Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πιπεριές τσίλι: Είναι υγιεινές ή θα πρέπει να αποφεύγονται;

Πιπεριές τσίλι: Είναι υγιεινές ή θα πρέπει να αποφεύγονται;

Πιπεριές τσίλι: Το πραγματικά φλέγον ζήτημα με τις πιπεριές είναι η ουσία καψαϊκίνη. Στην πραγματικότητα δεν σας καίει, αλλά ξεγελάει τον εγκέφαλό σας για να νιώσει αυτή την αίσθηση.


Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι μαζεύουν πιπεριές τσίλι για να προσφέρουν στη διατροφή τους σπιρτάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πιπεριές τσίλι είναι γεμάτες με γεύση. Παρέχουν επίσης λίγες φυτικές ίνες χωρίς αλάτι, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά ή πολλές θερμίδες, είπε η καθηγήτρια Linda Van Horn, επικεφαλής του τμήματος διατροφής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο. Πράγματι, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μια ακατέργαστη, κόκκινη πιπεριά τσίλι έχει μόλις 18 θερμίδες. Αλλά οι πιπεριές τσίλι ως λαχανικό έχουν σχετικά χαμηλή θρεπτική αξία. Προσφέρουν λίγη βήτα καροτίνη, αλλά τίποτα σε σχέση με τα καρότα“.

Είναι αλήθεια ότι μια πιπεριά έχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Όμως, είπε η Van Horn, η βιταμίνη C συνήθως δεν αποτελεί θρεπτικό συστατικό που προκαλεί ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ακόμη και σε πολιτισμούς όπου τα τσίλι παίζουν μεγαλύτερο ρόλο, άλλα λαχανικά (ντομάτες, κρεμμύδια, λάχανο, λάχανο, σπανάκι) μπορεί να είναι εύκολες πηγές. Εάν προτιμάτε τις πιπεριές σας ως νιφάδες ή σκόνες, να γνωρίζετε ότι οι ωμές τροφές τείνουν να είναι πιο ισχυρές, διατροφικά μιλώντας, από τις αποξηραμένες εκδοχές, είπε η Van Horn.

Το τσίλι είναι στην πραγματικότητα ένα μείγμα από κόκκινο τσίλι, άλλα μπαχαρικά και αλάτι. Έτσι, παρόλο που μια κουταλιά της σούπας εξακολουθεί να παρέχει βήτα καροτίνη (την οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί για να παράγει βιταμίνη Α), προσθέτει 230 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Η American Heart Association συνιστά όχι περισσότερα από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, με ιδανικό όριο τα 1.500 mg για τους περισσότερους ενήλικες. Οι περισσότερες κόκκινες πιπεριές που καλλιεργούνται στο εμπόριο είναι του είδους Capsicum annuum. Αυτός ο λατινικός όρος καλύπτει εκατοντάδες κοινά ονόματα, συμπεριλαμβανομένου του πιπεριού καγιέν, αλλά και των πιπεριών jalapenos και ταϊλανδέζικων.

Οι ρίζες των σύγχρονων πιπεριών τσίλι είναι μπερδεμένες, με στοιχεία ότι ένα κοινό πρόγονο φυτό εξελίχθηκε στη Νότια Αμερική και στη συνέχεια εξημερώθηκε πριν από 10.000 χρόνια σε πολλές τοποθεσίες σε όλο το ημισφαίριο. Ωστόσο, οι κόκκινες πιπεριές δεν σχετίζονται με το μαύρο πιπέρι. Για αυτή τη μικρή γλωσσική σύγχυση, μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Χριστόφορο Κολόμβο, που εισήγαγε τις πιπεριές στην Ευρώπη. Από εκεί εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Το πραγματικά φλέγον ζήτημα με τις πιπεριές είναι η ουσία καψαϊκίνη. Στην πραγματικότητα δεν σας καίει, αλλά ξεγελάει τον εγκέφαλό σας για να νιώσει αυτή την αίσθηση. Είναι αυτό που ξεχωρίζει μια γλυκιά πιπεριά από μια καυτερή.

Μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Cardiology συνδύασε τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών για τα οφέλη της καψαϊκίνης και διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση πιπεριών τσίλι συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά συνολικής θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένων θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, σε σύγκριση με σπάνια ή καθόλου κατανάλωση.

Η Van Horn είπε ότι άλλες έρευνες εξέτασαν την πιθανή χρήση της καψαϊκίνης ως βοήθημα απώλειας βάρους. Αλλά η προσθήκη επιπλέον πιπεριών σε μια πιατέλα Tex-Mex ή το πασπαλισμό με νιφάδες στο κοτόπουλο σας δεν θα κάνει πολύ καλό, είπε. Η κατανάλωση πολλών πιπεριών, επεσήμανε, μπορεί ακόμη και να προκαλέσει φλεγμονώδη απόκριση και προβλήματα στο στομάχι σε ευαίσθητα άτομα. Για αυτήν, οι πιπεριές τσίλι πρέπει να χρησιμοποιούνται καλύτερα για να προσθέσουν γεύση σε υγιεινά πράγματα που διαφορετικά δεν θα απολαμβάνατε, όπως γκουακαμόλε, τσίλι χωρίς κρέας και άλλα πιάτα με φασόλια.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπεκρή μεζέ: Μια λιχουδιά με μοσχάρι που θα λατρέψει όλη η παρέα

4 βιταμίνες που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα κατά των λοιμώξεων

Η διατροφή που επιβαρύνει τις πιθανότητες απώλειας μνήμης

Πώς οι καυτερές πιπεριές συμβάλλουν θετικά στον οργανισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon