Συστατικά:
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
- 1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 4 πίτες ολικής αλέσεως
- 1/4 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
- Ξεκινήστε κόβοντας τις ντομάτες σε λεπτούς κύκλους. Κόψτε τα φύλλα βασιλικού σε μικρά κομμάτια.
- Αλείψτε κάθε πίτα με άφθονη ποσότητα ελαιόλαδου από τη μία πλευρά. Τοποθετήστε τη λαδωμένη πλευρά προς τα κάτω σε ένα ζεστό τηγάνι ή τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις το ψωμί της πίτας αρχίσει να τραγανίζει και να δείχνει σημάδια από τη σχάρα, γυρίστε το από την άλλη πλευρά.
- Απλώστε ομοιόμορφα τις φέτες ντομάτας πάνω στην πίτα, φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε τα κομμένα φύλλα βασιλικού πάνω από τις ντομάτες.
- Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας. Ρίξτε λίγο ακόμα ελαιόλαδο από πάνω.
- Μαγειρέψτε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς οι ντομάτες και να μυρίσει ο βασιλικός.
- Διπλώστε προσεκτικά τη πίτα στη μέση, πιέζοντας απαλά προς τα κάτω για να κλείσει η γέμιση.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρουμε.
- Κόψτε τη διπλωμένη πίτα σε μισά ή τέταρτα, ανάλογα με την προτίμησή σας.
- Σερβίρετε την καλοκαιρινή πίτα με ντομάτες και βασιλικό ως ελαφρύ γεύμα ή σνακ. Είναι ιδανικό για να απολαύσετε σε εξωτερικούς χώρους μια ηλιόλουστη μέρα.
Αυτό το πιάτο δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και απίστευτα εύκολο στην παρασκευή του. Ο συνδυασμός ζουμερής ντομάτας, φρέσκου βασιλικού και αρωματικού ελαιολάδου είναι ένα ταίρι φτιαγμένο στον παράδεισο. Απολαύστε τις γεύσεις του καλοκαιριού με αυτό το απλό και χορταστικό πιάτο που σίγουρα θα γίνει αγαπημένο στο ρεπερτόριό σας.