Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Plant based διατροφή: Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Plant based διατροφή: Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Plant based διατροφή: Οι γυναίκες που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή με βάση τα λαχανικά και τα φρούτα μετά την εμμηνόπαυση φαίνεται να αντιμετωπίζουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα γαλλική έρευνα.



Αφού παρακολούθησαν περισσότερες από 65.000 γυναίκες για δύο δεκαετίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες κατανάλωναν μια υγιεινή, κυρίως φυτική διατροφή, διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε τύπου καρκίνου του μαστού – μείωση κατά μέσο όρο κατά 14%. Αλλά, σημείωσαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μειώθηκε μόνο μεταξύ των γυναικών των οποίων η διατροφή περιελάμβανε σημαντική ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων, φυτικών ελαίων και τσαγιού ή καφέ – ακόμα κι αν το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά περιστασιακά περιλαμβάνονταν στην εξίσωση. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε προστατευτικό όφελος μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών των οποίων η φυτική διατροφή κρίθηκε σχετικά ανθυγιεινή, λόγω της μεγάλης εξάρτησης από ζαχαρούχους χυμούς φρούτων, επεξεργασμένα δημητριακά, πατάτες, ποτά με ζάχαρη και/ή επιδόρπια. Αυτές οι γυναίκες είδαν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού να αυξάνεται κατά περίπου 20%.


Η επικεφαλής της μελέτης Sanam Shah είπε ότι τα ευρήματα «τονίζουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών φυτικών τροφών και η μείωση της κατανάλωσης λιγότερο υγιεινών, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη όλων των τύπων καρκίνου του μαστού». Αλλά η προειδοποίηση, πρόσθεσε, είναι σαφής: «Δεν είναι όλες οι φυτικές δίαιτες εξίσου υγιεινές», τόνισε η Shah, διδάκτωρ επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay στη Γαλλία. Η Shah και οι συνάδελφοί της, ωστόσο, δεν επικεντρώθηκαν σε γυναίκες που έκοψαν εντελώς το κρέας. Καμία από τις γυναίκες δεν ήταν χορτοφάγος ή vegan. Αντίθετα, παρακολούθησαν αυτές των οποίων η διατροφή περιελάμβανε λίγο κρέας και πουλερικά, ενώ ήταν κυρίως φυτικής προέλευσης. Στη συνέχεια διερεύνησαν κατά πόσο οι πιο υγιεινές φυτικές τροφές είχαν διαφορετικό αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με λιγότερο υγιεινές επιλογές, μια οπτική γωνία που συνήθως παραβλέπεται.

Για τη μελέτη, οι Γαλλίδες συμμετέχουσες (μέση ηλικία 53 έτη) συμπλήρωσαν διατροφικά ερωτηματολόγια το 1993 και ξανά το 2005. Ταξινομήθηκαν είτε με βάσει μια διατροφή κυρίως ζωική είτε βάσει μιας διατροφής που είναι κυρίως φυτική. Σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης περίπου 21 ετών, σχεδόν 4.000 από τις γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του μαστού. Η ομάδα μελέτης διαπίστωσε ότι όσες είχαν την τάση να τρώνε τις πιο υγιεινές φυτικές τροφές αντιμετώπιζαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Όσες κατανάλωναν τις λιγότερο υγιεινές φυτικές δίαιτες είδαν τον κίνδυνο να αυξάνεται σημαντικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η plant based διατροφή προλαμβάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η plant based διατροφή θα μπορούσε να προσθέσει έως και 10 χρόνια στη ζωή σας

Όταν η χορτοφαγία μπορεί να περιλαμβάνει έναν αριθμό παραλλαγών

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε νέους ενήλικες.

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon