Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πλεονεκτήματα από την κατανάλωση αγκινάρας

Πλεονεκτήματα από την κατανάλωση αγκινάρας

Αν και οι αγκινάρες θεωρούνται συνήθως λαχανικά, το μέρος της αγκινάρας που τρώτε είναι στην πραγματικότητα το μπουμπούκι ενός λουλουδιού πριν ανθίσει. 



Αν και οι αγκινάρες θεωρούνται συνήθως λαχανικά, το μέρος της αγκινάρας που τρώτε είναι στην πραγματικότητα το μπουμπούκι ενός λουλουδιού πριν ανθίσει. Μετά την ανθοφορία, η αγκινάρα γίνεται ένα μόνο, μωβ άνθος, αλλά τα περισσότερα συλλέγονται για τροφή πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο. Οι αγκινάρες που βρίσκετε στα παντοπωλεία ή στις αγορές των αγροτών είναι στρογγυλές και καλυμμένες με αγκαθωτά φύλλα. Όταν μαγειρεύονται στον ατμό, οι αγκινάρες έχουν μια τρυφερή υφή και μια γλυκιά, γήινη γεύση που τις καθιστούν εξαιρετική προσθήκη σε ντιπ και σάλτσες, καθώς και ένα τέλειο αυτόνομο σνακ.


Η αγκινάρα είναι εγγενής στην περιοχή της Μεσογείου. Σήμερα, η βιομηχανία αγκινάρας εδρεύει σε μεγάλο βαθμό στην Καλιφόρνια, αλλά μπορείτε ακόμα να βρείτε φυτά αγκινάρας που αναπτύσσονται σε όλη τη Μεσόγειο. Η φρέσκια αγκινάρα συναντάται συνήθως μεταξύ των μηνών Φεβρουαρίου και Ιουνίου ή Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, όταν το φυτό είναι στην εποχή του.

Οι αγκινάρες αναφέρονται συχνά ως υπερτροφή, εν μέρει λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών τους. Μελέτες δείχνουν μια σειρά από αποδεδειγμένα και πιθανά οφέλη για την υγεία της αγκινάρας.

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης 

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή η υπέρταση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Μια μελέτη έδειξε ότι ο χυμός των φύλλων της αγκινάρας βοήθησε στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης για άτομα με ήπια υψηλή αρτηριακή πίεση Αν και οι μελέτες βρίσκονται ακόμη στα αρχικά τους στάδια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα καλίου στις αγκινάρες μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό το αποτέλεσμα.

Χαμηλότερη Χοληστερόλη

Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Επειδή η έρευνα σχετικά με αυτές τις επιπτώσεις ήταν περιορισμένη και τα μεγέθη του δείγματος ήταν σχετικά μικρά, ωστόσο, οι αγκινάρες δεν συνιστώνται ακόμη ως θεραπεία για την υψηλή χοληστερόλη.

Υγεία του ήπατος

Μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι η αγκινάρα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ήπατος για άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος . Αν και δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα σχετικά με την επίδρασή του στην αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία του ήπατος.

Η προετοιμασία φρέσκιας αγκινάρας μπορεί να είναι τρομακτική, αν δεν το έχετε ξανακάνει, αλλά είναι εύκολο μόλις το καταφέρετε. Ξεπλύνετε την αγκινάρα και μετά κόψτε το στέλεχος. Ανοίξτε λίγο τα πέταλα και στη συνέχεια αχνίστε την αγκινάρα για 30 έως 40 λεπτά. Μόλις η αγκινάρα σας μαγειρευτεί στον ατμό, έχετε μερικές διαφορετικές επιλογές για να τη φάτε. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να ξεφλουδίσουν τα πέταλα της αγκινάρας και να τρώνε μόνο το κέντρο ή την «καρδιά». Ωστόσο, μερικά από τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά συγκεντρώνονται στα φύλλα. Για να έχετε τα πλήρη οφέλη για την υγεία, μπορείτε να τραβήξετε τα φύλλα από την αγκινάρα και να ξύσετε το μέρος του κρέατος με τα δόντια σας. Μπορείτε να βρείτε συνταγές στο Διαδίκτυο για διαφορετικούς τρόπους να καρυκεύσετε τα φύλλα αγκινάρας σας για να τα κάνετε ακόμα πιο νόστιμα. Η αγκινάρα και η καρδιά αγκινάρας μπορούν επίσης να αγοραστούν σε κονσέρβα ή σε βάζο για να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό σε ντιπ, ζυμαρικά ή stir-fry.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γρήγορη συνταγή για ιταλική σαλάτα αγκινάρας

Γιατί οι αγκινάρες είναι σημαντικές για την υγεία;

Πώς να μαγειρέψετε και πώς να φάτε μια αγκινάρα

Ψητές αγκινάρες με πολλά μυρωδικά!

Ποια λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon