Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πατάτες: Έτσι θα φτιάξετε τις πιο τραγανές και νόστιμες πατάτες

Πατάτες: Έτσι θα φτιάξετε τις πιο τραγανές και νόστιμες πατάτες

Πατάτες: Για να γίνουν οι τηγανητές πατάτες τραγανές και απολαυστικές, υπάρχουν μερικά απλά «μυστικά» και στην προετοιμασία τους και στο τηγάνισμα.


Είναι τέχνη οι σωστές τηγανητές πατάτες. Και πάντα μια επιτυχημένη τηγανητή πατάτα κάνει ένα εστιατόριο ή απλό φαγάδικο να ξεχωρίζει. Τρώγονται μόνες τους με σαλάτα, φέτα ή άλλο τυρί, με διάφορα ντιπ, όπως τζατζίκι. Ταιριάζουν με αυγά και συνοδεύουν τέλεια σχεδόν τα πάντα! Εκτός από αδυναμία ενηλίκων, αν και πολλοί τις αποφεύγουμε από την καθημερινή μας διατροφή για λόγους υγείας, είναι και αγαπημένο φαγητό όλων των παιδιών του κόσμου.

Η προετοιμασία για τηγανητές πατάτες

  • Πρέπει να δώσουμε προσοχή στο τι πατάτες αγοράζουμε. Δεν κάνουν όλες οι πατάτες για τηγάνι. Γενικά, κατάλληλες θεωρούνται αυτές που είναι πιο κίτρινες. Ιδανικές ποικιλίες για τηγάνι που βρίσκουμε στην Ελλάδα είναι οι πατάτες Νάξου, Νευροκοπίου, Κύπρου και Αιγύπτου. Εγώ πάντα επιλέγω Νάξου και τις προτείνω ανεπιφύλακτα.
  • Εκτός από την ποικιλία, κοιτάμε και πόσο φρέσκιες είναι. Στις μπαγιάτικες πατάτες το άμυλο μετατρέπεται σε σάκχαρα, πράγμα το οποίο δε βοηθάει. Οι πατάτες βγαίνουν πανιασμένες και καφέ σε χρώμα. Πρέπει να τις νιώθεις σκληρές, να μην είναι ρυτιδιασμένες (η φλούδα) και να μην έχουν φύτρες. Φυσικά, αποφεύγουμε και τις πατάτες που έχουν πρασινίσει σε σημεία, αλλά αυτός είναι γενικότερος κανόνας που κοιτάμε, ανεξαρτήτως πώς θα τις μαγειρέψουμε.
  • Η πατάτα θέλει μούλιασμα. Πρώτον, επειδή μόλις την καθαρίσουμε ή την κόψουμε μαυρίζει. Δεύτερον, γιατί με αυτό τον τρόπο αποβάλλουμε το περιττό άμυλο, ώστε να βγουν οι πατάτες μας πιο τραγανές και ωραίες. Τις μουλιάζουμε αφού τις κόψουμε.
  • Το κόψιμο της πατάτας φυσικά παίζει ρόλο σχετικά με τον χρόνο που χρειάζεται να τις τηγανίσουμε. Οι παρακάτω χρόνοι είναι για λεπτοκομμένες πατάτες, μπαστουνάκια. Δίνουμε προσοχή πάντα να είναι κομμένες σε παρόμοιο μέγεθος, για να τηγανίζονται ομοιόμορφα.
  • Αφού τις μουλιάσουμε για 30-45 λεπτά, τις σουρώνουμε και τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί. Δεν πρέπει να πέσει νερό στο καυτό λάδι, γιατί ενδέχεται να προκληθεί ατύχημα.

Το τηγάνισμα

Πρώτα τις ποσάρουμε. Τι σημαίνει αυτό; Βάζουμε φρέσκο καθαρό λάδι σε ένα τηγάνι και το κρατάμε σε μέτρια φωτιά (περίπου 140°C). Αφού τηγανίσουμε τις πατάτες απαλά για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (εξαρτάται από το κόψιμο), τις βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε σε ταψί ή πιάτο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Προσθέστε το λεμόνι στα γεύματά σας

Δημιουργήστε μία ισορροπημένη διατροφή για όλη την οικογένεια

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon