Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πίτα συνταγή: Πλούσια κρεμώδης πίτα με χαλούμι και λαχανικά

Πίτα συνταγή: Πλούσια κρεμώδης πίτα με χαλούμι και λαχανικά

Πίτα συνταγή: Τραγανή ζύμη, κρεμώδης σάλτσα, πολλά πολύχρωμα λαχανικά και μαλακά κομμάτια αλμυρού τυριού χαλούμι.


Τραγανή ζύμη, κρεμώδης σάλτσα, πολλά πολύχρωμα λαχανικά και μαλακά κομμάτια αλμυρού τυριού χαλούμι. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η πίτα λαχανικών με χαλούμι εέχει καταπληκτική γεύση. Όλα έχουν να κάνουν με αυτή την κρεμώδη γέμιση.

Συστατικά

  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι
  • 1 κρεμμύδι σε κύβους
  • 4 καρότα, κομμένα σε κύβους
  • 10 μέτρια μανιτάρια, κομμένα σε κύβους
  • 250 g σπαράγγια, κομμένα σε φέτες
  • 1 πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 140 g (~ 1 φλιτζάνι) κατεψυγμένα μπιζέλια
  • 160 g (~ ¾ φλιτζάνι) κονσερβοποιημένο γλυκό καλαμπόκι
  • 450 γρ τυρί χαλούμι, κομμένο σε κύβους (~ 3 φλιτζάνια σε κύβους)
  •  3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3 κουταλιές της σούπας απλό αλεύρι (συν περισσότερο για το πασπάλισμα)
  • 400 ml (~ 1 ½ φλιτζάνι) γάλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • Μαύρο πιπέρι
  • Λάδι για ψεκασμό
  • 2 φύλλα έτοιμη τυλιγμένη κρούστα

 

Οδηγίες

  • Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα καρότα κομμένα σε κύβους. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά και μετά προσθέστε τα μανιτάρια, τα σπαράγγια, την πιπεριά, τον αρακά και το γλυκό καλαμπόκι. Μαγειρέψτε για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι τα λαχανικά να είναι αρκετά μαλακά.
  • Εν τω μεταξύ, προσθέστε το χαλούμι κομμένο σε κύβους σε ένα ξεχωριστό τηγάνι (δεν χρειάζεται λάδι) και απλώστε το σε μια στρώση αν είναι δυνατόν. Αφήστε το να ψηθεί για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να ψηθεί το υγρό. Αφήνουμε το χαλούμι να ροδίσει παντού και το προσθέτουμε στα μαγειρεμένα λαχανικά.
  • Στο ίδιο τηγάνι που έψατε το χαλούμι (ή καινούργιο τηγάνι αν προτιμάτε), λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα ρό και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέστε λίγο το γάλα κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς, και αφήνοντας το μείγμα να ενωθεί σε μια λεία πάστα κάθε φορά πριν προσθέσετε περισσότερο γάλα. Όταν προσθέσετε όλο το γάλα και η σάλτσα σας γίνει λεία και κρεμώδης, προσθέστε τη ρίγανη και μπόλικο μαύρο πιπέρι (μάλλον δεν θα χρειαστείτε καθόλου αλάτι, καθώς το χαλούμι είναι αλμυρό). Ανακατεύουμε τη λευκή σάλτσα με τα λαχανικά και το χαλούμι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Ψεκάστε ελαφρά μια φόρμα για κέικ 8 ιντσών με λάδι (ή αλείψτε με βούτυρο).
  • Ανοίγετε τη ζύμη με λίγο αλεύρι (ακόμα και αν αγοράσετε έτοιμο ρολό, είναι πιο ωραίο αν το κάνετε λίγο πιο αραιό). Απλώστε ένα από τα φύλλα χαλαρά πάνω από τη φόρμα του κέικ, και σιγά-σιγά απλώστε το στη φόρμα, πιέζοντας απαλά στις γωνίες. Τρυπήστε τον πάτο της ζύμης αρκετές φορές και ψήστε στα τυφλά για περίπου 15 λεπτά στους 190°C, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Αφήνουμε να κρυώσει.

 

  • Όταν η θήκη ζαχαροπλαστικής και η κρεμώδης γέμιση είναι και οι δύο ως επί το πλείστον δροσερές (μια μικρή ποσότητα υπολειπόμενης θερμότητας είναι εντάξει), προσθέστε τη γέμιση στη θήκη. Στρώνουμε το άλλο φύλλο ζύμης από πάνω και τσακίζουμε γύρω από τις άκρες. Κόψτε την περίσσεια ζύμης και χρησιμοποιήστε τα στολίδια για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο πάνω από την πίτα εάν θέλετε. Κάντε μια μικρή τρύπα στο πάνω μέρος της πίτας για να βγει ο ατμός.
  • Αλείψτε ελαφρά την κορυφή της πίτας με γάλα και ψήστε στους 190°C για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα και να γίνει τραγανή παντού.
  • Αφαιρέστε προσεκτικά την πίτα από τη φόρμα του κέικ και σερβίρετε. Για πιο προσεγμένες φέτες, αφήστε την πίτα να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την κόψετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τηλεοπτικός σεφ αποκαλύπτει 3 τροφές που έτρωγε για να χάσει βάρος

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να τρώμε ψάρι;

Πώς να αποθηκεύσετε τα αβοκάντο για να κρατήσουν περισσότερο;

Δημιουργήστε ένα πικάντικο smoothie με κουρκουμά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon