Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Plant based: Ποια φυτικά αλείμματα είναι καλύτερα;

Plant based: Ποια φυτικά αλείμματα είναι καλύτερα;

Plant based: Τα αλείμματα ξηρών καρπών και το ταχίνι μπορούν να καταναλωθούν αυτούσια στα διάφορα γεύματα, συνήθως βέβαια στο πρωινό.


Τα τελευταία χρόνια τα φυτικά αλείμματα έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό. Η προώθησή τους μέσα από τα μέσα μαζικής δικτύωσης προσελκύει διαρκώς όλο και μεγαλύτερο κοινό που θέλει να τα δοκιμάσει και να τα εντάξει στη διατροφή του. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί είναι αυτοί που τα απορρίπτουν λόγω της υψηλής θερμιδικής τους αξίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι της μόδας, όπως και η στροφή προς μία πιο φυτική διατροφή.

 

Είδη φυτικών αλειμμάτων

Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε αλείμματα με βάση:

  • τους ξηρούς καρπούς ή αλλιώς τα βούτυρα ξηρών καρπών πχ φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο και άλλα.
  • το σουσάμι, όπως για παράδειγμα το ταχίνι.
  • τις ελιές, όπως για παράδειγμα η πάστα ελιάς.
  • τα λαχανικά ή και τα φρούτα, όπως για παράδειγμα η μελιτζανοσαλάτα και οι διάφορες μαρμελάδες.
  • Τα όσπρια, όπως για παράδειγμα το χούμους.
  • Το αβοκάντο, όπως για παράδειγμα το γουακαμόλε.

Ποια η διατροφική τους αξία;

Τα αλείμματα των ξηρών καρπών και το ταχίνι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Επιπλέον περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνης, κάτι που τα καθιστά απαραίτητη τροφή σε περιόδους νηστείας ή για όσους ακολουθούν την vegan διατροφή. Μοναδικό αρνητικό σημείο είναι η υψηλή θερμιδική τους αξία, άρα με φειδώ θα πρέπει να καταναλώνονται από όσους είναι σε πρόγραμμα διατροφής για μείωση του σωματικού βάρους.

Πώς καταναλώνονται;

Τα αλείμματα ξηρών καρπών και το ταχίνι μπορούν να καταναλωθούν αυτούσια στα διάφορα γεύματα, συνήθως βέβαια στο πρωινό. Δοκιμάστε τα σε ψωμί, σε φρυγανιά ή σε ρυζογκοφρέτες! Εάν επιθυμείτε μία πιο γλυκιά εκδοχή μπορείτε να προσθέσετε μέλι ή μαρμελάδες ή φρέσκα φρούτα. Σε περίπτωση που δεν σας ενδιαφέρουν οι θερμίδες, μπορείτε να τα αλείψετε σε pancakes, σε κρέπες ή σε τσουρέκι. Η χρήση τους στη μαγειρική και κυρίως στη ζαχαροπλαστική είναι πραγματικά απύθμενη! Οι συνταγές που θα βρείτε είναι αναρίθμητες και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μπάρες δημητριακών, κέικ, μπισκότα, γλυκά, τούρτες και σάλτσες.

Το χούμους είναι ένα άλειμμα το οποίο περιέχει ως βασικό συστατικό τα ρεβίθια και τα υπόλοιπα υλικά είναι το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το λεμόνι. Χρησιμοποιείται κατά κόρον σε αραβικές συνταγές καθώς προέρχεται από την Αίγυπτο. Ως σάλτσα μπορεί να συνοδεύσει πολλά φαγητά ή να το χρησιμοποιήσετε για να νοστιμίσετε τις αραβικές πίτες ή τα διάφορα σάντουιτς.

 

Το γουακαμόλε είναι μία σάλτσα με βάση το αβοκάντο, στο οποίο προσθέτουμε ελαιόλαδο, λάιμ, κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα και μυρωδικά. Προέρχεται από το Μεξικό με αποτέλεσμα να το συναντάμε σε συνταγές της λατινικής Αμερικής. Αντίστοιχα με το χούμους, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως ντιπ σε διάφορα γεύματα, ως συστατικό σε αρκετά ορεκτικά ή να το προσθέσετε ως σάλτσα σε τορτίγιες και να δημιουργήσετε ευφάνταστα σνακ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κάνει να τρώμε ζυμαρικά το βράδυ;

Ποια είναι τα πιο παραδοσιακά πακιστανικά πιάτα;

Βοηθάει η καθημερινή κατανάλωση brunch;

Μεξικάνικα burritos με κρέας - το απόλυτο street food

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon