Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Περισσότερη vegan πρωτεΐνη μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου

Περισσότερη vegan πρωτεΐνη μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου

οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν μια σειρά από οφέλη, όπως «χαμηλότερο όξινο φορτίο, μειωμένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μεταξύ άλλων».



Η υψηλότερη κατανάλωση vegan πρωτεΐνης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Kidney Diseases. Η μελέτη παρακολούθησε 117.809 άτομα για σχεδόν μια δεκαετία. Έτσι εξέτασε την επίδραση της φυτικής πρωτεΐνης στη συχνότητα εμφάνισης ΧΝΝ. Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν περίπου 3.745 περιπτώσεις ΧΝΝ (3,2%), με όσους κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης να παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά της νόσου. Το εύρημα βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες που υποδεικνύουν μια σχέση μεταξύ μιας φυτικής διατροφής και καλύτερων αποτελεσμάτων υγείας.


Τι είναι η χρόνια νεφρική νόσος;

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια μακροχρόνια κατάσταση όπου τα νεφρά δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Υπολογίζεται ότι η ΧΝΝ είναι παρούσα σε έναν στους δέκα ενήλικες. Τα νεφρά είναι κρίσιμα όργανα, υπεύθυνα για την απομάκρυνση των αποβλήτων και των οξέων από το σώμα. Βοηθούν επίσης στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας νερού, αλάτων και μετάλλων στο αίμα. Τα συμπτώματα της ΧΝΝ περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, τα οποία έχουν βρεθεί ότι σχετίζονται με την υψηλή κατανάλωση κρέατος.

Vegan πρωτεΐνη και υγεία των νεφρών

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ μιας φυτικής διατροφής και της καλύτερης υγείας των νεφρών. Παρόλα αυτά, οι οδηγίες από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας των νεφρών, Νεφρική Νόσος: Βελτίωση παγκόσμιων αποτελεσμάτων (KDIGO) δεν αντιμετωπίζουν ρητά τη σύνδεση μεταξύ ζωικών προϊόντων και ΧΝΝ. Η νέα έρευνα αποσκοπούσε να καταστήσει σαφέστερη τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης vegan πρωτεϊνών και της βελτίωσης της υγείας των νεφρών.

Καθιερώνοντας μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης περισσότερων vegan πρωτεϊνών και των χαμηλότερων ποσοστών χρόνιας νεφρικής νόσου, η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να προσαρμόσουν τα βασικά τους μηνύματα προς την προώθηση μιας φυτικής διατροφής.

Η δύναμη της φυτικής πρωτεΐνης

Μελέτες έχουν επανειλημμένα βρει μια συσχέτιση μεταξύ ζωικών πρωτεϊνών και μεγαλύτερης συχνότητας ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους ανταλλάσσουν ζωικά προϊόντα με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως:

  • τα ρεβίθια,
  • οι φακές,
  • και η κινόα.

Σύμφωνα με τον Seung Hyeok Han, συν-συγγραφέα της μελέτης, οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν μια σειρά από οφέλη, όπως «χαμηλότερο όξινο φορτίο, μειωμένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μεταξύ άλλων». Τα οφέλη της πιο υγιεινής διατροφής είναι ξεκάθαρα για τους καταναλωτές και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Με κάθε νέα μελέτη που δείχνει τα οφέλη για την υγεία μιας διατροφής με βάση τα φυτά, ιδρύματα και άτομα έχουν περισσότερα στοιχεία με τα οποία μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόληψη των λίθων στα νεφρά πριν αυτοί καν σχηματιστούν

Φτιάξτε αυτό το ιδιαίτερο ρόφημα με σέλινο και μαύρο αλάτι για το ουρικό οξύ

Η ενυδάτωση έχει σημασία: Ξεκλειδώνοντας τα οφέλη της σωστής πρόσληψης νερού

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες πόνου κάτω δεξιά στην κοιλιά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon