Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια είναι τα οφέλη της γλυκοπατάτας στην υγεία;

Ποια είναι τα οφέλη της γλυκοπατάτας στην υγεία;

Σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες ριζών και κονδύλων, οι γλυκοπατάτες προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα υδατανθράκων, πρωτεϊνών, προβιταμίνης Α, βιταμίνης C και μετάλλων από το σιτάρι ή το ρύζι. 



Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε απαραίτητες βιταμίνες και φυτικές ίνες και κάνουν καλό στο δέρμα, την καρδιά και τη γενική υγεία. Είτε τα τρώτε ψημένες, πολτοποιημένες ή τηγανητές, φέρνουν μια σειρά από οφέλη για το σώμα σας. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι είναι πλούσιες σε μακροθρεπτικά συστατικά όπως άμυλο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, καθώς και σε έναν μακρύ κατάλογο μικροθρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει μέταλλα (μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, σίδηρο), βιταμίνες (σύμπλεγμα Β, C, E) και προβιταμίνη Α ( ως καροτενοειδή).


Οι μωβ γλυκοπατάτες περιέχουν ανθοκυανίνες και περιέχουν επίσης φλαβονοειδή και κουμαρίνες. Σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες ριζών και κονδύλων, οι γλυκοπατάτες προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα υδατανθράκων, πρωτεϊνών, προβιταμίνης Α, βιταμίνης C και μετάλλων από το σιτάρι ή το ρύζι. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη της τακτικής κατανάλωσης γλυκοπατάτας:

Πεπτική ευεξία

  • Πέψη με φυτικές ίνες: Οι γλυκοπατάτες είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που προάγει τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και υποστηρίζει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Καρδιαγγειακή υγεία

  • Θρεπτικά συστατικά φιλικά προς την καρδιά: Με σύνθετους υδατάνθρακες, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και διαιτητικές ίνες, οι γλυκοπατάτες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης: Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο, βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ανοσολογική υποστήριξη

  • Διατροφική δύναμη: Οι γλυκοπατάτες, γεμάτες με βιταμίνες Α και C, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
  • Γεμάτα με αντιοξειδωτικά: Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των παθογόνων μικροοργανισμών και ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση.

Ζωτικότητα δέρματος

  • Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία: Οι γλυκοπατάτες, άφθονες σε βήτα-καροτίνη, προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες στην υπεριώδη ακτινοβολία και την πρόωρη γήρανση.
  • Κολλαγόνο και υγεία κυττάρων: Η μετατροπή της β-καροτίνης σε βιταμίνη Α προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη συνολική υγεία του δέρματος.

Γνωστική λειτουργία

  • Ασπίδα του εγκεφάλου: Οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στις γλυκοπατάτες μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, ωφελώντας τη γνωστική υγεία.
  • Σταθερό καύσιμο του εγκεφάλου: Οι σύνθετοι υδατάνθρακες στις γλυκοπατάτες παρέχουν μια σταθερή πηγή ενέργειας, υποστηρίζοντας την εστίαση και την πνευματική εγρήγορση.
  • Μνήμη και όραση: Η βιταμίνη Α στις γλυκοπατάτες ενισχύει τη μνήμη και τη γνωστική ευεξία ενώ παράλληλα υποστηρίζει την όραση.

Διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

  • Φυσικός ρυθμιστής: Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες της γλυκοπατάτας επιβραδύνει την απορρόφηση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος.
  • Κατανόηση του ΓΔ: Οι πορτοκαλί γλυκοπατάτες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI), προκαλώντας σχετικά ταχύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
  • Φιλικές προς το διαβήτη: Παρά τη διαφορά GI, οι γλυκοπατάτες μπορούν να είναι μια πολύτιμη προσθήκη για τους διαβητικούς όταν παρασκευάζονται με βράσιμο ή ατμό για μια πιο ήπια γλυκαιμική απόκριση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

9 τροφές γεμάτες κάλιο για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Δοκιμάστε καραμελωμένες πατάτες από τη Δανία

Brinner: Γιατί αξίζει να ετοιμάσετε πρωινό την ώρα του δείπνου;

Ποιες είδη τροφών μπορούμε να χωνέψουμε πιο εύκολα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon