Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια η σύνδεση του κόκκινου κρέατος και του διαβήτη τύπου 2;

Ποια η σύνδεση του κόκκινου κρέατος και του διαβήτη τύπου 2;

Εάν είστε μη χορτοφάγος και λάτρης του κρεατοφάγου, μπορείτε να σχετιστείτε με το αίσθημα της ικανοποίησης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος εμπλουτισμένου με την καλοσύνη του κόκκινου κρέατος. 


Ποιος δεν λαχταράει κάθε τόσο κόκκινο κρέας. Άλλωστε είναι ένα από τα πιο νόστιμα είδη κρέατος που κυκλοφορούν στην αγορά. Εάν είστε μη χορτοφάγος και λάτρης του κρεατοφάγου, μπορείτε να σχετιστείτε με το αίσθημα της ικανοποίησης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος εμπλουτισμένου με την καλοσύνη του κόκκινου κρέατος. Όσο νόστιμο κι αν είναι αυτό το χαλάκι, δεν είναι πάντα υγιεινό. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Nutrition αποκαλύπτει ότι δύο μερίδες κόκκινου κρέατος σε μια εβδομάδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Βασικά ανέρχεται σε 51% πιθανότητα εμφάνισης αυτού του προβλήματος διαβήτη σε ενήλικες και αναφερόταν σε μη επεξεργασμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Γιατί το κόκκινο κρέας είναι επικίνδυνο για κατανάλωση;

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ναι, αλλά έχει επίσης ορισμένες βλαβερές συνέπειες μόνο εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Μία μερίδα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα θεωρείται αβλαβής από τους ειδικούς και συνιστάται ανεπιφύλακτα στους ανθρώπους. Ας καταλάβουμε τη σχέση μεταξύ διαβήτη τύπου 2 και ανάγνωσης κρέατος.

Το κόκκινο κρέας είναι διαβόητο ότι διαταράσσει την παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα. Σε σύγκριση με το κοτόπουλο, το ψάρι και άλλα κρέατα, το κόκκινο κρέας περιέχει περισσότερες ποσότητες κορεσμένου λίπους και αυτό είναι που είναι υπεύθυνο για τον αποκλεισμό της ευαισθησίας στην ινσουλίνη στο σώμα και τη μείωση της λειτουργίας των βήτα κυττάρων. Έτσι, όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, δεν μπορεί επίσης να αποθηκεύσει το πλεόνασμα σακχάρου στο αίμα. Οποιαδήποτε ποσότητα ινσουλίνης και αν είναι σε θέση να εκκρίνει το σώμα, μπορεί επίσης να μην έχει καλή απόδοση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η παρουσία ακόρεστων λιπαρών και η απουσία πολυακόρεστων λιπαρών (PUFA) στο κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι ο μόνος αποκλειστής ινσουλίνης!

Τι άλλο μπορεί να αντισταθεί στην παραγωγή ινσουλίνης;

  1. Το κόκκινο κρέας περιέχει επίσης σίδηρο αίμης. Ο αιμικός σίδηρος είναι υπεύθυνος για την αύξηση του οξειδωτικού στρες στο σώμα μας, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
  2. Ο αιμικός σίδηρος είναι επίσης γνωστό ότι διαταράσσει τη λειτουργία της λειτουργίας των βήτα κυττάρων. Η κύρια λειτουργία αυτών των κυττάρων είναι να παράγουν ινσουλίνη.
  3. Τέλος, τα κόκκινα κρέατα που υποβάλλονται σε επεξεργασία είναι επίσης πλούσια σε νιτρικά άλατα και τα υποπροϊόντα τους, τα οποία σε συνδυασμό μπορούν να εμποδίσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, έναν τύπο μη αποφρακτικής στεφανιαίας νόσου (CAD).
  4. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπλοκάρουν συνεχώς την παραγωγή ινσουλίνης και φυσικά κάνουν το σώμα πιο επιρρεπές σε ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε για το υπόλοιπο της ζωής σας;

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

8 χορτοφαγικές τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο

3 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ πριν τον ύπνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon