Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πιπεριές: Ποιο χρώμα πιπεριάς είναι το πιο υγιεινό;

Πιπεριές: Ποιο χρώμα πιπεριάς είναι το πιο υγιεινό;

Πιπεριές: Οι κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά και όλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.


Οι διαφορετικές χρωστικές αντιπροσωπεύουν το καθένα μια μοναδική διατροφική σύνθεση. Όταν πρόκειται για πιπεριές, η καλύτερη συμβουλή είναι να «Γευτείτε το ουράνιο τόξο». Οι κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά (θερμίδες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος) και όλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, λέει ο Jamie Allers, MS, εγγεγραμμένος διαιτολόγος με Ινστιτούτο Digestive Health του Hartford HealthCare.

Οι διαφορές

Αυτό που διαφέρει μεταξύ των χρωμάτων είναι ο τύπος των φυτοθρεπτικών συστατικών (φυσικές φυτικές ενώσεις που είναι ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία και βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών) σε κάθε ποικιλία που είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Ο Allers εξηγεί ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι κόκκινα ή πορτοκαλί έχουν υψηλές ποσότητες βήτα-καροτίνης – ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου, του δέρματος, των πνευμόνων και των ματιών σας. Ως αποτέλεσμα, η επιλογή μιας κόκκινης ή πορτοκαλί πιπεριάς μπορεί να δώσει μια επιπλέον ώθηση.

Ο Allers συμβουλεύει τους ασθενείς της να συμπεριλάβουν μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή τους για να εξασφαλίσουν τα μέγιστα οφέλη για την υγεία. «Όσο πιο βαθύ και πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση αυτών των φυτοθρεπτικών συστατικών», σημειώνει. “Θέλετε να επιλέξετε μια ποικιλία χρωμάτων για να μεγιστοποιήσετε τις βιταμίνες και τις ευεργετικές φυτικές ενώσεις που καταναλώνετε.”

Η επιστήμη

Φορτωμένα με φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι γνωστό ότι προστατεύουν τα κύτταρα μας από βλάβες και τα μάτια μας από προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία. Τα μπλε και μοβ φρούτα και λαχανικά, αντίθετα, είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες και ρεσβερατρόλη. Αυτά έχουν μελετηθεί εκτενώς για τις αντικαρκινικές και αντιγηραντικές τους ιδιότητες.

Η συμβουλή

Όσο για το πώς να χρησιμοποιήσετε καλύτερα αυτό το ουράνιο τόξο από πιπεριές, ο Allers λέει: «Οι κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές είναι λίγο πιο γλυκές από τις πράσινες πιπεριές, επομένως λειτουργούν καλά για να εξισορροπήσουν τις συνταγές που μπορεί να έχουν κάποιο μπαχαρικό. Για παράδειγμα, η προσθήκη κόκκινων πιπεριών σε φέτες σε πικάντικα tacos ή κομμένες σε κύβους σε ένα τσίλι λειτουργεί καλά. Οι πράσινες πιπεριές είναι ελαφρώς πιο πικρές και λιγότερο γλυκές, αλλά μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν με όλους τους ίδιους τρόπους. Δοκιμάστε να τα ψήσετε με διαφορετικά λαχανικά, καθώς η διαδικασία του ψησίματος μπορεί να συμπυκνώσει τις γεύσεις κάνοντάς τα να φαίνονται πιο γλυκά από τη φύση τους.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τρόφιμα περιέχουν Βιταμίνη C και γιατί πρέπει να τα τρώμε;

Προσθέστε αυτές τις 5 υγιεινές σαλάτες στη διατροφή σας για απώλεια βάρους

11 Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες!

Ποια είναι τα οφέλη που μας προσφέρει η κατανάλωση πιπεριών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon