Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια οφέλη προσφέρουν οι φλούδες φρούτων – λαχανικών

Ποια οφέλη προσφέρουν οι φλούδες φρούτων – λαχανικών

Τις περισσότερες φορές η υγιεινή διατροφή απαιτεί μια προετοιμασία και ίσως ορισμένες φορές και λίγη έξτρα δουλειά – όπως το να μαγειρεύουμε τα γεύματά μας σπίτι και να ψωνίζουμε προσεκτικά. Όμως η σημερινή συμβουλή είναι κάτι τελείως διαφορετικό: Μην αφαιρείτε τη φλούδα από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η εντυπωσιακή και χρωματιστή φλούδα είναι συχνά και η πιο συμπυκνωμένη πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα θρεπτικά στοιχεία εντοπίζονται εκεί. Οι ειδικοί τονίζουν, για παράδειγμα, ότι όταν ξεφλουδίζουμε μια ντομάτα, δεν χάνουμε σχεδόν καθόλου από το ευεργετικό λυκοπένιο. Αλλά υπάρχουν ορισμένες φλούδες που προσφέρουν μοναδικά οφέλη ασχέτως της σάρκας που περιέχουν.

Μήλα

Το ξεφλούδισμα ενός μήλου δεν θα μας στερήσει ιδιαίτερα τη βιταμίνη C, αλλά αυτό που θα χάσουμε είναι την πηκτίνη – μια διαλυτή φυτική ίνα που μειώνει την κακή χοληστερίνη και το σάκχαρο στο αίμα, διατηρώντας ενεργό επίσης το γαστρεντερικό σύστημα.

Καρότα

Τα καρότα είναι πλούσια σε πολυακετυλένιο – μια χημική ουσία που ακόμα ερευνάται για την πιθανότητα να εξοντώνει ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα. Έχει επίσης αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αλλά αυτές οι ουσίες είναι συμπυκνωμένες ακριβώς κάτω από τη φλούδα – οπότε είτε αφήστε τη φλούδα, είτε προσπαθήστε να ξεφλουδίσετε ένα πολύ λεπτό στρώμα.

Πατάτες

Η φλούδα της πατάτας έχει περισσότερες φυτικές ίνες, σίδηρο και φυλλικό οξύ σε σύγκριση με τη σάρκα. Όταν φυτεύετε πατάτες, επιλέξτε εκείνες που έχουν πιο μοβ χρώμα και η φλούδα τους γίνεται σημαντικότερη. Οι επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν ότι η φλούδα των συγκεκριμένων περιέχει 5-10 περισσότερα αντιοξειδωτικά από τη σάρκα.

Αγγούρια

Τα ξεφλουδισμένα αγγούρια περιέχουν λιγότερο ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Α και Κ σε σύγκριση με τα μη ξεφλουδισμένα. Άλλωστε, σχεδόν όλες οι φυτικές ίνες προέρχονται από τη φλούδα.

Ροδάκινα

Το γλυκό αυτό φρούτο περιέχει χλωρογενικό οξύ, το οποίο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά της φύσης. Κι αυτό διότι διατηρεί το βάρος μας, προλαμβάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Και μαντέψτε, στη φλούδα βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά.

Μελιτζάνα

Η φλούδα της μελιτζάνας είναι εφοδιασμένη με ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται νασουνίνη. Η ουσία αυτή δεν έχει ερευνηθεί εκτεταμένα, αλλά μία έρευνα με εργαστηριακά ζώα βρήκε ότι μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση του υγιούς εγκεφαλικού ιστού. Επιπλέον, η νασουνίνη είναι μέρος μιας μεγαλύτερης οικογένειας αντιοξειδωτικών που ονομάζονται φλαβονοειδή. Όσο πιο πολλά καταναλώνουμε από τα τελευταία, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αυξήσετε το βάρος σας με τον καιρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon