Υλικά:
- 2 φλ. ρύζι (κατά προτίμηση μπασμάτι)
- 4 φλ. ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλ. καρύδια ή αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
- 1/2 φλ. αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες ή βερίκοκα)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- Φρέσκο μαϊντανό για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του Ρυζιού: Ξεπλύνετε το ρύζι σε κρύο νερό μέχρι το νερό να είναι διαυγές. Αυτό βοηθάει να αφαιρεθούν οι αμύλες και να γίνει το ρύζι πιο αφράτο. Αφήστε το να στραγγίξει.
- Σοτάρισμα των Υλικών: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο. Στη συνέχεια, προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1-2 λεπτά, προσέχοντας να μην καεί.
- Προσθήκη Μπαχαρικών: Προσθέστε την κανέλα και το κύμινο, ανακατεύοντας για να απελευθερωθούν τα αρώματα. Αφήστε τα μπαχαρικά να σοταριστούν για περίπου 1 λεπτό.
- Προσθήκη Ρυζιού: Προσθέστε το στραγγισμένο ρύζι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά ώστε να καλυφθεί από τα αρώματα και το λάδι. Σοτάρετε το ρύζι για 2-3 λεπτά.
- Βράσιμο: Ρίξτε τον ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών στην κατσαρόλα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση. Αφήστε να βράσει και μόλις αρχίσει να κοχλάζει, μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό και καλύψτε με καπάκι. Μαγειρέψτε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό και το ρύζι να είναι τρυφερό.
- Προσθήκη Ξηρών Καρπών και Φρούτων: Αφού το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέστε τα ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα και τα αποξηραμένα φρούτα. Ανακατέψτε απαλά και αφήστε να σταθεί για 5 λεπτά με κλειστό καπάκι.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε το Ατζέμ Πιλάφι ζεστό, γαρνιρισμένο με φρέσκο μαϊντανό. Συνοδεύστε το με ψητό κρέας ή μια σαλάτα για ένα πλήρες γεύμα.
Αυτή η συνταγή θα σας προσφέρει ένα πιάτο γεμάτο γεύση και αρώματα, ιδανικό για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας ή να απολαύσετε με την οικογένεια! Καλή όρεξη!