Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια φρούτα και λαχανικά είναι “επιρρεπή” στα φυτοφάρμακα

Ποια φρούτα και λαχανικά είναι “επιρρεπή” στα φυτοφάρμακα


Οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν πλέον προϊόντα βιολογικής γεωργίας, επειδή φοβούνται τα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία. Ποια είναι όμως τα φρούτα και τα λαχανικά της συμβατικής γεωργίας που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» σύμφωνα με τους ειδικούς;


1. τα κηπευτικά

Στις μονοετείς καλλιέργειες, τα υπολείμματα είναι συνήθως περισσότερα από ό,τι στα δενδρώδη. Κι αυτό γιατί στα τελευταία απαιτείται περισσότερος χρόνος για να περάσει το φυτοφάρμακο από τις ρίζες, να διασχίσει τον κορμό και να φτάσει στον καρπό.

2. η σταφίδα

Οι παραγωγοί της έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές ασθένειες. Γενικά στις μεγάλων εκτάσεων εντατικές μονοκαλλιέργειες, υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα για υπερβάσεις στη χρήση παρασιτοκτόνων. Η εντατική μονοκαλλιέργεια είναι συνθήκη για την επικινδυνότητα.

3. οι καλλιέργειες θερμοκηπίου

Εμφανίζουν συχνότερα υπερβάσεις. Στους σχετικούς ελέγχους δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις καλλιέργειες.

Συμβουλές για τους καταναλωτές

– Πλύντε καλά τα φρούτα και λαχανικά, κατά προτίμηση με πράσινο σαπούνι από σαπωνοποίηση ελαίων. Ξεπλύντε τα καλά με άφθονο νερό. Σύμφωνα με στοιχεία από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών απομακρύνει περίπου το 40-60% των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που βρίσκονται στην επιφάνεια.

– Μην περιορίζετε τις αγορές σας σε έναν καλλιεργητή. Η εναλλαγή στις αγορές των φρούτων και λαχανικών περιορίζει την πιθανότητα της χρόνιας έκθεσης στον κίνδυνο της παρουσίας υπολειμμάτων. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κρύβεται στη χρόνια τοξικότητα, στο να τρώμε δηλαδή συστηματικά φρούτα και λαχανικά που έχουν υπολείμματα άνω των επιτρεπτών ορίων. Η χρόνια κατανάλωση έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση και ογκογένεση, προβλήματα στο αναπαραγωγικό, στο ανοσοποιητικό και στο ενδοκρινικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon