Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Περίεργες λιχουδιές: Ποια ζώα αποτελούν λιχουδιές σε κάποιες κουλτούρες;

Περίεργες λιχουδιές: Ποια ζώα αποτελούν λιχουδιές σε κάποιες κουλτούρες;

Περίεργες λιχουδιές: Σε διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, οι γαστρονομικές προτιμήσεις εκτείνονται πέρα από τα συμβατικά κρέατα και στη σφαίρα του εξωτικού και του ασυνήθιστου.



Σε διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, οι γαστρονομικές προτιμήσεις εκτείνονται πέρα από τα συμβατικά κρέατα και στη σφαίρα του εξωτικού και του ασυνήθιστου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η κατανάλωση εντόμων, που μπορεί να φαίνεται περίεργο σε κάποιους, αλλά θεωρείται λιχουδιά σε ορισμένες κοινωνίες.


Μεταξύ αυτών, ίσως μια από τις πιο ιδιόμορφες λιχουδιές είναι η κατανάλωση τηγανητών ταραντούλων στην Καμπότζη. Γνωστά τοπικά ως “a-ping”, αυτά τα μεγάλα, τριχωτά αραχνοειδή είναι ένα δημοφιλές σνακ που απολαμβάνουν οι ντόπιοι και οι τολμηροί τουρίστες. Η πρακτική της κατανάλωσης ταραντούλες φέρεται να ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του βάναυσου καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ, όταν οι ελλείψεις τροφίμων ανάγκασαν τους Καμποτζιανούς να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές διατροφής. Παρά το τέλος του καθεστώτος, η παράδοση της κατανάλωσης ταραντούλες έχει παραμείνει και έχει εδραιωθεί στην κουζίνα της Καμπότζης.

Για την προετοιμασία του a-ping, οι ζωντανές ταραντούλες συλλαμβάνονται πρώτα και καθαρίζονται επιμελώς για να αφαιρέσουν τυχόν βρωμιά ή υπολείμματα. Στη συνέχεια, οι αράχνες καρυκεύονται με ένα μείγμα αλατιού, ζάχαρης και σκόρδου πριν τηγανιστούν μέχρι να γίνουν τραγανές και να ροδίσουν. Το αποτέλεσμα είναι ένα τραγανό εξωτερικό με απαλό, χυμώδες εσωτερικό, που θυμίζει κρέας καβουριού ή αστακού. Μερικοί λάτρεις παρομοιάζουν τη γεύση με αυτή του τηγανητού κοτόπουλου, με έναν υπαινιγμό ξηρού καρπού.

Ενώ η σκέψη της κατανάλωσης αράχνων μπορεί να προκαλέσει ανησυχία ή αποστροφή σε πολλούς, για τους Καμποτζιανούς, οι τηγανητές ταραντούλες είναι μια αγαπημένη λιχουδιά βαθιά ριζωμένη στην παράδοση και τον πολιτισμό. Συχνά απολαμβάνονται ως σνακ ή ορεκτικό, σερβιρισμένο μαζί με μια πικάντικη σάλτσα από χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι.

Πέρα από την Καμπότζη, άλλοι πολιτισμοί υιοθετούν επίσης την κατανάλωση εντόμων ως βιώσιμη και θρεπτική πηγή τροφής. Από τηγανητές ακρίδες στο Μεξικό έως ψημένους γρύλους στην Ταϊλάνδη, τα έντομα προσφέρουν μια πλούσια σε πρωτεΐνες εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά κρέατα, ενώ διαθέτουν επίσης περιβαλλοντικά οφέλη λόγω του χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα και των υψηλών ρυθμών αναπαραγωγής τους.

Σε έναν κόσμο όπου τα γαστρονομικά όρια διευρύνονται συνεχώς, η πρακτική της κατανάλωσης παράξενων και εξωτικών ζώων χρησιμεύει ως υπενθύμιση της πλούσιας ποικιλίας της παγκόσμιας κουζίνας και των μυριάδων τρόπων με τους οποίους το φαγητό μπορεί να μας ενώσει και να μας ιντριγκάρει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα πιο περίεργα φαγητά που τρώνε σε όλο τον κόσμο;

Γιατί είναι τόσο διαδεδομένο το εφέ απεριτίφ;

Καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χορτοφάγοι

Διατροφή για ήρεμη ψυχολογία

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon