Ένα από τα κορυφαία γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρείται το γιαούρτι. Γιατί;
Διατροφικά στοιχεία: 1 φλιτζάνι (200 γρ.) γιαούρτι στραγγιστό με 0% λιπαρά αποδίδει περίπου 114 θερμίδες, 20 γρ. πρωτεϊνών και 8 γρ. υδατανθράκων, ενώ καλύπτει το 80% της ΠΠΑ σε βιταμίνη Β12, το 31% σε ασβέστιο, το 25% σε φώσφορο και το 24% σε βιταμίνη Β2.
Ενδεχόμενα οφέλη: Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία και απόδοση των μυών, στην ενίσχυση της οστικής μάζας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης. Εμπλουτίζει τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου με φιλικά βακτηρίδια, βοηθάει το ανοσοποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα, είναι πιο φιλικό στην πέψη για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Λόγω της σχετικά χαμηλής θερμιδικής του αξίας σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, μπορεί να συνδράμει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Ενδεικτική κατανάλωση: 1 φλιτζάνι καθημερινά. Μπορείς να το φας σκέτο, να προσθέσεις φρέσκα φρούτα ή λίγο μέλι ή ξηρούς καρπούς ή νιφάδες δημητριακών ή να φτιάξεις smoothies και παγωμένα γλυκίσματα χωρίς ζάχαρη. Μπορείς επίσης να το καταναλώσεις ως τζατζίκι ή να το κάνεις ωμή σάλτσα, π.χ. αντί μαγιονέζας, για σάντουιτς, κρύες σαλάτες λαχανικών, πατάτες βραστές και παρασκευάσματα με κιμά.
Εναλλακτικές: Γιαούρτι παραδοσιακού τύπου (αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, βουβαλίσιο ή από μείγματα γαλάτων), κεφίρ, ξινόγαλα, γαλακτοκομικά προϊόντα ζυμωμένα με προβιοτικές καλλιέργειες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube