Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παχύσαρκοι: έχουν μειωμένη αίσθηση της γεύσης

Παχύσαρκοι: έχουν μειωμένη αίσθηση της γεύσης


Οι παχύσαρκοι άνθρωποι χάνουν την αίσθηση της γεύσης καθώς υπάρχουν μεταβολές στον εγκέφαλο και στα κύτταρα γεύσης.


Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE δείχνει ότι η υπερβολική παχυσαρκία βλάπτει την ικανότητα των ποντικιών να ανιχνεύουν τα γλυκά.

Η μελέτη σύγκρινε 25 φυσιολογικά ποντίκια με άλλα ίδιας γενιάς που ακολούθησαν δίαιτα υψηλή σε λίπος και έγιναν παχύσαρκα. Για να μετρήσουν την ανταπόκριση των ποντικιών σε διαφορετικές γεύσεις, η ερευνητική ομάδα εξέτασε μια διαδικασία που ονομάζεται σηματοδότηση ασβεστίου. Όταν τα κύτταρα αναγνωρίσουν μια σίγουρη γεύση, υπάρχει προσωρινή αύξηση στα επίπεδα του ασβεστίου μέσα στα κύτταρα, και οι επιστήμονες μέτρησαν αυτή την αλλαγή.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα κύτταρα γεύσης από τα παχύσαρκα ποντίκια ανταποκρίθηκαν πιο αδύναμα όχι μόνο στη γλυκύτητα αλλά παραδόξως και στην πικράδα. Τα κύτταρα γεύσης και από τα δύο γκρουπ ποντικιών αντέδρασαν όμοια στο ουμάμι, γεύση που σχετίζεται με αλμυρά τρόφιμα και κρεατικά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές στον εγκέφαλο, καθώς και τα νεύρα που ελέγχουν το περιφερικό σύστημα γεύσης, αλλά κανείς δεν είχε ποτέ εξετάσει τα κύτταρα πάνω στη γλώσσα που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, είπε η επικεφαλής επιστήμονας Kathryn Medler, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιολογικών Επιστημών.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ακόμη και σε αυτό το επίπεδο – στο πρώτο στάδιο της γευστικής οδού – τα ίδια τα κύτταρα υποδοχής γεύσης επηρεάζονται από την παχυσαρκία. Τα παχύσαρκα ποντίκια έχουν λιγότερα κύτταρα γεύσης που ανταποκρίνονται ή και όχι στο γλυκό ερέθισμα.

Με την συνεργασία της Μαριάννα Μπακάλη-Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc-Μέλος της ομάδας Logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Close Icon