Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια εποχικά λαχανικά θα βάλετε στο βάζο;

Ποια εποχικά λαχανικά θα βάλετε στο βάζο;

”Επιτέλους, καλοκαίριασε και τα πρώτα εποχικά λαχανικά υπαίθριας καλλιέργειας κάνουν την εμφάνισή τους στους πάγκους της λαϊκής και του μανάβη. Εκτός από τα αγαπημένα μου λαδερά και την αξεπέραστη χωριάτικη, έχω κι άλλες ιδέες για να αιχμαλωτίσω τη νοστιμιά τους, όπως σάλτσες, τουρσιά και μαρμελάδες θα με συντροφεύουν από εδώ και πέρα και ολόκληρο το χειμώνα” αναφέρει η σεφ Ντίνα Νικολάου . 

 

Κρητικά αγγουράκια τουρσί
Προετοιμασία: 30΄

Υλικά για περίπου 24 – 32 μπαστουνάκια
• 6 – 8 μικρού μεγέθους αγγουράκια, τύπου Κρήτης, κατά προτίμηση βιολογικά
• 3/4 φλιτζανιού λευκό ξίδι, από κρασί
• λίγο νερό
• 3 κουταλιές ζάχαρη
• 1/3 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
• 1/2 κουταλάκι αλάτι
• 1 κουταλάκι σπόροι από ροζ πιπέρι, χονδροσπασμένοι στο γουδί

Εκτέλεση
Πλένω πολύ καλά τα αγγουράκια, χωρίς να τα ξεφλουδίσω. Κόβω μόνο τις δύο άκρες από το καθένα. Κόβω κάθε αγγουράκι κατά μήκος πρώτα στη μέση και μετά κάθε μισό ξανά στη μέση (από κάθε αγγουράκι δηλαδή παίρνω 4 μπαστουνάκια -συνολικά 24 – 32 μπαστουνάκια).
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το ξίδι, 1/2 φλιτζάνι νερό, τη ζάχαρη, τον άνηθο, το αλάτι και τα σπασμένα πιπέρια. Ζεσταίνω τα υλικά σε μέτρια φωτιά και, μόλις το μείγμα πάρει μια βράση, το αποσύρω.
Αποστειρώνω* 3 – 4 μέτρια γυάλινα βαζάκια και, όσο είναι ακόμα καυτά, μοιράζω τα μπαστουνάκια αγγουριού στα βάζα, τοποθετώντας τα όρθια και σχετικά στριμωχτά. 
Απογεμίζω τα βάζα με το υγρό του κατσαρολιού, μέχρι επάνω, ώστε τα αγγουράκια να είναι τελείως καλυμμένα. Κλείνω τα βαζάκια και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως. Διατηρούνται για μήνες σε μέρος σκοτεινό, δροσερό και ξηρό. Κάθε φορά που ανοίγω ένα βαζάκι το βάζω στο ψυγείο.

Ντοματίνια στο βάζο μαριναρισμένα με ελιές
Προετοιμασία: 15΄

Υλικά για 3 φλιτζάνια
• 750 γρ. μικρά ντοματίνια (στρογγυλά ή μικρά οβάλ), καλά πλυμένα και κομμένα στη μέση
• 2 κουταλιές αλάτι
• 1 φλιτζάνι ελιές μαύρες, κομμένες στη μέση, χωρίς κουκούτσια
• μπόλικο καλό ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Προθερμαίνω το φούρνο στους 60°C. Λαδώνω ελαφρά μια λαμαρίνα φούρνου και αραδιάζω τα ντοματίνια σε μονή στρώση, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Τα πασπαλίζω με τις 2 κουταλιές αλάτι και τα ψήνω (στην πραγματικότητα τα «στεγνώνω» για περίπου 4 ώρες, μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να μισοζαρώσουν). Οσο ψήνονται, τα αναποδογυρίζω συχνά, ώστε να στεγνώσουν ομοιόμορφα.

Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν λίγο. Αποστειρώνω* 2 μέτρια βάζα και τοποθετώ εκεί στρώσεις από τα ψημένα ντοματάκια, απλώνοντας εναλλάξ τις ελιές.
Απογεμίζω τα βάζα με ελαιόλαδο, μέχρι επάνω, ώστε να καλύψω εντελώς τα υλικά. Κλείνω καλά τα βαζάκια και τα διατηρώ για μήνες σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Κάθε φορά που ανοίγω ένα βαζάκι το διατηρώ στο ψυγείο.

Πάστα ντομάτας για το χειμώνα
Προετοιμασία: 15΄

Μαγείρεμα: 1 ώρα

Υλικά για περίπου 1½ κιλό
• 
5 κιλά ώριμες ντομάτες (διαλέγω τα οβάλ πομοντόρια της ποικιλίας ρόμα ή μπουρνέλα, που είναι ιδανικά για πουρέ και σάλτσα), κομμένα στη μέση και ελαφρά στυμμένα για να φύγουν τα σπόρια
• 
2 γλαστράκια φρέσκο θυμάρι (θα χρειαστώ 5 – 6 κουταλιές φρέσκα φυλλαράκια)
• 
2 ξερά φύλλα δάφνης, σπασμένα σε μικρά κομμάτια
• 
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
• αλάτι και πιπέρι
• 150 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βάζω τις ντομάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα, χωρίς νερό ή άλλο υγρό και τις μαγειρεύω σε σχετικά δυνατή φωτιά, για 15 – 20 λεπτά. Στο διάστημα αυτό μισολιώνω τις ντομάτες με μια ξύλινη κουτάλα για να κομματιαστούν όσο γίνεται.

Βάζω μια ψιλή σήτα πάνω από ένα μεγάλο μπολ και αδειάζω στη σήτα τις μαγειρεμένες ντομάτες, σε δόσεις. Τις πιέζω με την ξύλινη κουτάλα, ώστε να μείνουν στη σήτα οι φλούδες και τυχόν σπόρια.  Στο μπολ από κάτω θα πέσει η πολτοποιημένη σάρκα από τις ντομάτες, ο πουρές τους.
Πετάω ό,τι έχει μείνει στη σήτα και κρατάω μόνο τον πουρέ, τον οποίο βάζω ξανά στην (καλά καθαρισμένη) κατσαρόλα. Προσθέτω το θυμάρι, τη δάφνη και το σκόρδο και αλατοπιπερώνω. Μαγειρεύω για περίπου 30 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας πολύ συχνά για να μην κολλήσει ο πουρές. Μόλις το μείγμα γίνει μια πηχτή πάστα (πριν όμως κολλήσει στην κατσαρόλα), αποσύρω από τη φωτιά.
Αποστειρώνω αρκετά μικρά γυάλινα βαζάκια και μοιράζω εκεί τον πουρέ, αφήνοντας κενό 1 εκ. από τα χείλη κάθε βάζου. Ρίχνω λίγο λάδι στην επιφάνεια της πάστας σε κάθε βαζάκι για να σφραγίζω το μείγμα και να μην αλλοιωθεί, και κλείνω καλά τα βαζάκια με τα καπάκια τους. Τα διατηρώ σε χώρο σκοτεινό και δροσερό αλλά κάθε φορά που ανοίγω ένα βαζάκι το φυλάω στο ψυγείο.

Περισσότερες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

3 Συνταγές για να αξιοποιήσετε τα λαχανικά της εποχής

Tι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας αν τρώμε μια σαλάτα κάθε μέρα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απόλαυστικό σπιτικό burger με αγνά υλικά

Σπιτικό Burger: Τα σπιτικά μπέργκερ είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα νόστιμο γεύμα που μπορείς να προσαρμόσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους

Aυτά είναι τα πιο θρεπτικά πρωινά γεύματα για τα παιδιά σας

Πρωινό παιδιά: Ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές πρωινού για παιδιά που παρέχουν ενέργεια

Ποιο είναι το καλύτερο το γάλα αγελάδας ή το φυτικό γάλα;

Είδη γάλακτος: Το αγελαδινό γάλα παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες πηγές, ενώ το φυτικό γάλα είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν πιο βιώσιμες επιλογές ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το απόλυτο επιδόρπιο του φθινοπώρου

Κολοκυθόπιτα: Η πίτα κολοκύθας είναι ένα κλασικό επιδόρπιο που συνδυάζει τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με την πλούσια υφή της κολοκύθας. Ιδανική για τις γιορτές, αυτή η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη,

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Μια γρήγορη και γευστική μακαρονάδα

Ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι: Η συνταγή για ζυμαρικά με λεμόνι και θυμάρι είναι μια ελαφριά και αρωματική επιλογή που συνδυάζει τις φρέσκες γεύσεις με απλά υλικά. Ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, είναι εύκολη

5 εκπληκτικά οφέλη των δαμάσκηνων που πιθανώς δεν περιμένατε

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα που συχνά παραβλέπονται, αλλά προσφέρουν μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να εντάξετε τα δαμάσκηνα

Λακτόζη: Πρέπει να την αποφεύγουμε ακόμη και χωρίς δυσανεξία;

Λακτόζη: Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να την αφομοιώσουν χωρίς προβλήματα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την κατανάλωσή της,

Close Icon