Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια φρούτα και λαχανικά είναι “επιρρεπή” στα φυτοφάρμακα

Ποια φρούτα και λαχανικά είναι “επιρρεπή” στα φυτοφάρμακα

Οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν πλέον προϊόντα βιολογικής γεωργίας, επειδή φοβούνται τα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία. Ποια είναι όμως τα φρούτα και τα λαχανικά της συμβατικής γεωργίας που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» σύμφωνα με τους ειδικούς;

1. τα κηπευτικά

Στις μονοετείς καλλιέργειες, τα υπολείμματα είναι συνήθως περισσότερα από ό,τι στα δενδρώδη. Κι αυτό γιατί στα τελευταία απαιτείται περισσότερος χρόνος για να περάσει το φυτοφάρμακο από τις ρίζες, να διασχίσει τον κορμό και να φτάσει στον καρπό.

2. η σταφίδα

Οι παραγωγοί της έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές ασθένειες. Γενικά στις μεγάλων εκτάσεων εντατικές μονοκαλλιέργειες, υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα για υπερβάσεις στη χρήση παρασιτοκτόνων. Η εντατική μονοκαλλιέργεια είναι συνθήκη για την επικινδυνότητα.

3. οι καλλιέργειες θερμοκηπίου

Εμφανίζουν συχνότερα υπερβάσεις. Στους σχετικούς ελέγχους δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις καλλιέργειες.

Συμβουλές για τους καταναλωτές

– Πλύντε καλά τα φρούτα και λαχανικά, κατά προτίμηση με πράσινο σαπούνι από σαπωνοποίηση ελαίων. Ξεπλύντε τα καλά με άφθονο νερό. Σύμφωνα με στοιχεία από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών απομακρύνει περίπου το 40-60% των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που βρίσκονται στην επιφάνεια.

– Μην περιορίζετε τις αγορές σας σε έναν καλλιεργητή. Η εναλλαγή στις αγορές των φρούτων και λαχανικών περιορίζει την πιθανότητα της χρόνιας έκθεσης στον κίνδυνο της παρουσίας υπολειμμάτων. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κρύβεται στη χρόνια τοξικότητα, στο να τρώμε δηλαδή συστηματικά φρούτα και λαχανικά που έχουν υπολείμματα άνω των επιτρεπτών ορίων. Η χρόνια κατανάλωση έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση και ογκογένεση, προβλήματα στο αναπαραγωγικό, στο ανοσοποιητικό και στο ενδοκρινικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon