Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παχύσαρκοι: έχουν μειωμένη αίσθηση της γεύσης

Παχύσαρκοι: έχουν μειωμένη αίσθηση της γεύσης

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι χάνουν την αίσθηση της γεύσης καθώς υπάρχουν μεταβολές στον εγκέφαλο και στα κύτταρα γεύσης.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE δείχνει ότι η υπερβολική παχυσαρκία βλάπτει την ικανότητα των ποντικιών να ανιχνεύουν τα γλυκά.

Η μελέτη σύγκρινε 25 φυσιολογικά ποντίκια με άλλα ίδιας γενιάς που ακολούθησαν δίαιτα υψηλή σε λίπος και έγιναν παχύσαρκα. Για να μετρήσουν την ανταπόκριση των ποντικιών σε διαφορετικές γεύσεις, η ερευνητική ομάδα εξέτασε μια διαδικασία που ονομάζεται σηματοδότηση ασβεστίου. Όταν τα κύτταρα αναγνωρίσουν μια σίγουρη γεύση, υπάρχει προσωρινή αύξηση στα επίπεδα του ασβεστίου μέσα στα κύτταρα, και οι επιστήμονες μέτρησαν αυτή την αλλαγή.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα κύτταρα γεύσης από τα παχύσαρκα ποντίκια ανταποκρίθηκαν πιο αδύναμα όχι μόνο στη γλυκύτητα αλλά παραδόξως και στην πικράδα. Τα κύτταρα γεύσης και από τα δύο γκρουπ ποντικιών αντέδρασαν όμοια στο ουμάμι, γεύση που σχετίζεται με αλμυρά τρόφιμα και κρεατικά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές στον εγκέφαλο, καθώς και τα νεύρα που ελέγχουν το περιφερικό σύστημα γεύσης, αλλά κανείς δεν είχε ποτέ εξετάσει τα κύτταρα πάνω στη γλώσσα που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, είπε η επικεφαλής επιστήμονας Kathryn Medler, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιολογικών Επιστημών.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ακόμη και σε αυτό το επίπεδο – στο πρώτο στάδιο της γευστικής οδού – τα ίδια τα κύτταρα υποδοχής γεύσης επηρεάζονται από την παχυσαρκία. Τα παχύσαρκα ποντίκια έχουν λιγότερα κύτταρα γεύσης που ανταποκρίνονται ή και όχι στο γλυκό ερέθισμα.

Με την συνεργασία της Μαριάννα Μπακάλη-Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc-Μέλος της ομάδας Logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon