Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια είναι τα οφέλη της γλυκοπατάτας στην υγεία;

Ποια είναι τα οφέλη της γλυκοπατάτας στην υγεία;

Σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες ριζών και κονδύλων, οι γλυκοπατάτες προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα υδατανθράκων, πρωτεϊνών, προβιταμίνης Α, βιταμίνης C και μετάλλων από το σιτάρι ή το ρύζι. 


Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε απαραίτητες βιταμίνες και φυτικές ίνες και κάνουν καλό στο δέρμα, την καρδιά και τη γενική υγεία. Είτε τα τρώτε ψημένες, πολτοποιημένες ή τηγανητές, φέρνουν μια σειρά από οφέλη για το σώμα σας. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι είναι πλούσιες σε μακροθρεπτικά συστατικά όπως άμυλο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, καθώς και σε έναν μακρύ κατάλογο μικροθρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει μέταλλα (μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, σίδηρο), βιταμίνες (σύμπλεγμα Β, C, E) και προβιταμίνη Α ( ως καροτενοειδή).

Οι μωβ γλυκοπατάτες περιέχουν ανθοκυανίνες και περιέχουν επίσης φλαβονοειδή και κουμαρίνες. Σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες ριζών και κονδύλων, οι γλυκοπατάτες προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα υδατανθράκων, πρωτεϊνών, προβιταμίνης Α, βιταμίνης C και μετάλλων από το σιτάρι ή το ρύζι. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη της τακτικής κατανάλωσης γλυκοπατάτας:

Πεπτική ευεξία

  • Πέψη με φυτικές ίνες: Οι γλυκοπατάτες είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που προάγει τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και υποστηρίζει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Καρδιαγγειακή υγεία

  • Θρεπτικά συστατικά φιλικά προς την καρδιά: Με σύνθετους υδατάνθρακες, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και διαιτητικές ίνες, οι γλυκοπατάτες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης: Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο, βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ανοσολογική υποστήριξη

  • Διατροφική δύναμη: Οι γλυκοπατάτες, γεμάτες με βιταμίνες Α και C, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
  • Γεμάτα με αντιοξειδωτικά: Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των παθογόνων μικροοργανισμών και ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση.

Ζωτικότητα δέρματος

  • Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία: Οι γλυκοπατάτες, άφθονες σε βήτα-καροτίνη, προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες στην υπεριώδη ακτινοβολία και την πρόωρη γήρανση.
  • Κολλαγόνο και υγεία κυττάρων: Η μετατροπή της β-καροτίνης σε βιταμίνη Α προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη συνολική υγεία του δέρματος.

Γνωστική λειτουργία

  • Ασπίδα του εγκεφάλου: Οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στις γλυκοπατάτες μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, ωφελώντας τη γνωστική υγεία.
  • Σταθερό καύσιμο του εγκεφάλου: Οι σύνθετοι υδατάνθρακες στις γλυκοπατάτες παρέχουν μια σταθερή πηγή ενέργειας, υποστηρίζοντας την εστίαση και την πνευματική εγρήγορση.
  • Μνήμη και όραση: Η βιταμίνη Α στις γλυκοπατάτες ενισχύει τη μνήμη και τη γνωστική ευεξία ενώ παράλληλα υποστηρίζει την όραση.

Διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

  • Φυσικός ρυθμιστής: Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες της γλυκοπατάτας επιβραδύνει την απορρόφηση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος.
  • Κατανόηση του ΓΔ: Οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI), προκαλώντας σχετικά ταχύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
  • Φιλικές προς το διαβήτη: Παρά τη διαφορά GI, οι γλυκοπατάτες μπορούν να είναι μια πολύτιμη προσθήκη για τους διαβητικούς όταν παρασκευάζονται με βράσιμο ή ατμό για μια πιο ήπια γλυκαιμική απόκριση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

9 τροφές γεμάτες κάλιο για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Δοκιμάστε καραμελωμένες πατάτες από τη Δανία

Brinner: Γιατί αξίζει να ετοιμάσετε πρωινό την ώρα του δείπνου;

Ποιες είδη τροφών μπορούμε να χωνέψουμε πιο εύκολα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon