Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παχυσαρκία: Διερευνάται πώς η αίσθηση του ανήκειν σε μια κοινωνική ομάδα μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές επιλογές

Παχυσαρκία: Διερευνάται πώς η αίσθηση του ανήκειν σε μια κοινωνική ομάδα μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές επιλογές

«Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα των ευρημάτων μας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα που τελικά δημιουργεί βελτιωμένες επικοινωνίες και υποστηρικτικό υλικό για εκστρατείες και παρεμβάσεις υγείας που προωθούν υγιεινότερες επιλογές τροφίμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο», προσθέτει.


Παχυσαρκία: «Οι κοινωνικές ομάδες, όπως η εθνικότητα ή το πανεπιστήμιο κάποιου, παρέχουν στα μέλη της ομάδας μια κοινή κοινωνική ταυτότητα ή μια αίσθηση ότι ανήκουν και μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους», λέει η καθηγήτρια Eva Kemps, από το Κολλέγιο Εκπαίδευσης, Ψυχολογίας και Κοινωνικής Εργασίας. «Συνεπώς, όταν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του ότι ανήκει σε μια ομάδα και αισθάνεται ότι η συμμετοχή του στην ομάδα είναι σημαντικό μέρος της ταυτότητάς του, είναι πιο πιθανό να φέρει τη συμπεριφορά του σε ευθυγράμμιση με αυτό που εκλαμβάνεται ως «κανονικό» για αυτή την ομάδα.

«Αυτό έχει αποδειχτεί ότι ισχύει για τον επηρεασμό του τι τρώμε και των διατροφικών επιλογών που κάνουμε και θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη εκστρατειών και παρεμβάσεων για την υγεία που στοχεύουν στην προώθηση πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών», λέει. Οι ερευνητές λένε ότι η λήψη πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το 65% των Αυστραλών ηλικίας 15 ετών και άνω είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Επιπλέον, το 92% των ενηλίκων δεν πληρούν τις συνιστώμενες πέντε-έξι καθημερινές μερίδες λαχανικών και το 49% δεν τρώνε τις συνιστώμενες δύο μερίδες φρούτων. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά τρόφιμα και χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά συμβάλλει σημαντικά στον επιπολασμό ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος, που αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Η νέα μελέτη εξέτασε την ιδέα ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές επιλογές εάν αισθάνονται ότι ανήκουν στην ίδια ομάδα ή κοινότητα με εκείνους που προωθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Οι αποδέκτες της μελέτης ήταν προπτυχιακοί φοιτητές και η πανεπιστημιακή τους ιδιότητα χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα της πολύτιμης ιδιότητας μέλους της ομάδας τους, που σημαίνει ότι είτε ήταν μέρος της ίδιας πανεπιστημιακής ομάδας (εντός ομάδας) είτε όχι (εκτός ομάδας). Πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση ομάδων στο Facebook —μια δημοφιλή πλατφόρμα για σελίδες πανεπιστημιακής κοινότητας— οι μαθητές είτε ένιωσαν συγγένεια ή αδιαφορία για μια ομάδα και στη συνέχεια τους παρουσιάστηκαν υγιεινές και λιγότερο υγιεινές επιλογές τροφίμων και αξιολογήθηκαν για τις επιλογές τους.

“Όταν οι άνθρωποι εκτίθενται σε κοινωνικούς κανόνες στο Facebook, όπως το τι τρώνε οι άλλοι, είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από κάποιον στην ίδια ομάδα με αυτούς παρά από κάποιον που δεν είναι. Αυτό βασίζεται στην παλιά «νοοτροπία αγέλης», λέει ο καθηγητής Kemps. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ταυτιστούν και να εσωτερικεύσουν τις συμπεριφορές κάποιου που μοιράζεται ένα κοινό ομαδικό ενδιαφέρον ή σχέση με αυτούς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη δική του συμπεριφορά. «Βρήκαμε ότι όταν οι άνθρωποι ένιωθαν μια αίσθηση σύνδεσης ή ανήκειν, ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. «Αυτό βασίζεται στην αυξανόμενη βιβλιογραφία ότι η κοινή συμμετοχή στην ομάδα μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά κάποιου, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται στις επιλογές τροφίμων. «Ενώ τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί η κατανόηση της κοινωνικής επιρροής και του ρόλου της στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των ανθρώπων, ειδικά στο πλαίσιο των τροφίμων και πώς μπορούμε να επηρεάσουμε τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές», προσθέτει. “Η μελέτη μας δείχνει ότι τα άτομα σε μια “ομάδα” είναι πιο πιθανό να βλέπουν τη συμπεριφορά άλλων μελών της ομάδας ως κατάλληλη ή σχετικό οδηγό. Επομένως, βλέποντας άλλα μέλη της ομάδας να κάνουν υγιεινές επιλογές —ή να λαμβάνουν σύσταση υγιεινής διατροφής από αυτούς— μπορεί να προωθήσετε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Juliana Gleaves. «Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα των ευρημάτων μας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα που τελικά δημιουργεί βελτιωμένες επικοινωνίες και υποστηρικτικό υλικό για εκστρατείες και παρεμβάσεις υγείας που προωθούν υγιεινότερες επιλογές τροφίμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο», προσθέτει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διατροφικές επιλογές των φτωχών και των πλουσίων

Επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία

Φτιάχνοντας ένα kids friendly χορτοφαγικό γεύμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Close Icon