Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια η διαφορά μεταξύ φρέσκων και κατεψυγμένων λαχανικών

Ποια η διαφορά μεταξύ φρέσκων και κατεψυγμένων λαχανικών

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση για μια ισορροπημένη διατροφή.

Τα λαχανικά μεταξύ άλλων ρίχνουν τη χοληστερίνη, προστατεύουν από ασθένειες και παρέχουν ευεξία.

Τι διαφορά υπάρχει όμως ανάμεσα στα φρέσκα και τα κατεψυγμένα λαχανικά; Καλύπτετε τις ανάγκες σας μόνο με τα φρέσκα;

Την απάντηση έδωσε έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgia. Οι ερευνητές μελέτησαν την θρεπτική αξία των λαχανικών σε τρεις φάσεις: όταν είναι φρέσκα, όταν είναι στο ψυγείο για 5 ημέρες και όταν είναι κατεψυγμένα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Και στις τρεις περιπτώσεις, η θρεπτική αξία των λαχανικών παραμένει η ίδια.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα φρέσκα.

«Υπάρχει η παρανόηση πως αν τα λαχανικά καταψυχθούν, χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα» λέει ο Δρ Ρόναλντ Πεγκ που σχεδίασε την έρευνα, «και πως τα φρέσκα λαχανικά είναι πολύ καλύτερα από τα κατεψυγμένα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει».

Ένα στοιχείο – έκπληξη που προέκυψε πάντως, είναι πως μερικά κατεψυγμένα λαχανικά (όπως πχ ο αρακάς) στην πραγματικότητα προσφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών από τα αντίστοιχα φρέσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί καταψύχονται στο ιδανικότερο στάδιο της ωρίμανσής τους. Οπότε καταναλώνονται ακριβώς σε αυτό το στάδιο αφού αποψύχονται με αυτό το σκοπό.

Μία άλλη έρευνα, που έγινε το 2015 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα. Εξέτασε τα θρεπτικά προφίλ 8 λαχανικών: καλαμπόκι, καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, φασολάκια, αρακά, φράουλες και βατόμουρα. Η έρευνα δεν βρήκε διαφορές στην θρεπτική αξία των κατεψυγμένων και των φρέσκων λαχανικών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σημαντικό είναι η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το καλαμπόκι είναι ένα πολύτιμο τρόφιμο που συμβάλλει στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας

Σαλάτα με παντζάρι: Μια γευστική και υγιεινή απόλαυση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυσικός σύμμαχος κατά της οστεοπόρωσης το πράσινο τσάι

Πράσινο Τσάι: Χάρη στα φλαβονοειδή, τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του και την ικανότητά του να ενισχύει την οστική πυκνότητα, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών.

Financiers - Υπέροχα γαλλικά κεκάκια αμυγδάλου

Τα financiers είναι γαλλικά κεκάκια που φημίζονται για την ελαφριά και αφράτη υφή τους, καθώς και για τη γεύση τους από αμύγδαλο. Είναι ιδανικά για σνακ ή επιδόρπιο και συνήθως σερβίρονται με καφέ ή τσάι.

Σαλάτα φαλάφελ - Μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή

Σαλάτα φαλάφελ :Είναι τέλειο για μεσημεριανό γεύμα ή ένα ελαφρύ δείπνο και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Δοκιμάστε το με διάφορα λαχανικά και σάλτσες για να δημιουργήσετε τη δική σας μοναδική εκδοχή!

Close Icon