Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια φρούτα και λαχανικά είναι “επιρρεπή” στα φυτοφάρμακα

Ποια φρούτα και λαχανικά είναι “επιρρεπή” στα φυτοφάρμακα

Οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν πλέον προϊόντα βιολογικής γεωργίας, επειδή φοβούνται τα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία. Ποια είναι όμως τα φρούτα και τα λαχανικά της συμβατικής γεωργίας που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» σύμφωνα με τους ειδικούς;

1. τα κηπευτικά

Στις μονοετείς καλλιέργειες, τα υπολείμματα είναι συνήθως περισσότερα από ό,τι στα δενδρώδη. Κι αυτό γιατί στα τελευταία απαιτείται περισσότερος χρόνος για να περάσει το φυτοφάρμακο από τις ρίζες, να διασχίσει τον κορμό και να φτάσει στον καρπό.

2. η σταφίδα

Οι παραγωγοί της έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές ασθένειες. Γενικά στις μεγάλων εκτάσεων εντατικές μονοκαλλιέργειες, υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα για υπερβάσεις στη χρήση παρασιτοκτόνων. Η εντατική μονοκαλλιέργεια είναι συνθήκη για την επικινδυνότητα.

3. οι καλλιέργειες θερμοκηπίου

Εμφανίζουν συχνότερα υπερβάσεις. Στους σχετικούς ελέγχους δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις καλλιέργειες.

Συμβουλές για τους καταναλωτές

– Πλύντε καλά τα φρούτα και λαχανικά, κατά προτίμηση με πράσινο σαπούνι από σαπωνοποίηση ελαίων. Ξεπλύντε τα καλά με άφθονο νερό. Σύμφωνα με στοιχεία από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών απομακρύνει περίπου το 40-60% των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που βρίσκονται στην επιφάνεια.

– Μην περιορίζετε τις αγορές σας σε έναν καλλιεργητή. Η εναλλαγή στις αγορές των φρούτων και λαχανικών περιορίζει την πιθανότητα της χρόνιας έκθεσης στον κίνδυνο της παρουσίας υπολειμμάτων. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κρύβεται στη χρόνια τοξικότητα, στο να τρώμε δηλαδή συστηματικά φρούτα και λαχανικά που έχουν υπολείμματα άνω των επιτρεπτών ορίων. Η χρόνια κατανάλωση έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση και ογκογένεση, προβλήματα στο αναπαραγωγικό, στο ανοσοποιητικό και στο ενδοκρινικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Γευστική επιλογή: Υγιεινό ριζότο λαχανικών

Αυτό το λαχταριστό ριζότο λαχανικών είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Εύκολη στην παρασκευή, συνδυάζει θρεπτικά συστατικά με απλότητα, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση.

Κοκτέιλ χειμώνας: Ποια κοκτέιλ αναδεικνύουν τα χειμερινά αρώματα;

Κοκτέιλ χειμώνας: Οι χειμερινοί μήνες είναι ιδανικοί για να απολαύσετε ζεστά και αρωματικά κοκτέιλ, τα οποία προσφέρουν ζεστασιά και γεύση. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για κοκτέιλ

Close Icon