Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Περίσσεψε φαγητό από τα Χριστούγεννα; Μάθε πόσο καιρό μπορείς να το κρατήσεις

Περίσσεψε φαγητό από τα Χριστούγεννα; Μάθε πόσο καιρό μπορείς να το κρατήσεις

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή γεμάτη με ποιοτικό οικογενειακό χρόνο, ευχές και δώρα στους αγαπημένους μας. Είναι, επίσης, καιρός για λίγο παραπάνω φαγητό, αφού αυτή την περίοδο την έχουμε συνδυάσει με λαχταριστά πιάτα και γλυκά.


Μάθε όσα πρέπει να γνωρίζεις για την συντήρηση των χριστουγεννιάτικων πιάτων. Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή γεμάτη με ποιοτικό οικογενειακό χρόνο, ευχές και δώρα στους αγαπημένους μας. Είναι, επίσης, καιρός για λίγο παραπάνω φαγητό, αφού αυτή την περίοδο την έχουμε συνδυάσει με λαχταριστά πιάτα και γλυκά. Την ημέρα των Χριστουγέννων, τα οικογενειακά τραπέζια γεμίσουν με ποικιλία από χριστουγεννιάτικα κρέατα, θαλασσινά, σαλάτες και επιδόρπια για τα πεθερικά, τους καλεσμένους και τα μέλη της οικογένειάς.

 

Υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη, όταν πρόκειται για τη διατήρηση και την ασφαλή κατανάλωση ενός πιάτου μετά το πέρας της ημέρας των Χριστουγέννων, εάν:

  1. το προϊόν είναι ευπαθές ή όχι,
  2. οι χρόνοι και οι θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία του φαγητού και
  3. ο τρόπος χειρισμού του φαγητού κατά τη διαδικασία προετοιμασίας και μεταφοράς.

Ορισμένα τρόφιμα είναι πιο επιρρεπή σε βακτήρια παθογόνα και ορισμένα τρόφιμα είναι πιο επιρρεπή σε διασταυρούμενη μόλυνση. Με τη μεγάλη ποικιλία πιάτων που εμφανίζονται συνήθως την ημέρα των Χριστουγέννων (όπως πουλερικά, σαλάτες, θαλασσινά και τυριά) λαμβάνοντας υπόψη πότε ετοιμάστηκε για πρώτη φορά κάθε πιάτο θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην αποφυγή μιας δυσάρεστης μόλυνσης με παθογόνα.

  • Τα θαλασσινά  μπορεί να έχουν συνδυαστεί με τις καλοκαιρινές μας διακοπές, έχουν ωστόσο μία θέση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Θα πρέπει, όμως, να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους. Οι γαρίδες, μάλιστα, καλό είναι να καλύπτονται με πλαστική μεμβράνη στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου πριν την κατανάλωση ενώ δεν συστήνεται η κατανάλωσή τους μετά το πρώτο 24ωρο.
  • Μόλις ανοιχτεί, ένα σκληρό τυρί όπως η παρμεζάνα ή το τσένταρ είναι ασφαλή για κατανάλωση έως και έξι εβδομάδες. Ένα ημίσκληρο τυρί, όπως μια γραβιέρα ή γκούντα, είναι καλό για έως και τρεις εβδομάδες.
  • Εάν μια πιατέλα έχει μείνει στο τραπέζι για λιγότερο από δύο ώρες, μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια ή να καταψυχθεί ξανά για μελλοντική χρήση. Μετά το όριο των δύο ωρών, ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα (ψάρια, μαγιονέζα) μπορεί να αρχίσει να μειώνεται ο χρόνος ζωής τους, με τους ειδικούς να συνιστούν να απορρίπτονται μετά από τέσσερις ώρες.
  • Το ζαμπόν ή η γαλοπούλα συνιστάται να καλύπτονται στο πιάτο μόλις σταματήσουν να αχνίζουν και να τα βάλετε αμέσως στο ψυγείο, αποτρέποντας το σχηματισμό και την ανάπτυξη βακτηρίων. Η ψύξη των τροφίμων σε μικρότερες μερίδες θα επιταχύνει επίσης τη διαδικασία ψύξης.
  • Tο μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο διατηρείται περίπου 3 με 4 ημέρες, ενώ το ωμό κοτόπουλο και οι κιμάδες 1 έως 2 ημέρες. Μην ξεχνάς ότι ακόμα και σε θερμοκρασίες ψύξης αναπτύσσονται οι μικροοργανισμοί. Η θερμοκρασία της ψύξης πρέπει να παραμένει κάτω από τους 5OC. Προσοχή, όσο φορτώνεις το ψυγείο τόσο μειώνεται και η απόδοση της ψύξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ετοιμάστε μια γευστική και πεντανόστιμη βασιλόπιτα

Ανοιχτή πίτα με γέμιση γαλοπούλας

Τρεις υπέροχες σούπες που μας ζεσταίνουν τον χειμώνα

Ταχίνι: Ένας θησαυρός γεύσεων και υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon