Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πιπεριές: Ποιο χρώμα πιπεριάς είναι το πιο υγιεινό;

Πιπεριές: Ποιο χρώμα πιπεριάς είναι το πιο υγιεινό;

Πιπεριές: Οι κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά και όλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.


Οι διαφορετικές χρωστικές αντιπροσωπεύουν το καθένα μια μοναδική διατροφική σύνθεση. Όταν πρόκειται για πιπεριές, η καλύτερη συμβουλή είναι να «Γευτείτε το ουράνιο τόξο». Οι κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά (θερμίδες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος) και όλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, λέει ο Jamie Allers, MS, εγγεγραμμένος διαιτολόγος με Ινστιτούτο Digestive Health του Hartford HealthCare.

Οι διαφορές

Αυτό που διαφέρει μεταξύ των χρωμάτων είναι ο τύπος των φυτοθρεπτικών συστατικών (φυσικές φυτικές ενώσεις που είναι ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία και βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών) σε κάθε ποικιλία που είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Ο Allers εξηγεί ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι κόκκινα ή πορτοκαλί έχουν υψηλές ποσότητες βήτα-καροτίνης – ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου, του δέρματος, των πνευμόνων και των ματιών σας. Ως αποτέλεσμα, η επιλογή μιας κόκκινης ή πορτοκαλί πιπεριάς μπορεί να δώσει μια επιπλέον ώθηση.

Ο Allers συμβουλεύει τους ασθενείς της να συμπεριλάβουν μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή τους για να εξασφαλίσουν τα μέγιστα οφέλη για την υγεία. «Όσο πιο βαθύ και πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση αυτών των φυτοθρεπτικών συστατικών», σημειώνει. “Θέλετε να επιλέξετε μια ποικιλία χρωμάτων για να μεγιστοποιήσετε τις βιταμίνες και τις ευεργετικές φυτικές ενώσεις που καταναλώνετε.”

Η επιστήμη

Φορτωμένα με φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι γνωστό ότι προστατεύουν τα κύτταρα μας από βλάβες και τα μάτια μας από προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία. Τα μπλε και μοβ φρούτα και λαχανικά, αντίθετα, είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες και ρεσβερατρόλη. Αυτά έχουν μελετηθεί εκτενώς για τις αντικαρκινικές και αντιγηραντικές τους ιδιότητες.

Η συμβουλή

Όσο για το πώς να χρησιμοποιήσετε καλύτερα αυτό το ουράνιο τόξο από πιπεριές, ο Allers λέει: «Οι κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές είναι λίγο πιο γλυκές από τις πράσινες πιπεριές, επομένως λειτουργούν καλά για να εξισορροπήσουν τις συνταγές που μπορεί να έχουν κάποιο μπαχαρικό. Για παράδειγμα, η προσθήκη κόκκινων πιπεριών σε φέτες σε πικάντικα tacos ή κομμένες σε κύβους σε ένα τσίλι λειτουργεί καλά. Οι πράσινες πιπεριές είναι ελαφρώς πιο πικρές και λιγότερο γλυκές, αλλά μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν με όλους τους ίδιους τρόπους. Δοκιμάστε να τα ψήσετε με διαφορετικά λαχανικά, καθώς η διαδικασία του ψησίματος μπορεί να συμπυκνώσει τις γεύσεις κάνοντάς τα να φαίνονται πιο γλυκά από τη φύση τους.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τρόφιμα περιέχουν Βιταμίνη C και γιατί πρέπει να τα τρώμε;

Προσθέστε αυτές τις 5 υγιεινές σαλάτες στη διατροφή σας για απώλεια βάρους

11 Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες!

Ποια είναι τα οφέλη που μας προσφέρει η κατανάλωση πιπεριών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαμομήλι - Το μυστικό για ανακούφιση από τις αλλεργίες;

Χαμομήλι: Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα με χαλαρωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Αν και πολλοί το καταναλώνουν για να ηρεμήσουν ή να βελτιώσουν την πέψη τους, λίγοι γνωρίζουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση

Πώς το ακτινίδιο βοηθά στη γρίπη;

Ακτινίδια: Χάρη στη βιταμίνη C, τις αντιοξειδωτικές και τις ενυδατικές του ιδιότητες. Η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Κεράσια - Μια φυσική θεραπεία για την αϋπνία;

Κεράσια :Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε μελατονίνη, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του ύπνου και στη μείωση του στρες.

Επιλογές θαλασσινών που βοηθούν την καρδιά – και τον πλανήτη μας 

Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία της καρδιάς. Ταυτόχρονα, επιλέγοντας βιώσιμες πηγές θαλασσινών, μπορούμε να μειώσουμε την περιβαλλοντική μας επίπτωση.

Πώς να διατηρήσετε τα αβοκάντο σας φρέσκα

Αβοκάντο: Τα αβοκάντο ωριμάζουν γρήγορα και μπορεί να χαλάσουν αν δεν αποθηκευτούν σωστά. Ακολουθούν οι καλύτεροι τρόποι για να τα διατηρήσετε φρέσκα

Γιατί να καταναλώνετε σταφίδες πριν τον ύπνο;

Σταφίδες: Η κατανάλωση σταφίδας πριν τον ύπνο μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη, όπως η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, η ενίσχυση της μελατονίνης, η μείωση του οξειδωτικού στρες και η υποστήριξη της πέψης.

Η μπανάνα αποτρέπει την χειμερινή κατάθλιψη;

Μπανάνες: Μπορούμε να τις εντάξουμε στη διατροφή μας, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, για να βελτιώσουμε τη διάθεση και να αποτρέψουμε την κατάθλιψη. Χάρη στα θρεπτικά συστατικά του, βιταμίνη Β6, τρυπτοφάνη και αντιοξειδωτική δράση.

Close Icon