Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πέντε συχνοί λόγοι που μας οδηγούν στην υπερφαγία

Πέντε συχνοί λόγοι που μας οδηγούν στην υπερφαγία

Πολλές φορές οδηγούμαστε σε πολύ μεγάλη πρόσληψη θερμίδων χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Τι μπορεί να φταίει; Γιατί χάνουμε τον έλεγχο; Δείτε μερικούς από τους πιο συχνούς λόγος που μας κάνουν να… παρατρώμε!

Η τροφή σας δεν είναι αρκετά χορταστική

Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται περίπου 1,3 κιλά τροφής την ημέρα για να αισθανθούν κορεσμό. Η μικρότερη κατανάλωση σας αφήνει με την αίσθηση ότι θέλετε να φάτε κι άλλο, οπότε αργότερα τρώτε και πάλι. Για να αισθανθείτε κορεσμό χωρίς να αυξήσετε το βάρος σας επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ίνες και νερό αλλά χαμηλές σε θερμίδες, όπως πολλά είδη φρούτων και λαχανικών.

Σερβίρετε φαγητό σε μεγάλο πιάτο

‘Όσο πιο μεγάλο είναι το πιάτο τόσο πιο μεγάλη ποσότητα βάζουμε και όσο περισσότερη ποσότητα έχουμε μπροστά μας τόσο τείνουμε να τρώμε. ‘Έρευνα του καθηγητή Brian Wansink, από το University of Illinois, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που έχουν μπροστά τους μεγάλες μερίδες τρώνε περισσότερο, ακόμα και αν δεν τους αρέσει το φαγητό. Αν δεν λάβετε σοβαρά το μέγεθος της μερίδας θα πασχίσετε να ελέγξετε το βάρος σας, όσο υγιεινή και αν είναι η διατροφή σας, επομένως μην γεμίζετε το πάτο σας. Να τρώτε όσο αργά μπορείτε και με μικρές μπουκιές, για να έχει ο οργανισμός σας περισσότερο χρόνο να διαπιστώσει ότι χόρτασε και να διατάξει ο εγκέφαλος να σταματήσετε να τρώτε.

Η προσέγγιση των χαμηλών υδατανθράκων

‘Έρευνα από το Ohio State University ανακάλυψε ότι άνθρωποι που τρώνε λίγους υδατάνθρακες στο γεύμα τείνουν να αναπληρώσουν τρώγοντας περισσότερους από αυτούς αργότερα. Ιδανικά, οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν περίπου τη μισή από την καθημερινή σας πρόσληψη. Αν τους τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το επιθυμητό επίπεδο σεροτονίνης, που εμπλέκεται στη ρύθμιση της όρεξης. Έλλειψη υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και σε αυξημένη όρεξη. Οι χαμηλοί υδατάνθρακες δεν σημαίνουν πάντα χαμηλές θερμίδες, ιδιαίτερα καθώς πολλά προϊόντα με χαμηλούς υδατάνθρακες έχουν επιπλέον λιπαρά. Υπάρχουν επίσης καλοί υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης) όπως και καλά και κακά λιπαρά (μπισκότα και κέικ), επομένως προσπαθήστε να έχετε ισορροπία των δυο στη διατροφή σας.

Τρώτε σοκολάτα τη λάθος στιγμή

Πρόσφατη έρευνα από το University College London, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν σοκολάτα με άδειο στομάχι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχολογική ανάγκη για αυτή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κόψετε εντελώς τη σοκολάτα-απλώς φυλάξτε την για επιδόρπιο. Η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν σοκολάτα 15 έως 30 λεπτά μετά το γεύμα δεν ήταν πολύ πιθανό να τη φάνε ως σνακ αργότερα.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Η έλλειψη ύπνου καθιστά δυσκολότερο τον έλεγχο του βάρους σας. Όταν είστε κουρασμένοι, σύμφωνα με το Stanford University Centre for Human Sleep Research, στις ΗΠΑ, ο οργανισμός σας έχει χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης, της πρωτεΐνης που ρυθμίζει την όρεξη και το βάρος, Αυτό σημαίνει ότι αισθάνεστε πιο πεινασμένος και καίτε θερμίδες με πιο αργό ρυθμό. Τα επίπεδα της κορτιζόλης επίσης αυξάνουν συντελώντας στην ανάγκη σας για υδατάνθρακες. Ο οργανισμός σας είναι λιγότερο αποτελεσματικός στο να καθαρίσει το σάκχαρο από το αίμα, επομένως η τροφή είναι πιο πιθανό να αποθηκευτεί ως λίπος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon