Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πατάτες: Έτσι θα φτιάξετε τις πιο τραγανές και νόστιμες πατάτες

Πατάτες: Έτσι θα φτιάξετε τις πιο τραγανές και νόστιμες πατάτες

Πατάτες: Για να γίνουν οι τηγανητές πατάτες τραγανές και απολαυστικές, υπάρχουν μερικά απλά «μυστικά» και στην προετοιμασία τους και στο τηγάνισμα.


Είναι τέχνη οι σωστές τηγανητές πατάτες. Και πάντα μια επιτυχημένη τηγανητή πατάτα κάνει ένα εστιατόριο ή απλό φαγάδικο να ξεχωρίζει. Τρώγονται μόνες τους με σαλάτα, φέτα ή άλλο τυρί, με διάφορα ντιπ, όπως τζατζίκι. Ταιριάζουν με αυγά και συνοδεύουν τέλεια σχεδόν τα πάντα! Εκτός από αδυναμία ενηλίκων, αν και πολλοί τις αποφεύγουμε από την καθημερινή μας διατροφή για λόγους υγείας, είναι και αγαπημένο φαγητό όλων των παιδιών του κόσμου.

Η προετοιμασία για τηγανητές πατάτες

  • Πρέπει να δώσουμε προσοχή στο τι πατάτες αγοράζουμε. Δεν κάνουν όλες οι πατάτες για τηγάνι. Γενικά, κατάλληλες θεωρούνται αυτές που είναι πιο κίτρινες. Ιδανικές ποικιλίες για τηγάνι που βρίσκουμε στην Ελλάδα είναι οι πατάτες Νάξου, Νευροκοπίου, Κύπρου και Αιγύπτου. Εγώ πάντα επιλέγω Νάξου και τις προτείνω ανεπιφύλακτα.
  • Εκτός από την ποικιλία, κοιτάμε και πόσο φρέσκιες είναι. Στις μπαγιάτικες πατάτες το άμυλο μετατρέπεται σε σάκχαρα, πράγμα το οποίο δε βοηθάει. Οι πατάτες βγαίνουν πανιασμένες και καφέ σε χρώμα. Πρέπει να τις νιώθεις σκληρές, να μην είναι ρυτιδιασμένες (η φλούδα) και να μην έχουν φύτρες. Φυσικά, αποφεύγουμε και τις πατάτες που έχουν πρασινίσει σε σημεία, αλλά αυτός είναι γενικότερος κανόνας που κοιτάμε, ανεξαρτήτως πώς θα τις μαγειρέψουμε.
  • Η πατάτα θέλει μούλιασμα. Πρώτον, επειδή μόλις την καθαρίσουμε ή την κόψουμε μαυρίζει. Δεύτερον, γιατί με αυτό τον τρόπο αποβάλλουμε το περιττό άμυλο, ώστε να βγουν οι πατάτες μας πιο τραγανές και ωραίες. Τις μουλιάζουμε αφού τις κόψουμε.
  • Το κόψιμο της πατάτας φυσικά παίζει ρόλο σχετικά με τον χρόνο που χρειάζεται να τις τηγανίσουμε. Οι παρακάτω χρόνοι είναι για λεπτοκομμένες πατάτες, μπαστουνάκια. Δίνουμε προσοχή πάντα να είναι κομμένες σε παρόμοιο μέγεθος, για να τηγανίζονται ομοιόμορφα.
  • Αφού τις μουλιάσουμε για 30-45 λεπτά, τις σουρώνουμε και τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί. Δεν πρέπει να πέσει νερό στο καυτό λάδι, γιατί ενδέχεται να προκληθεί ατύχημα.

Το τηγάνισμα

Πρώτα τις ποσάρουμε. Τι σημαίνει αυτό; Βάζουμε φρέσκο καθαρό λάδι σε ένα τηγάνι και το κρατάμε σε μέτρια φωτιά (περίπου 140°C). Αφού τηγανίσουμε τις πατάτες απαλά για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (εξαρτάται από το κόψιμο), τις βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε σε ταψί ή πιάτο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Προσθέστε το λεμόνι στα γεύματά σας

Δημιουργήστε μία ισορροπημένη διατροφή για όλη την οικογένεια

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

8 τροφές για υγιή πέψη

Πέψη διατροφή: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, ένζυμα και προβιοτικά που διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν δυσφορία,

Η πιο εύκολη νηστίσιμη συνταγή για φάβα

Φάβα: Η φάβα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σαντορίνη, ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της.

Close Icon