Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πίτσα: Σπιτική, εύκολη και νόστιμη πίτσα στη στιγμή

Πίτσα: Σπιτική, εύκολη και νόστιμη πίτσα στη στιγμή

Πίτσα: Φτιάξτε τέλεια πίτσα στο σπίτι με αυτήν την κλασική συνταγή για σπιτική πίτσα.



Η παρασκευή σπιτικής ζύμης πίτσας μπορεί να ακούγεται σαν πολλή δουλειά, αλλά αξίζει τον κόπο. Η ίδια η ζύμη απαιτεί λίγα υλικά και μόνο λίγο χρόνο φουσκώματος και ξεκούρασης. Μπορείτε να ξεκινήσετε την προεργασία ενώ φουσκώνει η ζύμη προετοιμάζοντας τη σάλτσα ντομάτας, ψιλοκόβοντας φρέσκα λαχανικά ή τρίβοντας το τυρί που θα βάλετε από πάνω.


Συστατικά

  • 2 ½ φλιτζάνια ζεστό νερό(600 mL)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή ενεργή μαγιά
  • 7 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις(875 γρ.), συν περισσότερα για το ζύμωμα
  • 6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν περισσότερες για άλειμμα
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ φλιτζάνι σιμιγδαλένιο αλεύρι(30 γρ.)

Οδηγίες παρασκευής

  1. «Ανθίστε» τη μαγιά πασπαλίζοντας τη ζάχαρη και τη μαγιά στο ζεστό νερό. Αφήστε να καθίσει για 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι. Κάντε μια λακκούβα στη μέση και ρίξτε το ελαιόλαδο και το μείγμα της ανθισμένης μαγιάς. Με ένα κουτάλι ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια σφιχτή ζύμη.
  3. Μόλις το αλεύρι ενυδατωθεί ως επί το πλείστον, γυρίστε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε για 10-15 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, λεία και να φουσκώνει. Πλάθετε τη ζύμη σε σφιχτό στρογγυλό.
  4. Αλείψτε σε ένα καθαρό, μεγάλο μπολ με ελαιόλαδο και τοποθετείστε τη ζύμη μέσα, γυρνώντας να αλείψει με το λάδι. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε να φουσκώσουμε για τουλάχιστον μία ώρα ή έως και 24 ώρες.
  5. Χτυπήστε τη ζύμη και την απλώνουμε σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Ζυμώνουμε για άλλο ένα λεπτό περίπου, μετά κόβουμε σε 4 μέρη και πλάθουμε στρογγυλά.
  6. Αλευρώνετε ελαφρά τη ζύμη, στη συνέχεια σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνετε να ξεκουραστείτε για άλλα 30 λεπτά με μία ώρα ενώ ετοιμάζετε τη σάλτσα και τα άλλα υλικά.
  7. Προθερμάνετε το φούρνο όσο ψηλά σας επιτρέπει ο φούρνος σας, μεταξύ 450-500˚F (230-260˚C). Το βίντεο, μια πέτρα πίτσας ένα βαρύ ταψί (γυρίστε την ανάποδα ώστε η επιφάνεια να είναι επίπεδη) ή ένα μαντε τηγάνι στο φούρνο.                                                                                                     
  8. Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας: Προσθέστε το αλάτι στην κονσέρβα με τις ντομάτες και πολτοποιήστε με ένα μπλέντερ ή μεταφέρετε σε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων και κάνετε πουρέ μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  9. Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, πάρτε μια μερίδα και ξεκινήστε τρυπώντας την επιφάνεια με τα δάχτυλά σας, μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες και να μην ξεφουσκώσουν.
  10. Στη συνέχεια, τεντώνουμε και πιέζουμε τη ζύμη να γίνει λεπτός στρογγυλός. Κάντε το πιο λεπτό από όσο νομίζετε ότι πρέπει, καθώς θα συρρικνωθεί ελαφρώς και θα φουσκώσει στο ψήσιμο.
  11. Πασπαλίζετε το σιμιγδάλι σε ένα ανάποδο ταψί και βάζουμε την τεντωμένη κρούστα πάνω του. Προσθέστε τη σάλτσα και τα υλικά της αρέσκειας σας.
  12. Σύρετε την πίτσα πάνω στην προθερμασμένη πέτρα ή τηγάνι. Ψήνετεε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν η κρούστα και το τυρί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι οπτικές ενδείξεις τροφής επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά ακόμα και υποσυνείδητα

Φτιάξτε το δικό σας smoothie εύκολα και γρήγορα!

Κινδυνεύει το συκώτι σας από το fast food;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon