Αν και οι αγκινάρες θεωρούνται συνήθως λαχανικά, το μέρος της αγκινάρας που τρώτε είναι στην πραγματικότητα το μπουμπούκι ενός λουλουδιού πριν ανθίσει.
Η αγκινάρα είναι εγγενής στην περιοχή της Μεσογείου. Σήμερα, η βιομηχανία αγκινάρας εδρεύει σε μεγάλο βαθμό στην Καλιφόρνια, αλλά μπορείτε ακόμα να βρείτε φυτά αγκινάρας που αναπτύσσονται σε όλη τη Μεσόγειο. Η φρέσκια αγκινάρα συναντάται συνήθως μεταξύ των μηνών Φεβρουαρίου και Ιουνίου ή Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, όταν το φυτό είναι στην εποχή του.
Οφέλη για την υγεία
Οι αγκινάρες αναφέρονται συχνά ως υπερτροφή, εν μέρει λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών τους. Μελέτες δείχνουν μια σειρά από αποδεδειγμένα και πιθανά οφέλη για την υγεία της αγκινάρας.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή η υπέρταση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Μια μελέτη έδειξε ότι ο χυμός των φύλλων της αγκινάρας βοήθησε στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης για άτομα με ήπια υψηλή αρτηριακή πίεση . Αν και οι μελέτες βρίσκονται ακόμη στα αρχικά τους στάδια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα καλίου στις αγκινάρες μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό το αποτέλεσμα.
Χαμηλότερη Χοληστερόλη
Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Επειδή η έρευνα σχετικά με αυτές τις επιπτώσεις ήταν περιορισμένη και τα μεγέθη του δείγματος ήταν σχετικά μικρά, ωστόσο, οι αγκινάρες δεν συνιστώνται ακόμη ως θεραπεία για την υψηλή χοληστερόλη.
Υγεία του ήπατος
Μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι η αγκινάρα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ήπατος για άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος . Αν και δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα σχετικά με την επίδρασή του στην αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία του ήπατος.
Η προετοιμασία φρέσκιας αγκινάρας μπορεί να είναι τρομακτική, αν δεν το έχετε ξανακάνει, αλλά είναι εύκολο μόλις το καταφέρετε. Ξεπλύνετε την αγκινάρα και μετά κόψτε το στέλεχος. Ανοίξτε λίγο τα πέταλα και στη συνέχεια αχνίστε την αγκινάρα για 30 έως 40 λεπτά. Μόλις η αγκινάρα σας μαγειρευτεί στον ατμό, έχετε μερικές διαφορετικές επιλογές για να τη φάτε. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να ξεφλουδίσουν τα πέταλα της αγκινάρας και να τρώνε μόνο το κέντρο ή την «καρδιά». Ωστόσο, μερικά από τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά συγκεντρώνονται στα φύλλα. Για να έχετε τα πλήρη οφέλη για την υγεία, μπορείτε να τραβήξετε τα φύλλα από την αγκινάρα και να ξύσετε το μέρος του κρέατος με τα δόντια σας. Μπορείτε να βρείτε συνταγές στο Διαδίκτυο για διαφορετικούς τρόπους να καρυκεύσετε τα φύλλα αγκινάρας σας για να τα κάνετε ακόμα πιο νόστιμα. Η αγκινάρα και η καρδιά αγκινάρας μπορούν επίσης να αγοραστούν σε κονσέρβα ή σε βάζο για να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό σε ντιπ, ζυμαρικά ή stir-fry.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube