Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Περιβάλλον Πλανήτης: Η ανάγκη για αλλαγή στο σύστημα διατροφής μας γίνεται πιο επείγουσα από ποτέ.

Περιβάλλον Πλανήτης: Η ανάγκη για αλλαγή στο σύστημα διατροφής μας γίνεται πιο επείγουσα από ποτέ.

Οι επιλογές των μπαχαρικών είναι ατελείωτες, αλλά επίσης μπορείτε να επιλέξετε να προσθέσετε μανιτάρια αντί για κρέας ώστε να γίνει το πιάτο σας ακόμα πιο χορταστικό και γευστικό.


Περιβάλλον Πλανήτης: Η διατροφή 7.6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως αποτελεί μεγάλο βάρος για τον πλανήτη. Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το ένα τέταρτο περίπου των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, και τεράστιες αγροτικές εκτάσεις καλύπτουν το ανησυχητικό ποσοστό του 43% των ερήμων και των παγωμένων εδαφών παγκοσμίως. Όσο η κλιματική αλλαγή πλησιάζει ένα σημείο από το οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή, όσο η γη και τα θαλάσσια οικοσυστήματα γίνονται ολοένα και πιο εύθραυστα, η ανάγκη για μια αλλαγή στο σύστημα διατροφής μας γίνεται πιο επείγουσα από ποτέ.

Επιπροσθέτως, οι επιδράσεις της παραγωγής τροφίμων ξεπερνούν την κλιματική αλλαγή και την απώλεια οικοσυστημάτων. Η ευρεία χρήση αντιβιοτικών σε ζώα δημιουργεί όλο και μεγαλύτερη αντιβιοτική αντοχή στον ανθρώπινο οργανισμό, απειλώντας τη σύγχρονη ιατρική όπως τη γνωρίζουμε με κίνδυνο μετάδοσης επικίνδυνων ασθενειών.

Είναι ξεκάθαρο ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος είναι καλή για την υγεία τη δική μας και της Γης – αλλά η επιλογή χορτοφαγικών γευμάτων δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως τιμωρία. Δεν χρειάζεται να περάσουμε από την τυπική διατροφή σε μια αυστηρή vegan διατροφή. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με μικρά βήματα, να πειραματιστούμε και να δοκιμάζουμε γεύσεις και συνδυασμούς. Γιατί δεν είναι απλώς φαγητό, αλλά μια εμπειρία που στόχο έχει και την απόλαυση.

5 απλοί τρόποι να κάνουμε τη διατροφή μας πιο φιλική στο περιβάλλον

Ξεκινάμε με μικρά βήματα

Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τα πάντα ξαφνικά. Για την ακρίβεια, έρευνα δείχνει ότι είναι πολύ πιο πιθανό να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες αν ξεκινήσουμε με απλές πράξεις. Ο επιστήμονας συμπεριφοράς BJ Fogg το ονομάζει μέθοδο των Μικρών Συνηθειών: η ιδέα δηλαδή ότι μπορούμε σταδιακά να αναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας, γιορτάζοντας κάθε μικρό, βασικό βήμα που κάνουμε προς το στόχο μας.

Αφήστε στην άκρη τη νοοτροπία «όλα ή τίποτα» και παίξτε με το μέγεθος της μερίδας. Το κρέας παλιά ήταν συνήθως απλώς το ορεκτικό, αλλά πλέον έχει γίνει το κύριο κομμάτι του γεύματός μας. Αν συνήθως τρώτε κρέας σε σχεδόν όλα τα γεύματα, ξεκινήστε προσθέτοντας ένα γεύμα την ημέρα χωρίς κανένα ίχνος κρέατος ή ακόμα καλύτερα την εβδομάδα. Και αν ανησυχείτε ότι δεν λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά στοιχεία, μπορείτε εύκολα να βρείτε φυτικές εναλλακτικές που είναι πλούσιες στα ίδια συστατικά.

Επιλέγουμε κρέας χαμηλότερης επίδρασης στον πλανήτη

Η παραγωγή φυτικών τροφών συνήθως απαιτεί λιγότερες εκπομπές άνθρακα συγκριτικά με τα ζώα. Για παράδειγμα, η παραγωγή 100 γραμμαρίων μοσχαρίσιας πρωτεΐνης απελευθερώνει 90 φορές περισσότερα αέρια απ’ ότι η παραγωγή πρωτεΐνης από μπιζέλια. Όμως, αν δεν είστε έτοιμοι να παραλείψετε εντελώς το κρέας, μπορείτε και πάλι κάνετε πιο «οικολογικές» επιλογές.

Από πλευράς άνθρακα, το κοτόπουλο, το χοιρινό και τα ψάρια ελευθέρας βοσκής έχουν μικρότερη επίδραση σε σύγκριση με το μοσχάρι, το αρνί και τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Τα τελευταία παράγουν περισσότερο μεθάνιο και άλλα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου, χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες γης και παράγουν περισσότερους ρυπογόνους παράγοντες.

Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε την μπριζόλα σας με κοτόπουλο ή θαλασσινά. Αν καταναλώνετε συχνά κρέας, η μείωση της επιλογής μοσχαριού και αρνιού θα μειώσει αυτόματα και το αποτύπωμά σας.

Παραλείπουμε τα γαλακτοκομικά

Τα βοοειδή είναι υπεύθυνα για το 65% περίπου των εκπομπών αερίου στον τομέα της κτηνοτροφίας και αυτό περιλαμβάνει 270 εκατομμύρια αγελάδες που παράγουν γάλα παγκοσμίως. Υπάρχουν άλλωστε τόσες vegan επιλογές εκεί έξω: γιαούρτι, τυρί, βούτυρο, γάλα και παγωτό. Εκτός από αυτό μπορείτε και πάλι να μειώσετε απλώς τις μέρες που καταναλώνετε γαλακτοκομικά αντί να υπάρχουν στη διατροφή σας 7 μέρες την εβδομάδα.

Το τυρί είναι επίσης ένας από τους ενόχους υπό όρους αποτυπώματος άνθρακα, αλλά δεν παράγονται όλα τα τυριά με τον ίδιο τρόπο. Μία έρευνα συνέκρινε τη μοτσαρέλα και το τσένταρ και βρήκε ότι το δεύτερο είχε υψηλότερη περιβαλλοντική επίδραση, επειδή φτιάχνεται με τη χρήση περισσότερου γάλακτος και είναι βαρύτερο κατά τη μεταφορά. Και έχετε υπόψη σας πως όσο περισσότερο παραμένει το τυρί σε κελάρια, τόσο μεγαλύτερη ενέργεια απαιτείται για την αποθήκευσή του.

Νοστιμιά στο πιάτο με άλλους τρόπους

Ένα γεύμα χωρίς κρέας δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα είναι και άνοστο. Αν θέλετε οι χορτοφαγικές επιλογές σας να έχουν ωραία γεύση, χρειάζεται να μάθετε πώς να προσθέτετε νοστιμιά με συστατικά που δεν θα καταστρέψουν το πιάτο. Θέλουμε να τονίσουμε τα συστατικά και όχι να τα καλύψουμε με βαριές σάλτσες. Οι επιλογές των μπαχαρικών είναι ατελείωτες, αλλά επίσης μπορείτε να επιλέξετε να προσθέσετε μανιτάρια αντί για κρέας ώστε να γίνει το πιάτο σας ακόμα πιο χορταστικό και γευστικό.

Συνδεόμαστε με τους άλλους και απολαμβάνουμε μαζί τα γεύματα

Η δοκιμή νέων πιάτων μπορεί να φαίνεται βαρετή ή ακόμη και τρομακτική, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας. Προσκαλέσετε φίλους και γνωστούς που επιθυμούν και εκείνοι να επεκτείνουν το μενού τους ώστε να κάνετε αυτή την εμπειρία πιο απολαυστική. Άλλωστε, έρευνα ισχυρίζεται ότι είναι πιθανότερο να εμμείνουμε σε μια νέα συνήθεια, όταν λαμβάνουμε κοινωνική στήριξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος στα κυλικεία των πανεπιστημίων στο Βερολίνο ως μια προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του πλανήτη μας

Πώς η υγιεινή διατροφή βοηθά τον πλανήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon