Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πλούσια τα διατροφικά στοιχεία του γιαουρτιού

Πλούσια τα διατροφικά στοιχεία του γιαουρτιού

Ένα από τα κορυφαία γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρείται το γιαούρτι. Γιατί;

Διατροφικά στοιχεία: 1 φλιτζάνι (200 γρ.) γιαούρτι στραγγιστό με 0% λιπαρά αποδίδει περίπου 114 θερμίδες, 20 γρ. πρωτεϊνών και 8 γρ. υδατανθράκων, ενώ καλύπτει το 80% της ΠΠΑ σε βιταμίνη Β12, το 31% σε ασβέστιο, το 25% σε φώσφορο και το 24% σε βιταμίνη Β2.

Ενδεχόμενα οφέλη: Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία και απόδοση των μυών, στην ενίσχυση της οστικής μάζας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης. Εμπλουτίζει τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου με φιλικά βακτηρίδια, βοηθάει το ανοσοποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα, είναι πιο φιλικό στην πέψη για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Λόγω της σχετικά χαμηλής θερμιδικής του αξίας σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, μπορεί να συνδράμει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Ενδεικτική κατανάλωση: 1 φλιτζάνι καθημερινά. Μπορείς να το φας σκέτο, να προσθέσεις φρέσκα φρούτα ή λίγο μέλι ή ξηρούς καρπούς ή νιφάδες δημητριακών ή να φτιάξεις smoothies και παγωμένα γλυκίσματα χωρίς ζάχαρη. Μπορείς επίσης να το καταναλώσεις ως τζατζίκι ή να το κάνεις ωμή σάλτσα, π.χ. αντί μαγιονέζας, για σάντουιτς, κρύες σαλάτες λαχανικών, πατάτες βραστές και παρασκευάσματα με κιμά.

Εναλλακτικές: Γιαούρτι παραδοσιακού τύπου (αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο, βουβαλίσιο ή από μείγματα γαλάτων), κεφίρ, ξινόγαλα, γαλακτοκομικά προϊόντα ζυμωμένα με προβιοτικές καλλιέργειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon