Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πλύσιμο μακαρόνια: Γιατί δεν πρέπει να ξεπλένουμε τα μακαρόνια μετά το βράσιμο;

Πλύσιμο μακαρόνια: Γιατί δεν πρέπει να ξεπλένουμε τα μακαρόνια μετά το βράσιμο;

Πλύσιμο μακαρόνια: Εάν στραγγίζετε το νερό των ζυμαρικών σας μέσα από ένα σουρωτήρι πετάτε ένα ανεκτίμητο αγαθό που οι μάγειρες αποκαλούν «υγρό χρυσό»



Εάν στραγγίζετε το νερό των ζυμαρικών σας μέσα από ένα σουρωτήρι και κάτω από τον νεροχύτη, πετάτε ένα ανεκτίμητο αγαθό που οι μάγειρες αποκαλούν «υγρό χρυσό». Επειδή τα ζυμαρικά είναι φτιαγμένα από αλεύρι, απελευθερώνουν άμυλο στο νερό μαγειρέματος καθώς βράζουν, δημιουργώντας ένα λευκό, θολό υγρό που συχνά θεωρούμε «βρώμικο» και στη συνέχεια ρίχνουμε στο νεροχύτη. Μεγάλο λάθος. Αυτός είναι ο υγρός χρυσός που μιλάμε.


Γιατί θα θέλατε να διατηρήσετε αυτό το θολό υγρό, ίσως ρωτήσετε; Επειδή θα σας βοηθήσει να πήξετε και να γαλακτωματοποιήσετε τη σάλτσα σας. Τώρα μάλλον αναρωτιέστε: «Μα γιατί να θέλω να πήξω τη σάλτσα μου; Ποιος νοιάζεται κιόλας;» Πολύ συχνά, ένα πιάτο με μακαρόνια περιβάλλεται από μια υδαρή, κόκκινη λακκούβα. Ξέρετε για τι πράγμα μιλάμε. Λιμνάζει γύρω από την άκρη του πιάτου σας και καταστρέφει ένα υπέροχο πιάτο ζυμαρικών. Αυτή η λακκούβα προκύπτει όταν το νερό και το λάδι στα ζυμαρικά και τη σάλτσα σας χωρίζουν το ένα από το άλλο. Εδώ μπαίνει η γαλακτωματοποίηση.

Η γαλακτωματοποίηση είναι η διαδικασία ανάμειξης δύο υγρών που διαφορετικά θα απωθούσαν το ένα το άλλο και στην περίπτωση των ζυμαρικών, είναι λάδι και νερό – σε ένα λείο, αδιαχώριστο μείγμα. Το άμυλο στο νερό των ζυμαρικών σας, όπως θα το είχε η τύχη, είναι γαλακτωματοποιητικός παράγοντας και επίσης πυκνωτικό. Έτσι, εάν αποθηκεύσετε λίγο από το νερό των ζυμαρικών σας και στη συνέχεια ανακατέψετε αργά μια κουτάλα από αυτό σε σάλτσα, συνδέετε τα υγρά και τα έλαια, δημιουργώντας κάτι κρεμώδες και παχύρρευστο που δεν θα χωριστεί ποτέ σε ένα χυλό.

Υπάρχει ένα άλλο όφελος από τη χρήση του νερού για ζυμαρικά: Με το να μην ξεπλένετε τα ζυμαρικά σας, διατηρείτε μια ωραία επικάλυψη αμύλου που θα συνδέσει τα ίδια τα ζυμαρικά με τη σάλτσα, δημιουργώντας ακόμα περισσότερη αρμονία στο πιάτο σας. (Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται επίσης ότι το νερό των ζυμαρικών κάνει το πιάτο σας πιο γευστικό , αλλά αυτό είναι για εξαιρετικά εκλεπτυσμένους ουρανίσκους.). Εάν μαγειρεύετε εναλλακτικά ζυμαρικά που παρασκευάζονται με φακές, μαύρα φασόλια, καστανό ρύζι ή οτιδήποτε άλλο, όλα αυτά είναι υπέροχα αμυλούχα και ότι το νερό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως υγρός χρυσός.

Δείτε πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε νερό από τα ζυμαρικά σας.

Επιλέξτε μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

  • Εάν επιμένετε να ρίξετε τα ζυμαρικά σας σε ένα τεράστιο σουρωτήρι, πρώτα βεβαιωθείτε ότι έχετε ρίξει δύο φλιτζάνια από το μαγειρικό υγρό και το έχετε αποθηκεύσει σε ένα μπολ.
  • Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κατσαρόλα με ένθετο σουρωτήρι ζυμαρικών. Σας επιτρέπει απλώς να σηκώνετε το σουρωτήρι όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, κρατώντας όλα τα υγρά στη μεγάλη κατσαρόλα. Αυτά τα πράγματα είναι μαγικά.
  • Για μακριά ζυμαρικά όπως σπαγγέτι και φετουτσίνι, μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε μια λαβίδα για να μετακινήσετε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα.
  • Χρησιμοποιώντας πιο κοντά ζυμαρικά όπως ριγκατόνι και πένες έξω από το νερό με μια κουτάλα skimmer spider.

Η ανάμειξη του νερού των ζυμαρικών στη σάλτσα σας απαιτεί λίγη φινέτσα. Αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς οι παραγωγοί ζυμαρικών το κάνουν εδώ και αιώνες. Πολλοί είναι οι σεφ που μιλούν για τα οφέλη της σάλτσας με νερό ζυμαρικών και αυτό είναι κάτι που πρέπει να βάλετε καλά στο μυαλό σας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

To πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα είναι μεγάλο λάθος

Εντυπωσιακά πιάτα ζυμαρικών για όλη την οικογένεια

Ποιες είναι οι πιο υγιεινές τεχνικές μαγειρικής;

Κοτόπιτα σε γάστρα: Μια viral συνταγή που θα σας ενθουσιάσει

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon