Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πέντε υγιεινές εναλλακτικές εκτός πατάτας

Πέντε υγιεινές εναλλακτικές εκτός πατάτας

Πατάτες: 5 υγιεινές εναλλακτικές για εσάς που θέλετε να γλιτώσετε θερμίδες

Η θρεπτική αξία της πατάτας είναι σημαντική, επηρεάζεται όμως σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής της αλλά και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της.

Η πατάτα αποτελείται από 78-80% νερό, 18-20% άμυλο, 1,5-2% πρωτεΐνες και 1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό στην πατάτα αποτελούν οι υδατάνθρακες, με την μορφή αμύλου. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και κάλιο. Έχουν μάλιστα περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό και φρούτο.

Πολλοί θεωρούν την πατάτα παχυντική τροφή. Ο λόγος είναι ότι οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια, που είναι και οι πιο δημοφιλείς εκδοχές, δίνουν πράγματι πολλές θερμίδες. Οι βραστές πατάτες όμως προκαλούν κορεσμό, παρέχοντας ταυτόχρονα πολλά θρεπτικά συστατικά.

Αν πάντως θέλετε να αποφύγετε τις πατάτες, δείτε παρακάτω 5 δημοφιλείς συνταγές και με τι μπορείτε να τις αντικαταστήσετε.

Γογγύλια: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόψτε ένα κιλό γογγύλια σε κομμάτια και ραντίστε με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και αλάτι. Ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Για περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε δεντρολίβανο.

Γιαμ: Είναι το κοινό όνομα για ορισμένα είδη του γένους Διοσκορέα (Dioscorea). Πρόκειται για αμυλούχους βολβούς που μοιάζουν με την πατάτα. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Ξεφλουδίστε τα γιαμ και κόψτε τα σε λωρίδες, όπως κόβετε τις τηγανητές πατάτες. Τοποθετήστε στο ταψί χαρτί ψησίματος, το οποίο θα αλείψετε με λίγο ελαιόλαδο. Απλώστε τα στικς στο ταψί και ραντίστε με ελαιόλαδο. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη, άλλο τόσο κόλιανδρο σε σκόνη και ¼ κ.γλ. πιπέρι. Ψήστε για 25 λεπτά, γυρίζοντας στο ενδιάμεσο μία φορά τα στικς για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Κουνουπίδι: Αντί για πουρέ πατάτας, δοκιμάστε να φτιάξετε πουρέ με κουνουπίδι. Βράστε ένα κουνουπίδι μέχρι να μαλακώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το κουνουπίδι, μισό φλιτζάνι γάλα και δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο. Πολτοποιήστε με το εργαλείο που χρησιμοποιείτε για τον πουρέ, μέχρι το δημιουργήσετε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.

Κέιλ: Δοκιμάστε να φτιάξετε τσιπς από αυτό το σούπερ θρεπτικό λαχανικό! Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένετε και στεγνώνετε καλά τα φύλλα του κέιλ. Κόψτε σε κομμάτια 8Χ8 εκατοστά. Ψεκάστε τα με ελαιόλαδο και προσθέστε αλάτι. Ψήστε τα για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Σελινόριζα: Δοκιμάστε να μαγειρέψετε τη χειμωνιάτικη ρίζα με την πικάντικη γεύση και το υπέροχο άρωμα, όπως τις πατάτες φούρνου. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ξεφλουδίστε 3 μεγάλες σελινόριζες (περίπου 1,5 κιλό) και κόψτε τις σε μεγάλα κομμάτια όπως τις κυδωνάτες πατάτες. Ρίξτε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε καλά. Ψήστε για 30 λεπτά, στη συνέχεια ανακατέψτε τα κομμάτια σελινόριζας, μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς Κελσίου και αφήστε να ψηθούν για ακόμη μία ώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Τα τηγανητά αβγά γίνονται καλύτερα αν μπορείς να τα συνδυάσεις 

Ένας άλλος δημοφιλής συνδυασμός είναι τα τηγανητά αυγά με ντομάτα και φέτα. Η φρεσκάδα της ντομάτας και η αλμυρή γεύση της φέτας δίνουν μια μεσογειακή αίσθηση στο πιάτο. Μπορείτε να κόψετε ντομάτες σε φέτες και να τις τηγανίσετε ελαφρώς πριν προσθέσετε τα αυγά, προσθέτοντας έτσι χρώμα και γεύση.

Close Icon