Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια η διαφορά μεταξύ φρέσκων και κατεψυγμένων λαχανικών

Ποια η διαφορά μεταξύ φρέσκων και κατεψυγμένων λαχανικών


Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση για μια ισορροπημένη διατροφή.

Τα λαχανικά μεταξύ άλλων ρίχνουν τη χοληστερίνη, προστατεύουν από ασθένειες και παρέχουν ευεξία.


Τι διαφορά υπάρχει όμως ανάμεσα στα φρέσκα και τα κατεψυγμένα λαχανικά; Καλύπτετε τις ανάγκες σας μόνο με τα φρέσκα;

Την απάντηση έδωσε έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgia. Οι ερευνητές μελέτησαν την θρεπτική αξία των λαχανικών σε τρεις φάσεις: όταν είναι φρέσκα, όταν είναι στο ψυγείο για 5 ημέρες και όταν είναι κατεψυγμένα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Και στις τρεις περιπτώσεις, η θρεπτική αξία των λαχανικών παραμένει η ίδια.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα φρέσκα.

«Υπάρχει η παρανόηση πως αν τα λαχανικά καταψυχθούν, χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα» λέει ο Δρ Ρόναλντ Πεγκ που σχεδίασε την έρευνα, «και πως τα φρέσκα λαχανικά είναι πολύ καλύτερα από τα κατεψυγμένα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει».

Ένα στοιχείο – έκπληξη που προέκυψε πάντως, είναι πως μερικά κατεψυγμένα λαχανικά (όπως πχ ο αρακάς) στην πραγματικότητα προσφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών από τα αντίστοιχα φρέσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί καταψύχονται στο ιδανικότερο στάδιο της ωρίμανσής τους. Οπότε καταναλώνονται ακριβώς σε αυτό το στάδιο αφού αποψύχονται με αυτό το σκοπό.

Μία άλλη έρευνα, που έγινε το 2015 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα. Εξέτασε τα θρεπτικά προφίλ 8 λαχανικών: καλαμπόκι, καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, φασολάκια, αρακά, φράουλες και βατόμουρα. Η έρευνα δεν βρήκε διαφορές στην θρεπτική αξία των κατεψυγμένων και των φρέσκων λαχανικών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σημαντικό είναι η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon