Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πίτσα: Σπιτική, εύκολη και νόστιμη πίτσα στη στιγμή

Πίτσα: Σπιτική, εύκολη και νόστιμη πίτσα στη στιγμή

Πίτσα: Φτιάξτε τέλεια πίτσα στο σπίτι με αυτήν την κλασική συνταγή για σπιτική πίτσα.


Η παρασκευή σπιτικής ζύμης πίτσας μπορεί να ακούγεται σαν πολλή δουλειά, αλλά αξίζει τον κόπο. Η ίδια η ζύμη απαιτεί λίγα υλικά και μόνο λίγο χρόνο φουσκώματος και ξεκούρασης. Μπορείτε να ξεκινήσετε την προεργασία ενώ φουσκώνει η ζύμη προετοιμάζοντας τη σάλτσα ντομάτας, ψιλοκόβοντας φρέσκα λαχανικά ή τρίβοντας το τυρί που θα βάλετε από πάνω.

Συστατικά

  • 2 ½ φλιτζάνια ζεστό νερό(600 mL)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή ενεργή μαγιά
  • 7 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις(875 γρ.), συν περισσότερα για το ζύμωμα
  • 6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν περισσότερες για άλειμμα
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ φλιτζάνι σιμιγδαλένιο αλεύρι(30 γρ.)

Οδηγίες παρασκευής

  1. «Ανθίστε» τη μαγιά πασπαλίζοντας τη ζάχαρη και τη μαγιά στο ζεστό νερό. Αφήστε να καθίσει για 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι. Κάντε μια λακκούβα στη μέση και ρίξτε το ελαιόλαδο και το μείγμα της ανθισμένης μαγιάς. Με ένα κουτάλι ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια σφιχτή ζύμη.
  3. Μόλις το αλεύρι ενυδατωθεί ως επί το πλείστον, γυρίστε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε για 10-15 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, λεία και να φουσκώνει. Πλάθετε τη ζύμη σε σφιχτό στρογγυλό.
  4. Αλείψτε σε ένα καθαρό, μεγάλο μπολ με ελαιόλαδο και τοποθετείστε τη ζύμη μέσα, γυρνώντας να αλείψει με το λάδι. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε να φουσκώσουμε για τουλάχιστον μία ώρα ή έως και 24 ώρες.
  5. Χτυπήστε τη ζύμη και την απλώνουμε σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Ζυμώνουμε για άλλο ένα λεπτό περίπου, μετά κόβουμε σε 4 μέρη και πλάθουμε στρογγυλά.
  6. Αλευρώνετε ελαφρά τη ζύμη, στη συνέχεια σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνετε να ξεκουραστείτε για άλλα 30 λεπτά με μία ώρα ενώ ετοιμάζετε τη σάλτσα και τα άλλα υλικά.
  7. Προθερμάνετε το φούρνο όσο ψηλά σας επιτρέπει ο φούρνος σας, μεταξύ 450-500˚F (230-260˚C). Το βίντεο, μια πέτρα πίτσας ένα βαρύ ταψί (γυρίστε την ανάποδα ώστε η επιφάνεια να είναι επίπεδη) ή ένα μαντε τηγάνι στο φούρνο.                                                                                                     
  8. Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας: Προσθέστε το αλάτι στην κονσέρβα με τις ντομάτες και πολτοποιήστε με ένα μπλέντερ ή μεταφέρετε σε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων και κάνετε πουρέ μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  9. Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, πάρτε μια μερίδα και ξεκινήστε τρυπώντας την επιφάνεια με τα δάχτυλά σας, μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες και να μην ξεφουσκώσουν.
  10. Στη συνέχεια, τεντώνουμε και πιέζουμε τη ζύμη να γίνει λεπτός στρογγυλός. Κάντε το πιο λεπτό από όσο νομίζετε ότι πρέπει, καθώς θα συρρικνωθεί ελαφρώς και θα φουσκώσει στο ψήσιμο.
  11. Πασπαλίζετε το σιμιγδάλι σε ένα ανάποδο ταψί και βάζουμε την τεντωμένη κρούστα πάνω του. Προσθέστε τη σάλτσα και τα υλικά της αρέσκειας σας.
  12. Σύρετε την πίτσα πάνω στην προθερμασμένη πέτρα ή τηγάνι. Ψήνετεε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν η κρούστα και το τυρί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι οπτικές ενδείξεις τροφής επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά ακόμα και υποσυνείδητα

Φτιάξτε το δικό σας smoothie εύκολα και γρήγορα!

Κινδυνεύει το συκώτι σας από το fast food;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon