Πιπεριές: Οι πιπεριές έχουν πολλά οφέλη. Είναι χαμηλά σε θερμίδες και είναι γεμάτα με καλή διατροφή. Όλες οι ποικιλίες είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών Α και C, καλίου, φολικού οξέος και φυτικών ινών.
Οι πιπεριές έχουν πολλά οφέλη. Είναι χαμηλά σε θερμίδες και είναι γεμάτα με καλή διατροφή. Όλες οι ποικιλίες είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών Α και C, καλίου, φολικού οξέος και φυτικών ινών. Επιπλέον, τα πικάντικα ζωντανεύουν το ήπιο φαγητό, καθιστώντας το πιο χορταστικό.
Πόσα οφέλη έχουν οι πιπεριές;
Οι πιπεριές υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη και χρώματα. Μερικοί συσκευάζουν θερμότητα. Άλλα είναι γλυκά. Μπορείτε να τα πάρετε φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα ή κονσερβοποιημένα. Έχετε δει πιπεριές — πράσινες, πορτοκαλί, κίτρινες και κόκκινες — στο παντοπωλείο ή σε ένα μπαρ με σαλάτες. Οι κόκκινες πιπεριές έχουν τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία, γιατί έχουν μείνει περισσότερο στο αμπέλι. Οι πράσινες πιπεριές συλλέγονται νωρίτερα, προτού προλάβουν να γίνουν κίτρινες, πορτοκαλί και μετά κόκκινες. Σε σύγκριση με τις πράσινες πιπεριές, οι κόκκινες έχουν σχεδόν 11 φορές περισσότερη βήτα-καροτίνη και 1,5 φορές περισσότερη βιταμίνη C.
Προετοιμασία μαγειρέματος
- Οι πιπεριές είναι πολύ ευέλικτες. Μπορείτε να τις προσθέσετε ωμές σε όλα, από ντιπ και σαλάτες μέχρι πιάτα ζυμαρικών.
- Το ψήσιμο πιπεριών είναι επίσης εύκολο. Κόψτε μια μικρή σχισμή κοντά στα στελέχη. Ψήνετε ή ψήνετε μέχρι να μαυρίσουν. Στη συνέχεια, αφήστε τα να αχνιστούν με φερμουάρ σε μια πλαστική σακούλα για περίπου 15 λεπτά πριν ξύσετε το δέρμα και αφαιρέσετε το στέλεχος, τον πυρήνα και τους σπόρους.
- Ρίξτε και τις κόκκινες πιπεριές σε ένα stir-fry για ένα χτύπημα χρώματος, επίσης.
- Όταν εργάζεστε με καυτερές πιπεριές, να θυμάστε ότι μπορεί να κάψουν το δέρμα και τα μάτια σας. Φοράτε λαστιχένια γάντια ενώ τα χειρίζεστε, κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας και πλύνετε τα χέρια σας μόλις τελειώσετε. Κρατήστε επίσης ένα ποτήρι γάλα πλήρες ή χαμηλών λιπαρών κοντά. Η καψαϊκίνη δεν διαλύεται στο νερό. Χρειάζεσαι λίγο λίπος για να το εξουδετερώσεις.
Τι γίνεται με την απώλεια βάρους;
Εάν έχετε ακούσει τον ισχυρισμό ότι οι πιπεριές σας κάνουν να χάσετε βάρος, μπορεί να θέλετε να το πάρετε με λίγο αλάτι.
- Καψαϊκίνη: Βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές (συμπεριλαμβανομένου του τσίλι και της σκόνης καγιέν), η καψαϊκίνη έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το μεταβολισμό καθώς και καταστέλλει την όρεξη, τουλάχιστον ελαφρώς. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να σας δώσει ένα επιπλέον πλεονέκτημα όσον αφορά την απώλεια βάρους. Αλλά δεν θα λιώσει τα κιλά μακριά. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που συνήθως δεν τρώνε πικάντικα φαγητά είναι πιο πιθανό να ωφεληθούν από την αύξηση της ζέστης κατά ένα βαθμό. Η καψαϊκίνη φαίνεται να επηρεάζει το μεταβολισμό αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματος, η οποία καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.
- Διυδροκαψιτικό (DCT): Ένας ξάδερφος της καψαϊκίνης, το DCT βρίσκεται σε ένα στέλεχος ήπιων, γλυκών πιπεριών τσίλι, που μερικές φορές ονομάζονται πιπεριές CH-19. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το DCT σε μορφή κάψουλας δρα παρόμοια με την καψαϊκίνη, μείον την πύρινη αίσθηση. Σε μια μικρή μελέτη, οι άνθρωποι που το πήραν ενώ ακολουθούσαν μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και πολύ χαμηλές θερμίδες για ένα μήνα έκαψαν περίπου 100 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Ωστόσο, δεν έχασαν περισσότερο βάρος από όσους έπαιρναν ένα χάπι εικονικού φαρμάκου, ίσως επειδή η διατροφή τους ήταν ήδη πολύ χαμηλή σε θερμίδες. Απαιτούνται μεγαλύτερες, μεγαλύτερες μελέτες για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων.
- Πιπερίνη: Βρίσκεται στο αποξηραμένο μαύρο πιπέρι, η πιπερίνη μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό νέων λιποκυττάρων. Το αλίευμα: Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει μόνο τα κύτταρα του ποντικιού, οπότε δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι θα λειτουργήσει σε ανθρώπους. Αν σας αρέσει το μαύρο πιπέρι, αρωματίστε ελεύθερα το φαγητό σας με αυτό. Είναι χωρίς θερμίδες και δεν θα ανεβάσει την αρτηριακή σας πίεση. Απλά μην το υπολογίζετε για να αδυνατίσετε.
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube