Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Περίσσεψε φαγητό από τα Χριστούγεννα; Μάθε πόσο καιρό μπορείς να το κρατήσεις

Περίσσεψε φαγητό από τα Χριστούγεννα; Μάθε πόσο καιρό μπορείς να το κρατήσεις

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή γεμάτη με ποιοτικό οικογενειακό χρόνο, ευχές και δώρα στους αγαπημένους μας. Είναι, επίσης, καιρός για λίγο παραπάνω φαγητό, αφού αυτή την περίοδο την έχουμε συνδυάσει με λαχταριστά πιάτα και γλυκά.



Μάθε όσα πρέπει να γνωρίζεις για την συντήρηση των χριστουγεννιάτικων πιάτων. Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή γεμάτη με ποιοτικό οικογενειακό χρόνο, ευχές και δώρα στους αγαπημένους μας. Είναι, επίσης, καιρός για λίγο παραπάνω φαγητό, αφού αυτή την περίοδο την έχουμε συνδυάσει με λαχταριστά πιάτα και γλυκά. Την ημέρα των Χριστουγέννων, τα οικογενειακά τραπέζια γεμίσουν με ποικιλία από χριστουγεννιάτικα κρέατα, θαλασσινά, σαλάτες και επιδόρπια για τα πεθερικά, τους καλεσμένους και τα μέλη της οικογένειάς.

 


Υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη, όταν πρόκειται για τη διατήρηση και την ασφαλή κατανάλωση ενός πιάτου μετά το πέρας της ημέρας των Χριστουγέννων, εάν:

  1. το προϊόν είναι ευπαθές ή όχι,
  2. οι χρόνοι και οι θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία του φαγητού και
  3. ο τρόπος χειρισμού του φαγητού κατά τη διαδικασία προετοιμασίας και μεταφοράς.

Ορισμένα τρόφιμα είναι πιο επιρρεπή σε βακτήρια παθογόνα και ορισμένα τρόφιμα είναι πιο επιρρεπή σε διασταυρούμενη μόλυνση. Με τη μεγάλη ποικιλία πιάτων που εμφανίζονται συνήθως την ημέρα των Χριστουγέννων (όπως πουλερικά, σαλάτες, θαλασσινά και τυριά) λαμβάνοντας υπόψη πότε ετοιμάστηκε για πρώτη φορά κάθε πιάτο θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην αποφυγή μιας δυσάρεστης μόλυνσης με παθογόνα.

  • Τα θαλασσινά  μπορεί να έχουν συνδυαστεί με τις καλοκαιρινές μας διακοπές, έχουν ωστόσο μία θέση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Θα πρέπει, όμως, να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους. Οι γαρίδες, μάλιστα, καλό είναι να καλύπτονται με πλαστική μεμβράνη στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου πριν την κατανάλωση ενώ δεν συστήνεται η κατανάλωσή τους μετά το πρώτο 24ωρο.
  • Μόλις ανοιχτεί, ένα σκληρό τυρί όπως η παρμεζάνα ή το τσένταρ είναι ασφαλή για κατανάλωση έως και έξι εβδομάδες. Ένα ημίσκληρο τυρί, όπως μια γραβιέρα ή γκούντα, είναι καλό για έως και τρεις εβδομάδες.
  • Εάν μια πιατέλα έχει μείνει στο τραπέζι για λιγότερο από δύο ώρες, μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια ή να καταψυχθεί ξανά για μελλοντική χρήση. Μετά το όριο των δύο ωρών, ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα (ψάρια, μαγιονέζα) μπορεί να αρχίσει να μειώνεται ο χρόνος ζωής τους, με τους ειδικούς να συνιστούν να απορρίπτονται μετά από τέσσερις ώρες.
  • Το ζαμπόν ή η γαλοπούλα συνιστάται να καλύπτονται στο πιάτο μόλις σταματήσουν να αχνίζουν και να τα βάλετε αμέσως στο ψυγείο, αποτρέποντας το σχηματισμό και την ανάπτυξη βακτηρίων. Η ψύξη των τροφίμων σε μικρότερες μερίδες θα επιταχύνει επίσης τη διαδικασία ψύξης.
  • Tο μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο διατηρείται περίπου 3 με 4 ημέρες, ενώ το ωμό κοτόπουλο και οι κιμάδες 1 έως 2 ημέρες. Μην ξεχνάς ότι ακόμα και σε θερμοκρασίες ψύξης αναπτύσσονται οι μικροοργανισμοί. Η θερμοκρασία της ψύξης πρέπει να παραμένει κάτω από τους 5OC. Προσοχή, όσο φορτώνεις το ψυγείο τόσο μειώνεται και η απόδοση της ψύξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ετοιμάστε μια γευστική και πεντανόστιμη βασιλόπιτα

Ανοιχτή πίτα με γέμιση γαλοπούλας

Τρεις υπέροχες σούπες που μας ζεσταίνουν τον χειμώνα

Ταχίνι: Ένας θησαυρός γεύσεων και υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon