωμός, ενώ καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση καρχαρία και ξιφία, γιατί εμπεριέχουν υψηλά ποσοστά υδραργύρου ο οποίος είναι επικίνδυνος για την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης.

Θαλασσινά

Ό,τι ισχύει για τα ψάρια, ισχύει και για τα θαλασσινά. Και αυτή η κατηγορία τροφίμων είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία της μέλλουσας μαμάς και του εμβρύου, πρέπει ωστόσο να καταναλώνονται με μέτρο και να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα. Οι γαρίδες θεωρούνται μία πολύ καλή επιλογή, αλλά αποφύγετε να καταναλώσετε πάνω από 170γρ την εβδομάδα. Όσον αφορά τα οστρακοειδή, επιτρέπονται αρκεί και αυτά να είναι μαγειρεμένα καλά. Τα ωμά οστακοειδή μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση στη μέλλουσα μαμά η οποία είναι πιο επιρρεπής την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αν λοιπόν έχετε λιγούρες για θαλασσινά και ψάρια, μην ανησυχείτε! Μπορείτε να τα φάτε άφοβα, αρκεί να τα έχετε μαγειρέψει καλά. Βέβαια σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Πόσο υγιεινό είναι το έλαιο καρύδας για την μαγειρική;

Έλαιο καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές λάδι που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ιδιαίτερα σε χώρες με τροπικό κλίμα. Παρά τις αντιφάσεις γύρω από τη χρήση του, το λάδι καρύδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Close Icon