Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πικάντικα καυτερά: Ποια είναι τα οφέλη στην υγεία μας αν τρώμε πικάντικα και καυτερά φαγητά;

Πικάντικα καυτερά: Ποια είναι τα οφέλη στην υγεία μας αν τρώμε πικάντικα και καυτερά φαγητά;

Πικάντικα καυτερά: Εκτός από την ενίσχυση της απόλαυσης του φαγητού, μερικά από αυτά τα μπαχαρικά παρέχουν θρεπτική αξία έχοντας αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Τα τρόφιμα και βότανα που περιέχουν καψαϊκίνη περιλαμβάνουν τις καυτερές πιπεριές τσίλι, ολόκληρες ή σε σκόνη, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν, το μαύρο πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, τα φύλλα της μουστάρδας, το τζίντζερ, η κανέλα, η κουρκούμη, το σκόρδο, η τριγωνέλλα (fenugreek), το wasabi, τη σάλτσα ταμπάσκο. Ένα κοινό στην χρήση μπαχαρικό, που οι πλείστοι το θεωρούν πικάντικο, είναι το κάρυ, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί συνδυασμός διαφορετικών μπαχαρικών (φύλλων από κάρυ, τζίντζερ και τσίλι). Πολύ συχνά ενσωματώνουμε τα παραπάνω στο φαγητό μας είτε σε ωμή, είτε σε μαγειρεμένη, αποξηραμένη ή αλεσμένη μορφή. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε πολλές κουζίνες για να ενισχυθούν οι αισθήσεις με εξωτικές γεύσεις. 


 

Ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία;

Εκτός, λοιπόν, από την ενίσχυση της απόλαυσης του φαγητού, μερικά από αυτά τα μπαχαρικά παρέχουν θρεπτική αξία έχοντας αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Η καψαϊκίνη, για παράδειγμα που αποτελεί την κυρίαρχη πικάντικη ουσία στις πιπεριές τσίλι, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες και μειώνει βραχυπρόθεσμα την όρεξη, όταν προστίθεται σε σχετικά υψηλή δόση (3-30 mg καψαϊκίνης). Η αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος μετά την πρόσληψη της πιπεριάς τσίλι, υποδηλώνει ότι η μείωση της πρόσληψης ενέργειας μπορεί να οφείλεται στην ανορεκτική επίδραση των κατεχολαμίνων. Δεδομένου ότι η παχυσαρκία είναι τώρα ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, είναι πολύ ενδιαφέρον να διερευνήθει εάν τα καυτερά μπαχαρικά, μπορούν να δράσουν συνεργιστικά με τις κοινές στρατηγικές απώλειας βάρους. Επίσης, τα πικάντικα τρόφιμα διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματος. Σε χώρες με ζεστά κλίματα βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται δροσεροί, μειώνοντας το χάσμα μεταξύ της θερμοκρασίας του ατόμου και της θερμοκρασίας του αέρα, προκαλώντας έτσι εφίδρωση. Με την εξάτμιση του ιδρώτα το σώμα δροσίζεται.

Η αυξημένη χρήση μπαχαρικών ως αρωματικές ύλες στα τρόφιμα είναι μια σημαντική τάση παγκοσμίως. Στην Κίνα, επί παραδείγματι η πιπεριά τσίλι είναι από τα πιο δημοφιλή πικάντικα τρόφιμα που καταναλώνονται σε εθνικό επίπεδο. Τα ευεργετικά αποτελέσματα των μπαχαρικών και των βιοδραστικών τους συστατικών, όπως της καψαϊκίνης έχουν τεκμηριωθεί ανά τα χρόνια σε διάφορες μελέτες. Για παράδειγμα, μια οικολογική μελέτη έδειξε ότι πληθυσμοί με υψηλότερη κατανάλωση μπαχαρικών έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου. Η κατάποση κόκκινου πιπεριού βρέθηκε να μειώνει την όρεξη και την πρόσληψη ενέργειας σε λευκούς και σε άτομα ασιατικής καταγωγής, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο υπερβαρότητας και παχυσαρκίας. Επιπλέον, οι βιοδραστικοί παράγοντες στα μπαχαρικά έχουν δείξει ευεργετική συμβολή στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στην μείωση των καρδιαγγειακών, γαστρεντερικών, δερματολογικών παθήσεων, σε διάφορους καρκίνους και στην νευρογενή κύστη.

