Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Plant based: Ποια φυτικά αλείμματα είναι καλύτερα;

Plant based: Ποια φυτικά αλείμματα είναι καλύτερα;

Plant based: Τα αλείμματα ξηρών καρπών και το ταχίνι μπορούν να καταναλωθούν αυτούσια στα διάφορα γεύματα, συνήθως βέβαια στο πρωινό.


Τα τελευταία χρόνια τα φυτικά αλείμματα έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό. Η προώθησή τους μέσα από τα μέσα μαζικής δικτύωσης προσελκύει διαρκώς όλο και μεγαλύτερο κοινό που θέλει να τα δοκιμάσει και να τα εντάξει στη διατροφή του. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί είναι αυτοί που τα απορρίπτουν λόγω της υψηλής θερμιδικής τους αξίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι της μόδας, όπως και η στροφή προς μία πιο φυτική διατροφή.

 

Είδη φυτικών αλειμμάτων

Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε αλείμματα με βάση:

  • τους ξηρούς καρπούς ή αλλιώς τα βούτυρα ξηρών καρπών πχ φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο και άλλα.
  • το σουσάμι, όπως για παράδειγμα το ταχίνι.
  • τις ελιές, όπως για παράδειγμα η πάστα ελιάς.
  • τα λαχανικά ή και τα φρούτα, όπως για παράδειγμα η μελιτζανοσαλάτα και οι διάφορες μαρμελάδες.
  • Τα όσπρια, όπως για παράδειγμα το χούμους.
  • Το αβοκάντο, όπως για παράδειγμα το γουακαμόλε.

Ποια η διατροφική τους αξία;

Τα αλείμματα των ξηρών καρπών και το ταχίνι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Επιπλέον περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνης, κάτι που τα καθιστά απαραίτητη τροφή σε περιόδους νηστείας ή για όσους ακολουθούν την vegan διατροφή. Μοναδικό αρνητικό σημείο είναι η υψηλή θερμιδική τους αξία, άρα με φειδώ θα πρέπει να καταναλώνονται από όσους είναι σε πρόγραμμα διατροφής για μείωση του σωματικού βάρους.

Πώς καταναλώνονται;

Τα αλείμματα ξηρών καρπών και το ταχίνι μπορούν να καταναλωθούν αυτούσια στα διάφορα γεύματα, συνήθως βέβαια στο πρωινό. Δοκιμάστε τα σε ψωμί, σε φρυγανιά ή σε ρυζογκοφρέτες! Εάν επιθυμείτε μία πιο γλυκιά εκδοχή μπορείτε να προσθέσετε μέλι ή μαρμελάδες ή φρέσκα φρούτα. Σε περίπτωση που δεν σας ενδιαφέρουν οι θερμίδες, μπορείτε να τα αλείψετε σε pancakes, σε κρέπες ή σε τσουρέκι. Η χρήση τους στη μαγειρική και κυρίως στη ζαχαροπλαστική είναι πραγματικά απύθμενη! Οι συνταγές που θα βρείτε είναι αναρίθμητες και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μπάρες δημητριακών, κέικ, μπισκότα, γλυκά, τούρτες και σάλτσες.

Το χούμους είναι ένα άλειμμα το οποίο περιέχει ως βασικό συστατικό τα ρεβίθια και τα υπόλοιπα υλικά είναι το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το λεμόνι. Χρησιμοποιείται κατά κόρον σε αραβικές συνταγές καθώς προέρχεται από την Αίγυπτο. Ως σάλτσα μπορεί να συνοδεύσει πολλά φαγητά ή να το χρησιμοποιήσετε για να νοστιμίσετε τις αραβικές πίτες ή τα διάφορα σάντουιτς.

 

Το γουακαμόλε είναι μία σάλτσα με βάση το αβοκάντο, στο οποίο προσθέτουμε ελαιόλαδο, λάιμ, κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα και μυρωδικά. Προέρχεται από το Μεξικό με αποτέλεσμα να το συναντάμε σε συνταγές της λατινικής Αμερικής. Αντίστοιχα με το χούμους, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως ντιπ σε διάφορα γεύματα, ως συστατικό σε αρκετά ορεκτικά ή να το προσθέσετε ως σάλτσα σε τορτίγιες και να δημιουργήσετε ευφάνταστα σνακ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κάνει να τρώμε ζυμαρικά το βράδυ;

Ποια είναι τα πιο παραδοσιακά πακιστανικά πιάτα;

Βοηθάει η καθημερινή κατανάλωση brunch;

Μεξικάνικα burritos με κρέας - το απόλυτο street food

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon