Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πικάντικα φαγητά: Γιατί σε κάποιους αρέσει τόσο η αίσθηση του καυτερού;

Πικάντικα φαγητά: Γιατί σε κάποιους αρέσει τόσο η αίσθηση του καυτερού;

Πικάντικα φαγητά: Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να απολαμβάνουν την αίσθηση που καίει το στόμα ενός ζεστού γεύματος, ενώ άλλοι δεν μπορούν να ανεχθούν ούτε το πιο ήπιο μπαχαρικό. Γιατί;



Το πικάντικο είναι μια ενδιαφέρουσα αισθητηριακή εμπειρία. Σε αντίθεση με τις βασικές πέντε γεύσεις – γλυκό, ξινό, αλμυρό, πικρό και umami – το πικάντικο δεν είναι μια γεύση αλλά ένα μήνυμα πόνου. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να απολαμβάνουν την αίσθηση που καίει το στόμα ενός ζεστού γεύματος, ενώ άλλοι δεν μπορούν να ανεχθούν ούτε το πιο ήπιο μπαχαρικό. Λοιπόν, γιατί σε κάποιους αρέσει το καυτό; Σε αυτό το άρθρο, εμβαθύνουμε στην επιστήμη πίσω από το πικάντικο, εξερευνούμε πώς το σώμα μας ανταποκρίνεται σε αυτό και αποκαλύπτουμε γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν συγγένεια με τα πικάντικα τρόφιμα.


Η Χημεία του Πικάντικου

Η αίσθηση πικάντικου ή πικάντικου στα τρόφιμα συνήθως προέρχεται από χημικές ενώσεις σε πικάντικα συστατικά. Στις πιπεριές τσίλι, η θερμότητα προέρχεται από μια ομάδα μορίων που ονομάζονται καψαϊκινοειδή, από τα οποία η καψαϊκίνη είναι η πιο άφθονη. Όταν δαγκώνετε μια καυτερή πιπεριά, η καψαϊκίνη συνδέεται με μια ειδική κατηγορία υποδοχέων βανιλλοειδή, που ονομάζεται TRPV1, που βρίσκεται μέσα στο στόμα σας. Αυτοί οι υποδοχείς είναι ουσιαστικά θερμικοί υποδοχείς με ικανότητα ανίχνευσης μεταβολών θερμοκρασίας. Όταν ενεργοποιούνται, στέλνουν ένα σήμα στον εγκέφαλό σας ότι έχετε καταναλώσει κάτι ζεστό. Αλλά αντί για πραγματική θερμότητα, είναι η καψαϊκίνη που ξεγελάει τον εγκέφαλό σας ώστε να πιστεύει ότι το στόμα σας καίγεται.

Μέτρηση πικάντικου

Το επίπεδο θερμότητας των πικάντικων φαγητών συνήθως μετριέται χρησιμοποιώντας μονάδες θερμότητας Scoville (SHU). Η κλίμακα Scoville, που αναπτύχθηκε από τον χημικό Wilbur Scoville στις αρχές του 20ου αιώνα, μετρά τη συγκέντρωση της καψαϊκίνης στις πιπεριές. Για παράδειγμα, οι πιπεριές, που δεν περιέχουν καψαϊκίνη, έχουν μηδενικό SHU, ενώ οι πιπεριές jalapeno έχουν περίπου 2.500 έως 8.000 SHU. Μερικές από τις πιο πικάντικες πιπεριές του κόσμου, όπως το Carolina Reaper ή το Pepper X, έχουν βαθμολογίες πάνω από 2 εκατομμύρια SHU.

Η απάντηση του σώματος στην πικάντικη αίσθηση

Όταν η καψαϊκίνη συνδέεται με τους υποδοχείς TRPV1, ενεργοποιεί αρκετές αποκρίσεις στο σώμα σας. Πρώτον, δίνει σήμα στον εγκέφαλό σας ότι το στόμα σας καίγεται, με αποτέλεσμα την αίσθηση καψίματος. Αυτό ενεργοποιεί επίσης τους μηχανισμούς ψύξης του σώματός σας, γι’ αυτό μπορεί να αρχίσετε να ιδρώνετε ή το πρόσωπό σας να κοκκινίζει. Το σώμα σας ανταποκρίνεται επίσης απελευθερώνοντας ενδορφίνες, τα φυσικά παυσίπονα του σώματος. Αυτές οι χημικές ουσίες παράγουν μια αίσθηση ευφορίας παρόμοια με αυτή που βιώνει το «runner’s high» κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Αυτή η έκρηξη ενδορφινών είναι πιθανότατα μέρος του λόγου για τον οποίο μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν τα πικάντικα φαγητά.

Γιατί σε κάποιους αρέσει το καυτό

Γιατί λοιπόν κάποιοι λατρεύουν τον πόνο του πικάντικου φαγητού, ενώ άλλοι τον αποφεύγουν; Η απάντηση πιθανότατα βρίσκεται σε έναν συνδυασμό γενετικών, πολιτισμικών και ψυχολογικών παραγόντων. Γενετικά, η ευαισθησία μας στην καψαϊκίνη ποικίλλει. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν περισσότερους υποδοχείς TRPV1 ή υποδοχείς που είναι πιο ευαίσθητοι, καθιστώντας τους πιο ευαίσθητους στο κάψιμο των πικάντικων τροφών. Οι πολιτισμικοί παράγοντες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Σε πολλούς πολιτισμούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με ζεστά κλίματα, τα πικάντικα τρόφιμα αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής.

Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε αυτούς τους πολιτισμούς τείνουν να είναι πιο συνηθισμένοι και έχουν μεγαλύτερη ανοχή στα πικάντικα τρόφιμα. Ψυχολογικά, η κατανάλωση πικάντικου φαγητού θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας τύπος συμπεριφοράς αναζήτησης συγκίνησης, παρόμοια με το τρενάκι του λούνα παρκ. Ο πόνος και η ευχαρίστηση της κατανάλωσης πικάντικων φαγητών προσφέρουν μια συγκίνηση που κάποιοι βρίσκουν ευχάριστη.

Τελικές σκέψεις

Η γοητεία του πικάντικου είναι μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση χημείας, γενετικής, πολιτισμού και ψυχολογίας. Η αίσθηση της θερμότητας είναι το αποτέλεσμα της καψαϊκίνης που ξεγελάει τον εγκέφαλό μας και πιστεύει ότι βρισκόμαστε σε θερμικό κίνδυνο. Αν και αυτό μπορεί να είναι επώδυνο, προκαλεί επίσης μια έκρηξη ενδορφινών που ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν ευχάριστο. Είτε λοιπόν αγαπάτε το κάψιμο μιας καυτερής πιπεριάς τσίλι είτε προτιμάτε τα γεύματά σας από την πιο ήπια πλευρά, η εμπειρία της κατανάλωσης πικάντικων φαγητών είναι ένα συναρπαστικό παράδειγμα των περίπλοκων τρόπων που το σώμα μας αλληλεπιδρά με τον κόσμο γύρω μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

6 Λόγοι που πρέπει να προσθέσετε την κανέλα στη διατροφή σας

8 Τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό μας

Πώς να προστατέψετε το στομάχι σας από τον καύσωνα;

Τα πικάντικα φαγητά πράγματι ενισχύουν τον μεταβολισμό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Οι απαραίτητες τροφές σε περιόδους νηστείας 

Νηστεία διατροφή: Κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο το σχεδιασμό μιας ισορροπημένης διατροφής για να διασφαλιστεί τόσο η υγεία όσο και η ευεξία.

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Close Icon