 

Επιπρόσθετα, τα μπαχαρικά με την αντιβακτηριακή τους δραστηριότητα καταφέρνουν να επηρεάσουν την εντερική μικροχλωρίδα, το φυσικό δηλαδή μικροβίωμα στο λεπτό και στο παχύ έντερο, το οποίο όλο και περισσότερο συσχετίζεται με τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, κίρρωσης του ήπατος και καρκίνου. Αυτά τα δεδομένα συλλογικά υποδηλώνουν ότι μπαχαρικά μπορεί να έχουν βαθιά επίδραση στις νοσηρότητες και τη θνησιμότητα στους ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα οφέλη του μηλόξυδου με κουρκουμά σε άδειο στομάχι

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε κατά την εγκυμοσύνη

Τα παραδοσιακά πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε στο Ισραήλ

Πόσο συχνά μπορούμε να τρώμε μοσχάρι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Σολομός με πέστο: H συνταγή που θα σας ξετρελάνει

Σολομός με πέστο: Ο σολομός με πέστο είναι ένα γευστικό και υγιεινό πιάτο που συνδυάζει την πλούσια γεύση του σολομού με την αρωματική φρεσκάδα του πέστο βασιλικού. Είναι ιδανικό για ένα γρήγορο και θρεπτικό γεύμα

Πρωινά φθινόπωρο: Ιδέες πρωινών για τους κρύους μήνες

Πρωινά φθινόπωρο: Το πρωινό είναι η πιο σημαντική γεύση της ημέρας, και κατά τους κρύους μήνες, είναι ιδανικό να επιλέξετε ζεστά και θρεπτικά γεύματα. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες ιδέες για πρωινό

Σάκχαρο: Δύο κουταλιές της σούπας από αυτή την υπερτροφή το ρίχνουν – Τι ώρα πρέπει να την καταναλώνετε 

Η καλύτερη ώρα για να καταναλώσετε την κανέλα είναι το πρωί, καθώς μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπακαλιάρος με σάλτσα από κρασί και κρόκο Κοζάνης

Ο μπακαλιάρος είναι ένα παραδοσιακό ψάρι που συνδυάζεται τέλεια με διάφορες σάλτσες. Αυτή η συνταγή προτείνει μια μοναδική παρασκευή με σάλτσα από κρασί και κρόκο Κοζάνης, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία γεμάτη αρώματα και γεύσεις.

Τρουφάκια Oreo: Πεντανόστιμα τρουφάκια με μόλις 3 υλικά

Τρουφάκια Oreo: Τα τρουφάκια Oreo είναι μια υπέροχη, εύκολη και γρήγορη συνταγή για να φτιάξετε γλυκά με σοκολάτα και μπισκότα Oreo. Αυτά τα μικρά τρουφάκια είναι γεμάτα γεύση και συνδυάζουν την τραγανότητα των μπισκότων

Σούπα 7 λαχανικών που «ενισχύει την υγεία», ιδανική για να σας ζεστάνει το χειμώνα

Ο χειμώνας  φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστές και θρεπτικές σούπες. Μια υπέροχη επιλογή είναι η σούπα 7 λαχανικών, η οποία δεν είναι μόνο νόστιμη αλλά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία μας.

Πραλίνα χωρίς ξηρούς καρπούς: Η ιδανική συνταγή ασφαλής για παιδιά

Πραλίνα χωρίς ξηρούς καρπούς: Η συνταγή για Νουτέλα χωρίς ξηρούς καρπούς μπορεί να είναι ιδανική για όσους έχουν αλλεργία στα ξηρά καρπούς ή για εκείνους που προτιμούν μια πιο ελαφριά εκδοχή της αγαπημένης αλειφής σοκολάτας

Close Icon