Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια είναι τα οφέλη της γλυκοπατάτας στην υγεία;

Ποια είναι τα οφέλη της γλυκοπατάτας στην υγεία;

Σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες ριζών και κονδύλων, οι γλυκοπατάτες προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα υδατανθράκων, πρωτεϊνών, προβιταμίνης Α, βιταμίνης C και μετάλλων από το σιτάρι ή το ρύζι. 


Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε απαραίτητες βιταμίνες και φυτικές ίνες και κάνουν καλό στο δέρμα, την καρδιά και τη γενική υγεία. Είτε τα τρώτε ψημένες, πολτοποιημένες ή τηγανητές, φέρνουν μια σειρά από οφέλη για το σώμα σας. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι είναι πλούσιες σε μακροθρεπτικά συστατικά όπως άμυλο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, καθώς και σε έναν μακρύ κατάλογο μικροθρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει μέταλλα (μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, σίδηρο), βιταμίνες (σύμπλεγμα Β, C, E) και προβιταμίνη Α ( ως καροτενοειδή).

Οι μωβ γλυκοπατάτες περιέχουν ανθοκυανίνες και περιέχουν επίσης φλαβονοειδή και κουμαρίνες. Σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες ριζών και κονδύλων, οι γλυκοπατάτες προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα υδατανθράκων, πρωτεϊνών, προβιταμίνης Α, βιταμίνης C και μετάλλων από το σιτάρι ή το ρύζι. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη της τακτικής κατανάλωσης γλυκοπατάτας:

Πεπτική ευεξία

  • Πέψη με φυτικές ίνες: Οι γλυκοπατάτες είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που προάγει τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και υποστηρίζει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Καρδιαγγειακή υγεία

  • Θρεπτικά συστατικά φιλικά προς την καρδιά: Με σύνθετους υδατάνθρακες, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και διαιτητικές ίνες, οι γλυκοπατάτες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης: Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο, βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ανοσολογική υποστήριξη

  • Διατροφική δύναμη: Οι γλυκοπατάτες, γεμάτες με βιταμίνες Α και C, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
  • Γεμάτα με αντιοξειδωτικά: Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των παθογόνων μικροοργανισμών και ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση.

Ζωτικότητα δέρματος

  • Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία: Οι γλυκοπατάτες, άφθονες σε βήτα-καροτίνη, προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες στην υπεριώδη ακτινοβολία και την πρόωρη γήρανση.
  • Κολλαγόνο και υγεία κυττάρων: Η μετατροπή της β-καροτίνης σε βιταμίνη Α προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη συνολική υγεία του δέρματος.

Γνωστική λειτουργία

  • Ασπίδα του εγκεφάλου: Οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στις γλυκοπατάτες μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, ωφελώντας τη γνωστική υγεία.
  • Σταθερό καύσιμο του εγκεφάλου: Οι σύνθετοι υδατάνθρακες στις γλυκοπατάτες παρέχουν μια σταθερή πηγή ενέργειας, υποστηρίζοντας την εστίαση και την πνευματική εγρήγορση.
  • Μνήμη και όραση: Η βιταμίνη Α στις γλυκοπατάτες ενισχύει τη μνήμη και τη γνωστική ευεξία ενώ παράλληλα υποστηρίζει την όραση.

Διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

  • Φυσικός ρυθμιστής: Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες της γλυκοπατάτας επιβραδύνει την απορρόφηση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος.
  • Κατανόηση του ΓΔ: Οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI), προκαλώντας σχετικά ταχύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
  • Φιλικές προς το διαβήτη: Παρά τη διαφορά GI, οι γλυκοπατάτες μπορούν να είναι μια πολύτιμη προσθήκη για τους διαβητικούς όταν παρασκευάζονται με βράσιμο ή ατμό για μια πιο ήπια γλυκαιμική απόκριση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

9 τροφές γεμάτες κάλιο για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Δοκιμάστε καραμελωμένες πατάτες από τη Δανία

Brinner: Γιατί αξίζει να ετοιμάσετε πρωινό την ώρα του δείπνου;

Ποιες είδη τροφών μπορούμε να χωνέψουμε πιο εύκολα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon