Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια οφέλη προσφέρουν οι φλούδες φρούτων – λαχανικών

Ποια οφέλη προσφέρουν οι φλούδες φρούτων – λαχανικών

Τις περισσότερες φορές η υγιεινή διατροφή απαιτεί μια προετοιμασία και ίσως ορισμένες φορές και λίγη έξτρα δουλειά – όπως το να μαγειρεύουμε τα γεύματά μας σπίτι και να ψωνίζουμε προσεκτικά. Όμως η σημερινή συμβουλή είναι κάτι τελείως διαφορετικό: Μην αφαιρείτε τη φλούδα από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η εντυπωσιακή και χρωματιστή φλούδα είναι συχνά και η πιο συμπυκνωμένη πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα θρεπτικά στοιχεία εντοπίζονται εκεί. Οι ειδικοί τονίζουν, για παράδειγμα, ότι όταν ξεφλουδίζουμε μια ντομάτα, δεν χάνουμε σχεδόν καθόλου από το ευεργετικό λυκοπένιο. Αλλά υπάρχουν ορισμένες φλούδες που προσφέρουν μοναδικά οφέλη ασχέτως της σάρκας που περιέχουν.

Μήλα

Το ξεφλούδισμα ενός μήλου δεν θα μας στερήσει ιδιαίτερα τη βιταμίνη C, αλλά αυτό που θα χάσουμε είναι την πηκτίνη – μια διαλυτή φυτική ίνα που μειώνει την κακή χοληστερίνη και το σάκχαρο στο αίμα, διατηρώντας ενεργό επίσης το γαστρεντερικό σύστημα.

Καρότα

Τα καρότα είναι πλούσια σε πολυακετυλένιο – μια χημική ουσία που ακόμα ερευνάται για την πιθανότητα να εξοντώνει ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα. Έχει επίσης αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αλλά αυτές οι ουσίες είναι συμπυκνωμένες ακριβώς κάτω από τη φλούδα – οπότε είτε αφήστε τη φλούδα, είτε προσπαθήστε να ξεφλουδίσετε ένα πολύ λεπτό στρώμα.

Πατάτες

Η φλούδα της πατάτας έχει περισσότερες φυτικές ίνες, σίδηρο και φυλλικό οξύ σε σύγκριση με τη σάρκα. Όταν φυτεύετε πατάτες, επιλέξτε εκείνες που έχουν πιο μοβ χρώμα και η φλούδα τους γίνεται σημαντικότερη. Οι επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν ότι η φλούδα των συγκεκριμένων περιέχει 5-10 περισσότερα αντιοξειδωτικά από τη σάρκα.

Αγγούρια

Τα ξεφλουδισμένα αγγούρια περιέχουν λιγότερο ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Α και Κ σε σύγκριση με τα μη ξεφλουδισμένα. Άλλωστε, σχεδόν όλες οι φυτικές ίνες προέρχονται από τη φλούδα.

Ροδάκινα

Το γλυκό αυτό φρούτο περιέχει χλωρογενικό οξύ, το οποίο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά της φύσης. Κι αυτό διότι διατηρεί το βάρος μας, προλαμβάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Και μαντέψτε, στη φλούδα βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά.

Μελιτζάνα

Η φλούδα της μελιτζάνας είναι εφοδιασμένη με ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται νασουνίνη. Η ουσία αυτή δεν έχει ερευνηθεί εκτεταμένα, αλλά μία έρευνα με εργαστηριακά ζώα βρήκε ότι μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση του υγιούς εγκεφαλικού ιστού. Επιπλέον, η νασουνίνη είναι μέρος μιας μεγαλύτερης οικογένειας αντιοξειδωτικών που ονομάζονται φλαβονοειδή. Όσο πιο πολλά καταναλώνουμε από τα τελευταία, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αυξήσετε το βάρος σας με τον καιρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon