Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πιπεριές τσίλι: Είναι υγιεινές ή θα πρέπει να αποφεύγονται;

Πιπεριές τσίλι: Είναι υγιεινές ή θα πρέπει να αποφεύγονται;

Πιπεριές τσίλι: Το πραγματικά φλέγον ζήτημα με τις πιπεριές είναι η ουσία καψαϊκίνη. Στην πραγματικότητα δεν σας καίει, αλλά ξεγελάει τον εγκέφαλό σας για να νιώσει αυτή την αίσθηση.


Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι μαζεύουν πιπεριές τσίλι για να προσφέρουν στη διατροφή τους σπιρτάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πιπεριές τσίλι είναι γεμάτες με γεύση. Παρέχουν επίσης λίγες φυτικές ίνες χωρίς αλάτι, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά ή πολλές θερμίδες, είπε η καθηγήτρια Linda Van Horn, επικεφαλής του τμήματος διατροφής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο. Πράγματι, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μια ακατέργαστη, κόκκινη πιπεριά τσίλι έχει μόλις 18 θερμίδες. Αλλά οι πιπεριές τσίλι ως λαχανικό έχουν σχετικά χαμηλή θρεπτική αξία. Προσφέρουν λίγη βήτα καροτίνη, αλλά τίποτα σε σχέση με τα καρότα“.

Είναι αλήθεια ότι μια πιπεριά έχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Όμως, είπε η Van Horn, η βιταμίνη C συνήθως δεν αποτελεί θρεπτικό συστατικό που προκαλεί ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ακόμη και σε πολιτισμούς όπου τα τσίλι παίζουν μεγαλύτερο ρόλο, άλλα λαχανικά (ντομάτες, κρεμμύδια, λάχανο, λάχανο, σπανάκι) μπορεί να είναι εύκολες πηγές. Εάν προτιμάτε τις πιπεριές σας ως νιφάδες ή σκόνες, να γνωρίζετε ότι οι ωμές τροφές τείνουν να είναι πιο ισχυρές, διατροφικά μιλώντας, από τις αποξηραμένες εκδοχές, είπε η Van Horn.

Το τσίλι είναι στην πραγματικότητα ένα μείγμα από κόκκινο τσίλι, άλλα μπαχαρικά και αλάτι. Έτσι, παρόλο που μια κουταλιά της σούπας εξακολουθεί να παρέχει βήτα καροτίνη (την οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί για να παράγει βιταμίνη Α), προσθέτει 230 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Η American Heart Association συνιστά όχι περισσότερα από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, με ιδανικό όριο τα 1.500 mg για τους περισσότερους ενήλικες. Οι περισσότερες κόκκινες πιπεριές που καλλιεργούνται στο εμπόριο είναι του είδους Capsicum annuum. Αυτός ο λατινικός όρος καλύπτει εκατοντάδες κοινά ονόματα, συμπεριλαμβανομένου του πιπεριού καγιέν, αλλά και των πιπεριών jalapenos και ταϊλανδέζικων.

Οι ρίζες των σύγχρονων πιπεριών τσίλι είναι μπερδεμένες, με στοιχεία ότι ένα κοινό πρόγονο φυτό εξελίχθηκε στη Νότια Αμερική και στη συνέχεια εξημερώθηκε πριν από 10.000 χρόνια σε πολλές τοποθεσίες σε όλο το ημισφαίριο. Ωστόσο, οι κόκκινες πιπεριές δεν σχετίζονται με το μαύρο πιπέρι. Για αυτή τη μικρή γλωσσική σύγχυση, μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Χριστόφορο Κολόμβο, που εισήγαγε τις πιπεριές στην Ευρώπη. Από εκεί εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Το πραγματικά φλέγον ζήτημα με τις πιπεριές είναι η ουσία καψαϊκίνη. Στην πραγματικότητα δεν σας καίει, αλλά ξεγελάει τον εγκέφαλό σας για να νιώσει αυτή την αίσθηση. Είναι αυτό που ξεχωρίζει μια γλυκιά πιπεριά από μια καυτερή.

Μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Cardiology συνδύασε τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών για τα οφέλη της καψαϊκίνης και διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση πιπεριών τσίλι συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά συνολικής θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένων θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, σε σύγκριση με σπάνια ή καθόλου κατανάλωση.

Η Van Horn είπε ότι άλλες έρευνες εξέτασαν την πιθανή χρήση της καψαϊκίνης ως βοήθημα απώλειας βάρους. Αλλά η προσθήκη επιπλέον πιπεριών σε μια πιατέλα Tex-Mex ή το πασπαλισμό με νιφάδες στο κοτόπουλο σας δεν θα κάνει πολύ καλό, είπε. Η κατανάλωση πολλών πιπεριών, επεσήμανε, μπορεί ακόμη και να προκαλέσει φλεγμονώδη απόκριση και προβλήματα στο στομάχι σε ευαίσθητα άτομα. Για αυτήν, οι πιπεριές τσίλι πρέπει να χρησιμοποιούνται καλύτερα για να προσθέσουν γεύση σε υγιεινά πράγματα που διαφορετικά δεν θα απολαμβάνατε, όπως γκουακαμόλε, τσίλι χωρίς κρέας και άλλα πιάτα με φασόλια.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπεκρή μεζέ: Μια λιχουδιά με μοσχάρι που θα λατρέψει όλη η παρέα

4 βιταμίνες που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα κατά των λοιμώξεων

Η διατροφή που επιβαρύνει τις πιθανότητες απώλειας μνήμης

Πώς οι καυτερές πιπεριές συμβάλλουν θετικά στον οργανισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το κέικ μπανάνας με κανέλα είναι μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια γλυκιά λιχουδιά που συνδυάζει τη γεύση της μπανάνας με το άρωμα της κανέλας. Είναι ιδανικό για πρωινό, σνακ ή και επιδόρπιο

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

Σπιτικά Bagels: Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το γευστικό ψωμάκι στην πιο φρέσκια και νόστιμη εκδοχή του, απευθείας από τον φούρνο σας. Δοκιμάστε το και θα ενθουσιαστείτε!

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Close Icon