Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πέντε υγιεινές εναλλακτικές εκτός πατάτας

Πέντε υγιεινές εναλλακτικές εκτός πατάτας

Πατάτες: 5 υγιεινές εναλλακτικές για εσάς που θέλετε να γλιτώσετε θερμίδες

Η θρεπτική αξία της πατάτας είναι σημαντική, επηρεάζεται όμως σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής της αλλά και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της.

Η πατάτα αποτελείται από 78-80% νερό, 18-20% άμυλο, 1,5-2% πρωτεΐνες και 1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό στην πατάτα αποτελούν οι υδατάνθρακες, με την μορφή αμύλου. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και κάλιο. Έχουν μάλιστα περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό και φρούτο.

Πολλοί θεωρούν την πατάτα παχυντική τροφή. Ο λόγος είναι ότι οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια, που είναι και οι πιο δημοφιλείς εκδοχές, δίνουν πράγματι πολλές θερμίδες. Οι βραστές πατάτες όμως προκαλούν κορεσμό, παρέχοντας ταυτόχρονα πολλά θρεπτικά συστατικά.

Αν πάντως θέλετε να αποφύγετε τις πατάτες, δείτε παρακάτω 5 δημοφιλείς συνταγές και με τι μπορείτε να τις αντικαταστήσετε.

Γογγύλια: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόψτε ένα κιλό γογγύλια σε κομμάτια και ραντίστε με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και αλάτι. Ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Για περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε δεντρολίβανο.

Γιαμ: Είναι το κοινό όνομα για ορισμένα είδη του γένους Διοσκορέα (Dioscorea). Πρόκειται για αμυλούχους βολβούς που μοιάζουν με την πατάτα. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Ξεφλουδίστε τα γιαμ και κόψτε τα σε λωρίδες, όπως κόβετε τις τηγανητές πατάτες. Τοποθετήστε στο ταψί χαρτί ψησίματος, το οποίο θα αλείψετε με λίγο ελαιόλαδο. Απλώστε τα στικς στο ταψί και ραντίστε με ελαιόλαδο. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη, άλλο τόσο κόλιανδρο σε σκόνη και ¼ κ.γλ. πιπέρι. Ψήστε για 25 λεπτά, γυρίζοντας στο ενδιάμεσο μία φορά τα στικς για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Κουνουπίδι: Αντί για πουρέ πατάτας, δοκιμάστε να φτιάξετε πουρέ με κουνουπίδι. Βράστε ένα κουνουπίδι μέχρι να μαλακώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το κουνουπίδι, μισό φλιτζάνι γάλα και δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο. Πολτοποιήστε με το εργαλείο που χρησιμοποιείτε για τον πουρέ, μέχρι το δημιουργήσετε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.

Κέιλ: Δοκιμάστε να φτιάξετε τσιπς από αυτό το σούπερ θρεπτικό λαχανικό! Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένετε και στεγνώνετε καλά τα φύλλα του κέιλ. Κόψτε σε κομμάτια 8Χ8 εκατοστά. Ψεκάστε τα με ελαιόλαδο και προσθέστε αλάτι. Ψήστε τα για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Σελινόριζα: Δοκιμάστε να μαγειρέψετε τη χειμωνιάτικη ρίζα με την πικάντικη γεύση και το υπέροχο άρωμα, όπως τις πατάτες φούρνου. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ξεφλουδίστε 3 μεγάλες σελινόριζες (περίπου 1,5 κιλό) και κόψτε τις σε μεγάλα κομμάτια όπως τις κυδωνάτες πατάτες. Ρίξτε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε καλά. Ψήστε για 30 λεπτά, στη συνέχεια ανακατέψτε τα κομμάτια σελινόριζας, μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς Κελσίου και αφήστε να ψηθούν για ακόμη μία ώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon