Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Peka: Μια πεντανόστιμη συνταγή με χταπόδι από την Κροατία

Peka: Μια πεντανόστιμη συνταγή με χταπόδι από την Κροατία

Peka: Τολμήστε να δημιουργήσετε μια παραδοσιακή συνταγή από την Κροατία με χταπόδι και μελωμένες πατάτες.


Το τυπικό δαλματικό Peka μαγειρεύεται με χταπόδι κάτω από μια καμπάνα από χυτοσίδηρο στη χόβολη ενός τζακιού. Σε αγροτικές περιοχές και στα νησιά της Δαλματίας, τέτοια παραδοσιακά τζάκια υπάρχουν σχεδόν παντού σε κάθε σπίτι, στην αυλή ή στον κήπο. Είναι μέρη συγκέντρωσης με την οικογένεια και τους φίλους.

Χρειάζεστε αυτά τα συστατικά για το Peka με χταπόδι

  • 2 κιλά χταπόδι
  • 1 ½ κιλό πατάτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 4 καρότα
  • φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ¼ λ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι πιπέρι
  • ¼ λ. λευκό κρασί
  • Λεμόνι

Τώρα ήρθε η ώρα να μαγειρέψετε

  • Βήμα 1: Καθαρίστε το χταπόδι και προμαγειρέψτε για περίπου 30 λεπτά. Προσθέστε λίγο λάδι σκόρδου με μια σκελίδα λιωμένο σκόρδο και ελαιόλαδο.
  • Βήμα 2: Κόψτε τις πατάτες και τα λαχανικά σε φέτες. Στρώνουμε όλα τα υλικά εκτός από το κρασί στην κατσαρόλα, αλείφουμε με ελαιόλαδο και σκεπάζουμε.
  • Βήμα 3: Βάλτε την κατσαρόλα στον φούρνο και αφήστε τη να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά, μετά τη βγάζετε και αναποδογυρίζετε το χταπόδι, τα ανακατεύετε όλα, προσθέτετε το κρασί και την αφήνετε να σιγοβράσει για άλλη μισή ώρα.
  • Βήμα 4: Πριν το σερβίρετε, περιχύστε με λεμόνι και λάδι σκόρδου.

Μια άλλη μικρή συμβουλή: Το φρέσκο χταπόδι πρέπει να καταψυχθεί, τότε θα είναι πιο τρυφερό και ακόμα πιο νόστιμο την επόμενη μέρα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε μίνι ομελέτες για τον σκύλο σας;

Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο παστίτσιο

Δημιουργήστε ζυμαρικά με τόνο και κρεμώδη σάλτσα

Γαλέτα άγριων μανιταριών που όλοι θα λατρέψουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon