Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παχυσαρκία: ευθύνονται τα γονίδια & το περιβάλλον

Παχυσαρκία: ευθύνονται τα γονίδια & το περιβάλλον

Oι περισσότερες περιπτώσεις παχυσαρκίας φαίνεται ότι αντανακλούν το αποτέλεσμα μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης μεταξύ πολλαπλών γονιδίων και του περιβάλλοντος.

Η σπουδαιότερη περιβαλλοντική μεταβολή φαίνεται να είναι η αύξηση της πρόσληψης θερμίδων και λίπους, σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα που παρατηρείται στις βιομηχανικές χώρες.

Αναλυτικότερα, η παχυσαρκία αποτελεί σε πολλές χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες, ένα σημαντικό πρόβλημα με χαρακτηριστικά σύγχρονης επιδημίας. Περισσότεροι από το 30% των κατοίκων στις ανεπτυγμένες χώρες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Εξάλλου, και στις αναπτυσσόμενες χώρες η συχνότητα της παχυσαρκίας αυξάνει ταχύτατα, γεγονός που υποδεικνύει την τεράστια σημασία των περιβαλλοντικών παραγόντων στην ανάπτυξή της.Παρ’ όλα αυτά, ο ρόλος των γενετικών παραγόντων είναι σημαντικός, όπως φαίνεται από πολλές μελέτες σε διδύμους ή συγγενείς. Μία πρόσφατη μάλιστα ανάλυση τέτοιων μελετών αναφέρει ότι, το 50 έως 70% της μεταβλητότητας του Δείκτη Μάζας Σώματος μπορεί να αποδοθεί σε γενετικούς παράγοντες.

Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι τεράστιες, αν αναλογιστεί κανείς την αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα των παχύσαρκων ατόμων από παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και μερικές μορφές καρκίνου.Η αιτιοπαθογένεια της παχυσαρκίας παραμένει άγνωστη. Η συνήθης μορφή της ανθρώπινης παχυσαρκίας φαίνεται πως είναι πολυγονιδιακή. Σπάνιες μορφές παχυσαρκίας έχουν περιγραφεί οφειλόμενες σε μονογονιδιακές μεταλλάξεις.Μερικές καλά μελετημένες μεταλλάξεις αφορούν τη λεπτίνη και τον υποδοχέα της.

Η λεπτίνη είναι μια πεπτιδική ορμόνη που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ενεργειακού ισοζυγίου. Εκκρίνεται από το λιπώδη ιστό στην κυκλοφορία, περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μεταφέρει στον εγκέφαλο πληροφορίες σχετικές με το μέγεθος των αποθηκών ενέργειας στο λιπώδη ιστό, ενεργοποιώντας υποθαλαμικά κέντρα, που ρυθμίζουν το σωματικό βάρος αλλά και το ενεργειακό ισοζύγιο (πρόσληψη αλλά και κατανάλωση ενέργειας).

Τα λιποκύτταρα λοιπόν εκκρίνουν τη λεπτίνη είτε ελεύθερη είτε δεσμευμένη σε ένα διαλυτό μόρφωμα με τον υποδοχέα της (Ob-R). Αφού περάσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, δεσμεύεται στους υποδοχείς του υποθαλάμου, αναστέλλοντας την όρεξη, ενεργοποιώντας τη θερμογένεση και αυξάνοντας την ενεργειακή δαπάνη, μέσω της δράσης της στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Επιπλέον αυξάνει την ινσουλινο-ευαισθησία και επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων. Υποδοχείς της λεπτίνης έχουν βρεθεί και σε πολλούς άλλους περιφερικούς ιστούς. Σε περίπτωση απώλειας βάρους και λιπώδους μάζας αντίστοιχα, η έκκριση της λεπτίνης μειώνεται, με αποτέλεσμα να επικρατεί στους αντίστοιχους υποθαλαμικούς υποδοχείς το ορεξιογόνο νευροπεπτίδιο Υ, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης, τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης και την πρόσληψη βάρους.

