Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πλούσια σε λιπαρά διατροφή: Μακροχρόνια κατανάλωση διευρύνει τη μέση και μειώνει τον εγκέφαλο

Πλούσια σε λιπαρά διατροφή: Μακροχρόνια κατανάλωση διευρύνει τη μέση και μειώνει τον εγκέφαλο

Πλούσια σε λιπαρά διατροφή: Νέα έρευνα δείχνει ότι τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί όχι μόνο να μεγεθύνουν τη μέση σας αλλά και να κάνουν ζημιά στον εγκέφαλό σας.


Μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής τους νευροεπιστήμονες της UniSA, τον καθηγητή Xin-Fu Zhou και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Larisa Bobrovskaya, αποκαλύπτει σε ζωικό μοντέλο μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης δίαιτας πλούσιας σε λιπαρά, του διαβήτη και της επακόλουθης επιδείνωσης των γνωστικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης άγχους, κατάθλιψη και επιδείνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Τα ποντίκια με μειωμένη γνωστική λειτουργία είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν υπερβολικό βάρος λόγω κακού μεταβολισμού που προκαλείται από εγκεφαλικές αλλαγές. Ερευνητές από την Αυστραλία και την Κίνα δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Metabolic Brain Disease.

Η νευροεπιστήμονας και βιοχημικός της UniSA, αναπληρώτρια καθηγήτρια Larisa Bobrovskaya, λέει ότι η έρευνα προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που συνδέουν τη χρόνια παχυσαρκία και τον διαβήτη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η οποία προβλέπεται να φτάσει τα 100 εκατομμύρια περιπτώσεις έως το 2050. “Η παχυσαρκία και ο διαβήτης βλάπτουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, επιδεινώνοντας ψυχιατρικές διαταραχές και γνωστική έκπτωση. Το αποδείξαμε αυτό στη μελέτη μας με ποντίκια”, λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Bobrovskaya.

Στη μελέτη, τα ποντίκια κατανεμήθηκαν τυχαία σε μια τυπική δίαιτα ή μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά για 30 εβδομάδες, ξεκινώντας από την ηλικία των οκτώ εβδομάδων. Η πρόσληψη τροφής, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα γλυκόζης παρακολουθούνταν σε διαφορετικά διαστήματα, μαζί με τεστ ανοχής γλυκόζης και ινσουλίνης και γνωστική δυσλειτουργία. Τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά πήραν πολύ βάρος, ανέπτυξαν αντίσταση στην ινσουλίνη και άρχισαν να συμπεριφέρονται ασυνήθιστα σε σύγκριση με αυτά που τρέφονταν με τυπική δίαιτα.

Γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ εμφάνισαν σημαντική επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας και παθολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο ενώ τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά. «Τα παχύσαρκα άτομα έχουν περίπου 55 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη και ο διαβήτης θα διπλασιάσει αυτόν τον κίνδυνο», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Bobrovskaya.

“Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας. Ένας συνδυασμός παχυσαρκίας, ηλικίας και διαβήτη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Υγιεινή διατροφή: Γιατί η δίαιτά σας δεν λειτουργεί από το άγχος;

Η vegan διατροφή oδηγεί σε απώλεια βάρους & βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη

Οι 5 καλύτερες τροφές για έναν εγκέφαλο που γερνά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon