Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πλύσιμο μακαρόνια: Γιατί δεν πρέπει να ξεπλένουμε τα μακαρόνια μετά το βράσιμο;

Πλύσιμο μακαρόνια: Γιατί δεν πρέπει να ξεπλένουμε τα μακαρόνια μετά το βράσιμο;

Πλύσιμο μακαρόνια: Εάν στραγγίζετε το νερό των ζυμαρικών σας μέσα από ένα σουρωτήρι πετάτε ένα ανεκτίμητο αγαθό που οι μάγειρες αποκαλούν «υγρό χρυσό»


Εάν στραγγίζετε το νερό των ζυμαρικών σας μέσα από ένα σουρωτήρι και κάτω από τον νεροχύτη, πετάτε ένα ανεκτίμητο αγαθό που οι μάγειρες αποκαλούν «υγρό χρυσό». Επειδή τα ζυμαρικά είναι φτιαγμένα από αλεύρι, απελευθερώνουν άμυλο στο νερό μαγειρέματος καθώς βράζουν, δημιουργώντας ένα λευκό, θολό υγρό που συχνά θεωρούμε «βρώμικο» και στη συνέχεια ρίχνουμε στο νεροχύτη. Μεγάλο λάθος. Αυτός είναι ο υγρός χρυσός που μιλάμε.

Γιατί θα θέλατε να διατηρήσετε αυτό το θολό υγρό, ίσως ρωτήσετε; Επειδή θα σας βοηθήσει να πήξετε και να γαλακτωματοποιήσετε τη σάλτσα σας. Τώρα μάλλον αναρωτιέστε: «Μα γιατί να θέλω να πήξω τη σάλτσα μου; Ποιος νοιάζεται κιόλας;» Πολύ συχνά, ένα πιάτο με μακαρόνια περιβάλλεται από μια υδαρή, κόκκινη λακκούβα. Ξέρετε για τι πράγμα μιλάμε. Λιμνάζει γύρω από την άκρη του πιάτου σας και καταστρέφει ένα υπέροχο πιάτο ζυμαρικών. Αυτή η λακκούβα προκύπτει όταν το νερό και το λάδι στα ζυμαρικά και τη σάλτσα σας χωρίζουν το ένα από το άλλο. Εδώ μπαίνει η γαλακτωματοποίηση.

Η γαλακτωματοποίηση είναι η διαδικασία ανάμειξης δύο υγρών που διαφορετικά θα απωθούσαν το ένα το άλλο και στην περίπτωση των ζυμαρικών, είναι λάδι και νερό – σε ένα λείο, αδιαχώριστο μείγμα. Το άμυλο στο νερό των ζυμαρικών σας, όπως θα το είχε η τύχη, είναι γαλακτωματοποιητικός παράγοντας και επίσης πυκνωτικό. Έτσι, εάν αποθηκεύσετε λίγο από το νερό των ζυμαρικών σας και στη συνέχεια ανακατέψετε αργά μια κουτάλα από αυτό σε σάλτσα, συνδέετε τα υγρά και τα έλαια, δημιουργώντας κάτι κρεμώδες και παχύρρευστο που δεν θα χωριστεί ποτέ σε ένα χυλό.

Υπάρχει ένα άλλο όφελος από τη χρήση του νερού για ζυμαρικά: Με το να μην ξεπλένετε τα ζυμαρικά σας, διατηρείτε μια ωραία επικάλυψη αμύλου που θα συνδέσει τα ίδια τα ζυμαρικά με τη σάλτσα, δημιουργώντας ακόμα περισσότερη αρμονία στο πιάτο σας. (Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται επίσης ότι το νερό των ζυμαρικών κάνει το πιάτο σας πιο γευστικό , αλλά αυτό είναι για εξαιρετικά εκλεπτυσμένους ουρανίσκους.). Εάν μαγειρεύετε εναλλακτικά ζυμαρικά που παρασκευάζονται με φακές, μαύρα φασόλια, καστανό ρύζι ή οτιδήποτε άλλο, όλα αυτά είναι υπέροχα αμυλούχα και ότι το νερό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως υγρός χρυσός.

Δείτε πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε νερό από τα ζυμαρικά σας.

Επιλέξτε μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

  • Εάν επιμένετε να ρίξετε τα ζυμαρικά σας σε ένα τεράστιο σουρωτήρι, πρώτα βεβαιωθείτε ότι έχετε ρίξει δύο φλιτζάνια από το μαγειρικό υγρό και το έχετε αποθηκεύσει σε ένα μπολ.
  • Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κατσαρόλα με ένθετο σουρωτήρι ζυμαρικών. Σας επιτρέπει απλώς να σηκώνετε το σουρωτήρι όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, κρατώντας όλα τα υγρά στη μεγάλη κατσαρόλα. Αυτά τα πράγματα είναι μαγικά.
  • Για μακριά ζυμαρικά όπως σπαγγέτι και φετουτσίνι, μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε μια λαβίδα για να μετακινήσετε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα.
  • Χρησιμοποιώντας πιο κοντά ζυμαρικά όπως ριγκατόνι και πένες έξω από το νερό με μια κουτάλα skimmer spider.

Η ανάμειξη του νερού των ζυμαρικών στη σάλτσα σας απαιτεί λίγη φινέτσα. Αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς οι παραγωγοί ζυμαρικών το κάνουν εδώ και αιώνες. Πολλοί είναι οι σεφ που μιλούν για τα οφέλη της σάλτσας με νερό ζυμαρικών και αυτό είναι κάτι που πρέπει να βάλετε καλά στο μυαλό σας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

To πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα είναι μεγάλο λάθος

Εντυπωσιακά πιάτα ζυμαρικών για όλη την οικογένεια

Ποιες είναι οι πιο υγιεινές τεχνικές μαγειρικής;

Κοτόπιτα σε γάστρα: Μια viral συνταγή που θα σας ενθουσιάσει

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon