Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια οφέλη προσφέρουν οι φλούδες φρούτων – λαχανικών

Ποια οφέλη προσφέρουν οι φλούδες φρούτων – λαχανικών

Τις περισσότερες φορές η υγιεινή διατροφή απαιτεί μια προετοιμασία και ίσως ορισμένες φορές και λίγη έξτρα δουλειά – όπως το να μαγειρεύουμε τα γεύματά μας σπίτι και να ψωνίζουμε προσεκτικά. Όμως η σημερινή συμβουλή είναι κάτι τελείως διαφορετικό: Μην αφαιρείτε τη φλούδα από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η εντυπωσιακή και χρωματιστή φλούδα είναι συχνά και η πιο συμπυκνωμένη πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα θρεπτικά στοιχεία εντοπίζονται εκεί. Οι ειδικοί τονίζουν, για παράδειγμα, ότι όταν ξεφλουδίζουμε μια ντομάτα, δεν χάνουμε σχεδόν καθόλου από το ευεργετικό λυκοπένιο. Αλλά υπάρχουν ορισμένες φλούδες που προσφέρουν μοναδικά οφέλη ασχέτως της σάρκας που περιέχουν.

Μήλα

Το ξεφλούδισμα ενός μήλου δεν θα μας στερήσει ιδιαίτερα τη βιταμίνη C, αλλά αυτό που θα χάσουμε είναι την πηκτίνη – μια διαλυτή φυτική ίνα που μειώνει την κακή χοληστερίνη και το σάκχαρο στο αίμα, διατηρώντας ενεργό επίσης το γαστρεντερικό σύστημα.

Καρότα

Τα καρότα είναι πλούσια σε πολυακετυλένιο – μια χημική ουσία που ακόμα ερευνάται για την πιθανότητα να εξοντώνει ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα. Έχει επίσης αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αλλά αυτές οι ουσίες είναι συμπυκνωμένες ακριβώς κάτω από τη φλούδα – οπότε είτε αφήστε τη φλούδα, είτε προσπαθήστε να ξεφλουδίσετε ένα πολύ λεπτό στρώμα.

Πατάτες

Η φλούδα της πατάτας έχει περισσότερες φυτικές ίνες, σίδηρο και φυλλικό οξύ σε σύγκριση με τη σάρκα. Όταν φυτεύετε πατάτες, επιλέξτε εκείνες που έχουν πιο μοβ χρώμα και η φλούδα τους γίνεται σημαντικότερη. Οι επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν ότι η φλούδα των συγκεκριμένων περιέχει 5-10 περισσότερα αντιοξειδωτικά από τη σάρκα.

Αγγούρια

Τα ξεφλουδισμένα αγγούρια περιέχουν λιγότερο ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Α και Κ σε σύγκριση με τα μη ξεφλουδισμένα. Άλλωστε, σχεδόν όλες οι φυτικές ίνες προέρχονται από τη φλούδα.

Ροδάκινα

Το γλυκό αυτό φρούτο περιέχει χλωρογενικό οξύ, το οποίο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά της φύσης. Κι αυτό διότι διατηρεί το βάρος μας, προλαμβάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Και μαντέψτε, στη φλούδα βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά.

Μελιτζάνα

Η φλούδα της μελιτζάνας είναι εφοδιασμένη με ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται νασουνίνη. Η ουσία αυτή δεν έχει ερευνηθεί εκτεταμένα, αλλά μία έρευνα με εργαστηριακά ζώα βρήκε ότι μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση του υγιούς εγκεφαλικού ιστού. Επιπλέον, η νασουνίνη είναι μέρος μιας μεγαλύτερης οικογένειας αντιοξειδωτικών που ονομάζονται φλαβονοειδή. Όσο πιο πολλά καταναλώνουμε από τα τελευταία, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αυξήσετε το βάρος σας με τον καιρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φραγκόσυκο: Ένας φυσικός σύμμαχος για την απώλεια βάρους;

Overnight Oats με Φράουλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Close Icon