Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια η σύνδεση του κόκκινου κρέατος και του διαβήτη τύπου 2;

Ποια η σύνδεση του κόκκινου κρέατος και του διαβήτη τύπου 2;

Εάν είστε μη χορτοφάγος και λάτρης του κρεατοφάγου, μπορείτε να σχετιστείτε με το αίσθημα της ικανοποίησης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος εμπλουτισμένου με την καλοσύνη του κόκκινου κρέατος. 


Ποιος δεν λαχταράει κάθε τόσο κόκκινο κρέας. Άλλωστε είναι ένα από τα πιο νόστιμα είδη κρέατος που κυκλοφορούν στην αγορά. Εάν είστε μη χορτοφάγος και λάτρης του κρεατοφάγου, μπορείτε να σχετιστείτε με το αίσθημα της ικανοποίησης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος εμπλουτισμένου με την καλοσύνη του κόκκινου κρέατος. Όσο νόστιμο κι αν είναι αυτό το χαλάκι, δεν είναι πάντα υγιεινό. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Nutrition αποκαλύπτει ότι δύο μερίδες κόκκινου κρέατος σε μια εβδομάδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Βασικά ανέρχεται σε 51% πιθανότητα εμφάνισης αυτού του προβλήματος διαβήτη σε ενήλικες και αναφερόταν σε μη επεξεργασμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Γιατί το κόκκινο κρέας είναι επικίνδυνο για κατανάλωση;

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ναι, αλλά έχει επίσης ορισμένες βλαβερές συνέπειες μόνο εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Μία μερίδα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα θεωρείται αβλαβής από τους ειδικούς και συνιστάται ανεπιφύλακτα στους ανθρώπους. Ας καταλάβουμε τη σχέση μεταξύ διαβήτη τύπου 2 και ανάγνωσης κρέατος.

Το κόκκινο κρέας είναι διαβόητο ότι διαταράσσει την παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα. Σε σύγκριση με το κοτόπουλο, το ψάρι και άλλα κρέατα, το κόκκινο κρέας περιέχει περισσότερες ποσότητες κορεσμένου λίπους και αυτό είναι που είναι υπεύθυνο για τον αποκλεισμό της ευαισθησίας στην ινσουλίνη στο σώμα και τη μείωση της λειτουργίας των βήτα κυττάρων. Έτσι, όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, δεν μπορεί επίσης να αποθηκεύσει το πλεόνασμα σακχάρου στο αίμα. Οποιαδήποτε ποσότητα ινσουλίνης και αν είναι σε θέση να εκκρίνει το σώμα, μπορεί επίσης να μην έχει καλή απόδοση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η παρουσία ακόρεστων λιπαρών και η απουσία πολυακόρεστων λιπαρών (PUFA) στο κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι ο μόνος αποκλειστής ινσουλίνης!

Τι άλλο μπορεί να αντισταθεί στην παραγωγή ινσουλίνης;

  1. Το κόκκινο κρέας περιέχει επίσης σίδηρο αίμης. Ο αιμικός σίδηρος είναι υπεύθυνος για την αύξηση του οξειδωτικού στρες στο σώμα μας, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
  2. Ο αιμικός σίδηρος είναι επίσης γνωστό ότι διαταράσσει τη λειτουργία της λειτουργίας των βήτα κυττάρων. Η κύρια λειτουργία αυτών των κυττάρων είναι να παράγουν ινσουλίνη.
  3. Τέλος, τα κόκκινα κρέατα που υποβάλλονται σε επεξεργασία είναι επίσης πλούσια σε νιτρικά άλατα και τα υποπροϊόντα τους, τα οποία σε συνδυασμό μπορούν να εμποδίσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, έναν τύπο μη αποφρακτικής στεφανιαίας νόσου (CAD).
  4. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπλοκάρουν συνεχώς την παραγωγή ινσουλίνης και φυσικά κάνουν το σώμα πιο επιρρεπές σε ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε για το υπόλοιπο της ζωής σας;

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

8 χορτοφαγικές τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο

3 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ πριν τον ύπνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο υγιεινό είναι το έλαιο καρύδας για την μαγειρική;

Έλαιο καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές λάδι που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ιδιαίτερα σε χώρες με τροπικό κλίμα. Παρά τις αντιφάσεις γύρω από τη χρήση του, το λάδι καρύδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Είναι τα αυγά το κλειδί για μια υγιή εγκυμοσύνη;

Αυγά: Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, και η κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσφέρει πλήθος οφελών για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά,

Ενισχύουν οι χουρμάδες την γονιμότητα;

Χουρμάδες: Οι χουρμάδες  είναι ένας καρπός με μεγάλη θρεπτική αξία και έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για διάφορους λόγους, όπως για την ενίσχυση της υγείας και της ευημερίας. Στην ανατολική ιατρική και τη διατροφή,

Σούπα με μοσχαρίσιο κότσι, λαχανικά και ζυμαρικά 

Η σούπα με μοσχαρίσιο κότσι είναι ένα πλούσιο και χορταστικό πιάτο που θα ζεστάνει τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Με την προσθήκη λαχανικών και ζυμαρικών, αποτελεί μια ιδανική επιλογή για οικογενειακά γεύματα.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η πρωτεΐνη για την υγεία των γυναικών;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας, και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την υγεία

Τι πρέπει να προσέξουν οι αρχάριοι στη διαλειμματική νηστεία

Η διαχείριση της πείνας και η επιλογή υγιεινών τροφών κατά τις περιόδους κατανάλωσης είναι κρίσιμη. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και πηγές πρωτεΐνης.

Πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί - Απλή και πεντανόστιμη  συνταγή

Η συνταγή για πατάτες με μελιτζάνες γιαχνί είναι μια απλή και πεντανόστιμη επιλογή που μπορεί να απολαύσει κανείς ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει τις γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας και είναι ιδανικό για τις οικογενειακές σας συγκεντρώσεις.

Το καθημερινό γάλα ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του εντέρου 

Η καλή υγεία της εντερικής χλωρίδας συνδέεται με την καλύτερη πέψη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι προβιοτικές τροφές, όπως το γιαούρτι και το γάλα, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης φλεγμονών στο έντερο, οι οποίες είναι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο.

Close Icon