Πιπεριές: Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αυτά τα λαχανικά πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή σας;
Τα λαχανικά μπορεί να ακούγονται βαρετά σε κάποιους, αλλά μερικά από αυτά έχουν ορισμένα πολύχρωμα οφέλη όπως η εμφάνισή τους. Οι πιπεριές είναι μικρά πολύχρωμα λαχανικά που προσθέτουν γεύση σε κάθε πιάτο. Από τα σοταρισμένα λαχανικά μέχρι τις πλούσιες σάλτσες, αυτές οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές είναι μια δημοφιλής επιλογή. Γνωρίζετε όμως για τα πολλά οφέλη για την υγεία που έχουν; Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει η πιπεριά στην υγεία.
Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι για τους οποίους αυτά τα λαχανικά πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή σας;
- Κάνουν καλό στα μάτια: Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη – καροτενοειδή που βρίσκονται σε σχετικά υψηλές ποσότητες στις πιπεριές – μπορεί να βελτιώσουν την υγεία των ματιών.
- Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: Οι πιπεριές είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, που βοηθούν στην προστασία από την οξειδωτική βλάβη στο σώμα. Η καψανθίνη, υπεύθυνη για το πλούσιο κόκκινο χρώμα στις πιπεριές, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες UVA και UVB.
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό: Οι πιπεριές είναι γεμάτες με εντυπωσιακές ποσότητες απαραίτητων βιταμινών που περιλαμβάνουν βιταμίνη Α και C, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου ασθενειών.
- Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου: Οι πιπεριές είναι πραγματική υπερτροφή με μια μυριάδα αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τον καρκίνο, όπως η απιγενίνη, η λουπεόλη, η λουτεολίνη, η κερσετίνη και το καψιάτη, καροτενοειδή όπως η βήτα-καροτίνη, η βήτα-κρυπτοξανθίνη και το λυκοπένιο.
- Κάνουν καλό στην καρδιά: Οι πιπεριές είναι άφθονες σε αντιοξειδωτικά λυκοπένιο, βιταμίνη C και Α, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς αποτρέποντας τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες. Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, καθώς τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Οι πιπεριές είναι μια θρεπτική και εύκολη προσθήκη σε κάθε γεύμα. Μπορείτε να τις κόψετε σε φέτες και να τις φάτε ωμές, ψητές ή τηγανητές. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω ορισμένων αλλεργιών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube