Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Peka: Μια πεντανόστιμη συνταγή με χταπόδι από την Κροατία

Peka: Μια πεντανόστιμη συνταγή με χταπόδι από την Κροατία

Peka: Τολμήστε να δημιουργήσετε μια παραδοσιακή συνταγή από την Κροατία με χταπόδι και μελωμένες πατάτες.



Το τυπικό δαλματικό Peka μαγειρεύεται με χταπόδι κάτω από μια καμπάνα από χυτοσίδηρο στη χόβολη ενός τζακιού. Σε αγροτικές περιοχές και στα νησιά της Δαλματίας, τέτοια παραδοσιακά τζάκια υπάρχουν σχεδόν παντού σε κάθε σπίτι, στην αυλή ή στον κήπο. Είναι μέρη συγκέντρωσης με την οικογένεια και τους φίλους.


Χρειάζεστε αυτά τα συστατικά για το Peka με χταπόδι

  • 2 κιλά χταπόδι
  • 1 ½ κιλό πατάτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 4 καρότα
  • φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ¼ λ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι πιπέρι
  • ¼ λ. λευκό κρασί
  • Λεμόνι

Τώρα ήρθε η ώρα να μαγειρέψετε

  • Βήμα 1: Καθαρίστε το χταπόδι και προμαγειρέψτε για περίπου 30 λεπτά. Προσθέστε λίγο λάδι σκόρδου με μια σκελίδα λιωμένο σκόρδο και ελαιόλαδο.
  • Βήμα 2: Κόψτε τις πατάτες και τα λαχανικά σε φέτες. Στρώνουμε όλα τα υλικά εκτός από το κρασί στην κατσαρόλα, αλείφουμε με ελαιόλαδο και σκεπάζουμε.
  • Βήμα 3: Βάλτε την κατσαρόλα στον φούρνο και αφήστε τη να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά, μετά τη βγάζετε και αναποδογυρίζετε το χταπόδι, τα ανακατεύετε όλα, προσθέτετε το κρασί και την αφήνετε να σιγοβράσει για άλλη μισή ώρα.
  • Βήμα 4: Πριν το σερβίρετε, περιχύστε με λεμόνι και λάδι σκόρδου.

Μια άλλη μικρή συμβουλή: Το φρέσκο χταπόδι πρέπει να καταψυχθεί, τότε θα είναι πιο τρυφερό και ακόμα πιο νόστιμο την επόμενη μέρα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε μίνι ομελέτες για τον σκύλο σας;

Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο παστίτσιο

Δημιουργήστε ζυμαρικά με τόνο και κρεμώδη σάλτσα

Γαλέτα άγριων μανιταριών που όλοι θα λατρέψουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon