Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πίτσα σε βαθύ πιάτο: Μια συνταγή για αυθεντική deep dish pizza [vid]

Πίτσα σε βαθύ πιάτο: Μια συνταγή για αυθεντική deep dish pizza [vid]

Πίτσα σε βαθύ πιάτο: Η Νάπολη πιστώνεται με την προέλευση της πίτσας στα τέλη του 1700 έως τις αρχές του 1800. Η deep dish pizza όμως;


Η Νάπολη πιστώνεται με την προέλευση της πίτσας στα τέλη του 1700 έως τις αρχές του 1800. Αλλά μπορεί να ήταν εμπνευσμένο από ένα παρόμοιο πιάτο σε στυλ ψωμιού που σερβίρεται από αρχαίους Αιγύπτιους, Ρωμαίους και Έλληνες. Στη συνέχεια, Ιταλοί μετανάστες έφεραν πίτσα στις ΗΠΑ τον 19ο-20ο αιώνα. Στο Σικάγο δημιουργήθηκε η πίτσα σε στυλ βαθύ πιάτου. Η πρώτη deep dish pizza πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από τους Ike Sewell και Ric Riccardo το 1943 στο εστιατόριό τους Pizzeria Uno. Η ιδέα έγινε εξαιρετικά δημοφιλής και η Pizzeria Uno έχει πλέον πάνω από 200 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο!

Πώς να φτιάξετε Deep Dish Pizza

Μόλις ξεπεράσετε το περίπλοκο μέρος μιας πίτσας με βαθύ πιάτο, δηλαδή την κρούστα, είναι πολύ απλό.

  • Παίρνετε ένα στρογγυλό τηγάνι ή μαντέμι, και το αλείφετε με ελαιόλαδο.
  • Σκουπίστε τη ζύμη. Απλώστε και σχηματίστε μια κρούστα ύψους 1 ίντσας στο πλάι.
  • Προσθέστε τυρί.
  • Βάλτε τις γαρνιτούρες σας.
  • Προσθέστε πολλή σάλτσα.

Συνταγή ζύμης πίτσας

  • 180 – 240 ml σάλτσα πίτσας
  • 1 μεγάλη χούφτα ανάμεικτα λαχανικά της επιλογής σας (όπως ντοματίνια, μελιτζάνες, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, μανιτάρια)
  • Ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 112 – 168 g τυρί μοτσαρέλα (ή μοτσαρέλα χωρίς γαλακτοκομικά)
  • Ιταλικά καρυκεύματα (αποξηραμένος βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι, κόκκινη πιπεριά κ.λπ. // προαιρετικά)
  • Τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
  • Φρέσκος βασιλικός (προαιρετικά)

Οδηγίες

  • Ετοιμάστε ζύμη πίτσας και σάλτσα αν χρησιμοποιείτε σπιτική.
  • Αν ψήνουμε λαχανικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο να ψηθούν, ρίχνουμε τα λαχανικά σε ελαιόλαδο σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 4-6 λεπτά στην επάνω σχάρα (χαμηλό/μέτριο ψήσιμο), ανακατεύοντας μια φορά για ομοιόμορφο ψήσιμο. Ή εάν χρησιμοποιείτε ένα φύλλο ψησίματος με επένδυση περγαμηνής, ψήστε λαχανικά, καθώς η λειτουργία ψησίματος δεν είναι ασφαλής με το λαδόχαρτο. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς C.
  • Στη συνέχεια, αλείψτε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο ή στρογγυλό ταψί ψησίματος με ελαιόλαδο και περάστε μια σκελίδα σκόρδο για καρύκευμα.
  • Βάλτε τη ζύμη σας κάτω στο ταψί και σπρώξτε τη γύρω από τις πλευρές. Αφήστε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά ενώ ετοιμάζετε την υπόλοιπη γαρνιτούρα σας.
  • Πρώτα πασπαλίζουμε με 1/2 τυρί μοτσαρέλα, μετά προσθέτουμε τα λαχανικά και μετά τη σάλτσα.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο τυρί μοτσαρέλα, ιταλικά καρυκεύματα (αποξηραμένο βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, κόκκινη πιπεριά κ.λπ.) και τριμμένη παρμεζάνα.
  • Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να αφρατέψει το τυρί και η σάλτσα. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά πριν το κόψετε και μετά σερβίρετε αμέσως. Αποθηκεύστε τα κρύα υπολείμματα σκεπασμένα στο ψυγείο έως και 2-3 ημέρες. Ή στην κατάψυξη έως 1 μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να μαγειρέψετε απόψε το βράδυ για το οικογενειακό τραπέζι;

Ετοιμάστε μια υγιεινή DIY πίτσα ακριβώς στα μέτρα σας

Δημιουργήστε μια υπέροχη και διαφορετική νηστίσιμη pizza

Εύκολη πίτσα Μαργαρίτα που μπορείτε να τη φτιάξετε στο σπίτι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Πόσο υγιεινό είναι το έλαιο καρύδας για την μαγειρική;

Έλαιο καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές λάδι που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ιδιαίτερα σε χώρες με τροπικό κλίμα. Παρά τις αντιφάσεις γύρω από τη χρήση του, το λάδι καρύδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Close Icon