Σε περίπτωση πρόσληψης βάρους, άρα και λιπώδους μάζας αντίστοιχα, η έκκριση της λεπτίνης αυξάνεται και συμβαίνουν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων παχυσαρκίας του ανθρώπου είναι πολυγονιδιακή και, παρά την αρχική αισιοδοξία (όταν ανακαλύφθηκε η λεπτίνη και η έλλειψή της στα παχύσαρκα ob/ob ποντίκια), δεν οφείλεται σε έλλειψη λεπτίνης. Η υπερλεπτιναιμία και η λεπτινοαντοχή φαίνεται να είναι ο κανόνας στην ανθρώπινη παχυσαρκία. Σε μία μικρή υποομάδα παχύσαρκων ατόμων (5-10%) τα επίπεδα της λεπτίνης είναι παρ’ όλα αυτά σχετικώς μειωμένα, σχετιζόμενα πιθανώς με διαταραχές στη σύνθεση της λεπτίνης.

Αρκετά νεότερα δεδομένα υπάρχουν και για την κοινή δράση της λεπτίνης και της ινσουλίνης. Είναι γνωστό ότι, τόσο η λεπτίνη όσο και η ινσουλίνη αναστέλλουν την Obesityπρόσληψη της τροφής. Στον τοξοειδή πυρήνα του υποθαλάμου υπάρχουν υποδοχείς και για τις δυο ορμόνες.

Με την συνεργασία του Μιχάλη Μακρυλλού, Κλινικού Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονικού Διευθυντή Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Παλαιού Φαλήρου, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόποι για να εντάξετε τα παντζάρια στην καθημερινή σας διατροφή

Ο πιο απλός τρόπος για να φτιάξετε κρεμώδη scrambled eggs

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η καλύτερη συνταγή για σπιτική ζύμη πίτσας

Πίτσα: Η σπιτική ζύμη πίτσας δεν είναι μόνο εύκολη, αλλά και απολύτως νόστιμη. Ακολουθώντας αυτή τη συνταγή, θα μπορέσετε να φτιάξετε μια πίτσα που ανταγωνίζεται τις καλύτερες πιτσαρίες.

Εύκολη συνταγή για ψητό κοτόπουλο με λαχανικά 

Αυτή η συνταγή για ψητό κοτόπουλο με λαχανικά είναι εύκολη και γευστική, ιδανική για οικογενειακά γεύματα ή για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας. Το κοτόπουλο ψητό στον φούρνο γίνεται τρυφερό και ζουμερό, ενώ τα λαχανικά προσθέτουν χρώμα και γεύση στο πιάτο.

Τρεις τροφές που βοηθούν τον οργανισμό να κάψει λίπος, όταν υπερβάλλουμε με το φαγητό, ιδιαίτερα τις γιορτές 

Καύση λίπους: Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και τη δυνατότητά του να ενισχύει τον μεταβολισμό. Περιέχει κατεχίνες, οι οποίες είναι φυσικές ενώσεις που βοηθούν στην αύξηση της θερμογένεσης, δηλαδή της διαδικασίας με την οποία ο οργανισμός παράγει θερμότητα και καίει θερμίδες.

Συνταγή για νόστιμες τάρτες λεμονιού χωρίς γλουτένη

Τάρτες λεμονιού: Οι τάρτες λεμονιού χωρίς γλουτένη αποδεικνύουν ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν στερείται νοστιμιάς. Δοκιμάστε να φτιάξετε τη δική σας και αφήστε τη φρεσκάδα του λεμονιού να "γεμίσει" τις αισθήσεις σας!

Συνταγή για ανατολίτικο ατζέμ πιλάφι 

Το Ατζέμ Πιλάφι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που προέρχεται από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής, συνδυάζοντας γεύσεις και αρώματα που θα σας ενθουσιάσουν. Είναι ιδανικό για να σερβιριστεί ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό σε κρέατα. Ακολουθεί μια εύκολη συνταγή για να το ετοιμάσετε στο σπίτι.

Πώς μπορεί να μην είναι βαρετή η υγιεινή διατροφή;

Υγιεινή Διατροφή: Η υγιεινή διατροφή συχνά συνδέεται με την έννοια του περιορισμού και της μονοτονίας, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι γεμάτη γεύσεις και ποικιλία. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι η υγιεινή διατροφή σημαίνει βαρετά

Close Icon