Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παχύσαρκοι: έχουν μειωμένη αίσθηση της γεύσης

Παχύσαρκοι: έχουν μειωμένη αίσθηση της γεύσης

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι χάνουν την αίσθηση της γεύσης καθώς υπάρχουν μεταβολές στον εγκέφαλο και στα κύτταρα γεύσης.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE δείχνει ότι η υπερβολική παχυσαρκία βλάπτει την ικανότητα των ποντικιών να ανιχνεύουν τα γλυκά.

Η μελέτη σύγκρινε 25 φυσιολογικά ποντίκια με άλλα ίδιας γενιάς που ακολούθησαν δίαιτα υψηλή σε λίπος και έγιναν παχύσαρκα. Για να μετρήσουν την ανταπόκριση των ποντικιών σε διαφορετικές γεύσεις, η ερευνητική ομάδα εξέτασε μια διαδικασία που ονομάζεται σηματοδότηση ασβεστίου. Όταν τα κύτταρα αναγνωρίσουν μια σίγουρη γεύση, υπάρχει προσωρινή αύξηση στα επίπεδα του ασβεστίου μέσα στα κύτταρα, και οι επιστήμονες μέτρησαν αυτή την αλλαγή.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα κύτταρα γεύσης από τα παχύσαρκα ποντίκια ανταποκρίθηκαν πιο αδύναμα όχι μόνο στη γλυκύτητα αλλά παραδόξως και στην πικράδα. Τα κύτταρα γεύσης και από τα δύο γκρουπ ποντικιών αντέδρασαν όμοια στο ουμάμι, γεύση που σχετίζεται με αλμυρά τρόφιμα και κρεατικά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές στον εγκέφαλο, καθώς και τα νεύρα που ελέγχουν το περιφερικό σύστημα γεύσης, αλλά κανείς δεν είχε ποτέ εξετάσει τα κύτταρα πάνω στη γλώσσα που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, είπε η επικεφαλής επιστήμονας Kathryn Medler, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιολογικών Επιστημών.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ακόμη και σε αυτό το επίπεδο – στο πρώτο στάδιο της γευστικής οδού – τα ίδια τα κύτταρα υποδοχής γεύσης επηρεάζονται από την παχυσαρκία. Τα παχύσαρκα ποντίκια έχουν λιγότερα κύτταρα γεύσης που ανταποκρίνονται ή και όχι στο γλυκό ερέθισμα.

Με την συνεργασία της Μαριάννα Μπακάλη-Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc-Μέλος της ομάδας Logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κανελένιο Κέικ με μπανάνα: Το ιδανικό χειμωνιάτικο πρωινό

Πώς να φτιάξετε σπιτικά Bagels βήμα προς βήμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο γαλλικό τοστ;

French toast: Μια απλή αλλά απολαυστική συνταγή που μπορείτε να προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά, σωστές τεχνικές και λίγη φαντασία στο σερβίρισμα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη λιχουδιά σε ένα ξεχωριστό πιάτο για κάθε περίσταση.

Γιατί παίρνουμε πίσω τα κιλά που χάνουμε;

Δίαιτα βάρος: Η αναπόφευκτη επιστροφή του βάρους μετά από μια απώλεια βάρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά, και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό. Παρά την προσπάθεια να ακολουθήσουμε δίαιτες

3 δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε γιαούρτι

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Εδώ είναι τρεις πρωτότυπες ιδέες για να απολαύσετε το γιαούρτι σας

8 Τροφές με περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και την γενικότερη ευεξία. Το γιαούρτι είναι μια δημοφιλής πηγή προβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές που περιέχουν περισσότερα προβιοτικά

Γιατί ο περιορισμός δεν είναι η λύση στη διατροφή

Δίαιτα: Η περιοριστική δίαιτα είναι μια δημοφιλής προσέγγιση για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας υγείας και ευημερίας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι αυστηροί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε το λάδι στην σαλάτα

Λάδι στην σαλάτα: Η προσθήκη λαδιού στη σαλάτα είναι μια κλασική πρακτική στην υγιεινή διατροφή και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι ίσως επιλέγουν να παραλείψουν το λάδι για να μειώσουν τις θερμίδες

Ποια επιλογή κρασιού είναι καλύτερη;

Κόκκινο vs Λευκό κρασί: Το κόκκινο και το λευκό κρασί είναι δύο δημοφιλή ποτά, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις, αρώματα και επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά όσον αφορά την επίδρασή τους στα δόντια. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ του κόκκινου

Close Icon