Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πιπεριές: Ποιο χρώμα πιπεριάς είναι το πιο υγιεινό;

Πιπεριές: Ποιο χρώμα πιπεριάς είναι το πιο υγιεινό;

Πιπεριές: Οι κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά και όλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

Οι διαφορετικές χρωστικές αντιπροσωπεύουν το καθένα μια μοναδική διατροφική σύνθεση. Όταν πρόκειται για πιπεριές, η καλύτερη συμβουλή είναι να «Γευτείτε το ουράνιο τόξο». Οι κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά (θερμίδες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος) και όλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, λέει ο Jamie Allers, MS, εγγεγραμμένος διαιτολόγος με Ινστιτούτο Digestive Health του Hartford HealthCare.


Οι διαφορές

Αυτό που διαφέρει μεταξύ των χρωμάτων είναι ο τύπος των φυτοθρεπτικών συστατικών (φυσικές φυτικές ενώσεις που είναι ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία και βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών) σε κάθε ποικιλία που είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Ο Allers εξηγεί ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι κόκκινα ή πορτοκαλί έχουν υψηλές ποσότητες βήτα-καροτίνης – ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου, του δέρματος, των πνευμόνων και των ματιών σας. Ως αποτέλεσμα, η επιλογή μιας κόκκινης ή πορτοκαλί πιπεριάς μπορεί να δώσει μια επιπλέον ώθηση.

Ο Allers συμβουλεύει τους ασθενείς της να συμπεριλάβουν μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή τους για να εξασφαλίσουν τα μέγιστα οφέλη για την υγεία. «Όσο πιο βαθύ και πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση αυτών των φυτοθρεπτικών συστατικών», σημειώνει. “Θέλετε να επιλέξετε μια ποικιλία χρωμάτων για να μεγιστοποιήσετε τις βιταμίνες και τις ευεργετικές φυτικές ενώσεις που καταναλώνετε.”

Η επιστήμη

Φορτωμένα με φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι γνωστό ότι προστατεύουν τα κύτταρα μας από βλάβες και τα μάτια μας από προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία. Τα μπλε και μοβ φρούτα και λαχανικά, αντίθετα, είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες και ρεσβερατρόλη. Αυτά έχουν μελετηθεί εκτενώς για τις αντικαρκινικές και αντιγηραντικές τους ιδιότητες.

Η συμβουλή

Όσο για το πώς να χρησιμοποιήσετε καλύτερα αυτό το ουράνιο τόξο από πιπεριές, ο Allers λέει: «Οι κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές είναι λίγο πιο γλυκές από τις πράσινες πιπεριές, επομένως λειτουργούν καλά για να εξισορροπήσουν τις συνταγές που μπορεί να έχουν κάποιο μπαχαρικό. Για παράδειγμα, η προσθήκη κόκκινων πιπεριών σε φέτες σε πικάντικα tacos ή κομμένες σε κύβους σε ένα τσίλι λειτουργεί καλά. Οι πράσινες πιπεριές είναι ελαφρώς πιο πικρές και λιγότερο γλυκές, αλλά μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν με όλους τους ίδιους τρόπους. Δοκιμάστε να τα ψήσετε με διαφορετικά λαχανικά, καθώς η διαδικασία του ψησίματος μπορεί να συμπυκνώσει τις γεύσεις κάνοντάς τα να φαίνονται πιο γλυκά από τη φύση τους.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τρόφιμα περιέχουν Βιταμίνη C και γιατί πρέπει να τα τρώμε;

Προσθέστε αυτές τις 5 υγιεινές σαλάτες στη διατροφή σας για απώλεια βάρους

11 Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες!

Ποια είναι τα οφέλη που μας προσφέρει η κατανάλωση πιπεριών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Καφές: Αυτό είναι το πιο υγιεινό είδος καφέ

Καφές: Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, και η κατανάλωσή του συνδέεται με αρκετά οφέλη για την υγεία, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τύποι καφέ που διαφέρουν ως προς τη θρεπτική τους αξία

Η σούπα που θα σώσει το ανοσοποιητικό σας

Σούπα τζίντζερ καρότο: Η σούπα καρότου με τζίντζερ είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Το τζίντζερ προσφέρει μια υπέροχη γεύση και ζεστασιά στη σούπα, ενώ τα καρότα είναι γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Μήπως τρώτε πολύ κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας;

Η υπερβολική κατανάλωση ενός μόνο τύπου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανισορροπία. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος B, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του αίματος.

Γουακαμόλε: Η αυθεντική συνταγή για μια μεξικάνικη φιέστα

Γουακαμόλε: Το γουακαμόλε είναι μια παραδοσιακή μεξικάνικη συνταγή που βασίζεται στο αβοκάντο και έχει γίνει αγαπημένο συνοδευτικό σε πολλά τραπέζια. Είτε για να συνοδεύσει nachos, tacos ή ακόμα και σαν ντιπ

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Το πιο comfort φαγητό

Ζυμαρικά με μπρόκολο και cheddar: Τα ζυμαρικά με μπρόκολο και τυρί τσένταρ είναι ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι. Συνδυάζοντας την κρεμώδη γεύση του τυριού με τα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου,

Brownies με τριπλή σοκολάτα: Η απόλυτη συνταγή για τους λάτρεις της σοκολάτας

Brownies με τριπλή σοκολάτα: Τα brownies με τριπλή σοκολάτα είναι μια από τις πιο απολαυστικές και σοκολατένιες λιχουδιές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γλυκατζή. Η συνταγή αυτή συνδυάζει τρεις διαφορετικούς τύπους σοκολάτας

Pescatarian: Μια ισορροπημένη προσέγγιση διατροφής

Pescatarian: Μια δίαιτα ψαρέματος προσφέρει έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής που συνδυάζει τα οφέλη των φυτικών τροφών, των πρωτεϊνών και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα ψάρια.

Close Icon