Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Περίεργες λιχουδιές: Ποια ζώα αποτελούν λιχουδιές σε κάποιες κουλτούρες;

Περίεργες λιχουδιές: Ποια ζώα αποτελούν λιχουδιές σε κάποιες κουλτούρες;

Περίεργες λιχουδιές: Σε διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, οι γαστρονομικές προτιμήσεις εκτείνονται πέρα από τα συμβατικά κρέατα και στη σφαίρα του εξωτικού και του ασυνήθιστου.


Σε διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, οι γαστρονομικές προτιμήσεις εκτείνονται πέρα από τα συμβατικά κρέατα και στη σφαίρα του εξωτικού και του ασυνήθιστου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η κατανάλωση εντόμων, που μπορεί να φαίνεται περίεργο σε κάποιους, αλλά θεωρείται λιχουδιά σε ορισμένες κοινωνίες.

Μεταξύ αυτών, ίσως μια από τις πιο ιδιόμορφες λιχουδιές είναι η κατανάλωση τηγανητών ταραντούλων στην Καμπότζη. Γνωστά τοπικά ως “a-ping”, αυτά τα μεγάλα, τριχωτά αραχνοειδή είναι ένα δημοφιλές σνακ που απολαμβάνουν οι ντόπιοι και οι τολμηροί τουρίστες. Η πρακτική της κατανάλωσης ταραντούλες φέρεται να ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του βάναυσου καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ, όταν οι ελλείψεις τροφίμων ανάγκασαν τους Καμποτζιανούς να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές διατροφής. Παρά το τέλος του καθεστώτος, η παράδοση της κατανάλωσης ταραντούλες έχει παραμείνει και έχει εδραιωθεί στην κουζίνα της Καμπότζης.

Για την προετοιμασία του a-ping, οι ζωντανές ταραντούλες συλλαμβάνονται πρώτα και καθαρίζονται επιμελώς για να αφαιρέσουν τυχόν βρωμιά ή υπολείμματα. Στη συνέχεια, οι αράχνες καρυκεύονται με ένα μείγμα αλατιού, ζάχαρης και σκόρδου πριν τηγανιστούν μέχρι να γίνουν τραγανές και να ροδίσουν. Το αποτέλεσμα είναι ένα τραγανό εξωτερικό με απαλό, χυμώδες εσωτερικό, που θυμίζει κρέας καβουριού ή αστακού. Μερικοί λάτρεις παρομοιάζουν τη γεύση με αυτή του τηγανητού κοτόπουλου, με έναν υπαινιγμό ξηρού καρπού.

Ενώ η σκέψη της κατανάλωσης αράχνων μπορεί να προκαλέσει ανησυχία ή αποστροφή σε πολλούς, για τους Καμποτζιανούς, οι τηγανητές ταραντούλες είναι μια αγαπημένη λιχουδιά βαθιά ριζωμένη στην παράδοση και τον πολιτισμό. Συχνά απολαμβάνονται ως σνακ ή ορεκτικό, σερβιρισμένο μαζί με μια πικάντικη σάλτσα από χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι.

Πέρα από την Καμπότζη, άλλοι πολιτισμοί υιοθετούν επίσης την κατανάλωση εντόμων ως βιώσιμη και θρεπτική πηγή τροφής. Από τηγανητές ακρίδες στο Μεξικό έως ψημένους γρύλους στην Ταϊλάνδη, τα έντομα προσφέρουν μια πλούσια σε πρωτεΐνες εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά κρέατα, ενώ διαθέτουν επίσης περιβαλλοντικά οφέλη λόγω του χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα και των υψηλών ρυθμών αναπαραγωγής τους.

Σε έναν κόσμο όπου τα γαστρονομικά όρια διευρύνονται συνεχώς, η πρακτική της κατανάλωσης παράξενων και εξωτικών ζώων χρησιμεύει ως υπενθύμιση της πλούσιας ποικιλίας της παγκόσμιας κουζίνας και των μυριάδων τρόπων με τους οποίους το φαγητό μπορεί να μας ενώσει και να μας ιντριγκάρει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα πιο περίεργα φαγητά που τρώνε σε όλο τον κόσμο;

Γιατί είναι τόσο διαδεδομένο το εφέ απεριτίφ;

Καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χορτοφάγοι

Διατροφή για ήρεμη ψυχολογία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φακές: Οι φακές ως μια υπερτροφή για τα οστά

Φακές: Εντάσσοντας τις φακές στην εβδομαδιαία διατροφή μας, μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη δομή και τη λειτουργία των οστών.

Overnight Oats με Φράουλα

Overnight Oats με Φράουλα: Η άνοιξη φέρνει χρώμα, φρεσκάδα και ενέργεια — ακριβώς ό,τι χρειάζεται και το πρωινό μας! Με τις φράουλες στην καλύτερή τους εποχή, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου από ένα μπολ γεμάτο γεύση

Τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους;

Κεράσια: Τα κεράσια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και γνωστά για τις πολλές θρεπτικές τους ιδιότητες. Αλλά πέρα από την υπέροχη γεύση τους, μπορεί να αναρωτιέσαι αν τα κεράσια

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Close Icon