Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πατάτα: Τα 5 κορυφαία οφέλη της πατάτας για την υγεία

Πατάτα: Τα 5 κορυφαία οφέλη της πατάτας για την υγεία

Πατάτα: Οι πατάτες διαθέτουν υπέροχη γεύση, αλλά ταυτόχρονα έχουν υψηλή θρεπτική αξία που τις καθιστά πολύτιμες για το τραπέζι μας.



Μέλος της οικογένειας που περιλαμβάνει τις ντομάτες και τις μελιτζάνες, οι πατάτες (solanum tuberosum) αποτελούν το υπόγειο ενεργειακό απόθεμα του φυτού. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία διαφορετικών τύπων πατάτας, καλύπτοντας κάθε προτίμηση.


 

Διατροφική αξία

Οι πατάτες προσφέρουν μια πιο ευνοϊκή αναλογία θρεπτικών συστατικών προς τιμή από πολλά άλλα λαχανικά και αποτελούν σημαντικό βασικό προϊόν σε όλο τον κόσμο. Στη διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου, συμβάλλουν χρήσιμα στην πρόσληψη βιταμίνης C, καλίου, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών. Δεδομένου του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, οι πατάτες είναι μια καλή επιλογή επειδή παρέχουν τροφή γρήγορα σε λιγότερη γη.

Χαμηλή σε λιπαρά

Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών υγείας, έχουν αρνητική άποψη για τις πατάτες, αλλά αξίζει να θυμόμαστε ότι όταν είναι βρασμένες ή ψημένες, οι πατάτες είναι ουσιαστικά χωρίς λιπαρά. Οι κόνδυλοι είναι πλούσιοι σε άμυλο, αλλά προσφέρουν λιγότερες θερμίδες από την αντίστοιχη μερίδα ζυμαρικών ή ρυζιού. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα ζυμαρικά και το ρύζι, συμβάλλουν σε χρήσιμα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο.

Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου

Εκτός από καλή πηγή φυτικών ινών, μέρος του αμύλου στις πατάτες είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τα μικρόβια του εντέρου μας . Αυτό συμβαίνει επειδή είναι «ανθεκτικό άμυλο», που σημαίνει ότι είναι ανθεκτικό στην πέψη μας, αλλά μπορεί να διασπαστεί από τα βακτήρια του εντέρου μας, παρέχοντάς τους το καύσιμο που χρειάζονται για να λειτουργήσουν και να ευδοκιμήσουν.

Μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο, οι πατάτες μπορούν να ωφελήσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσουν στη διαχείριση της όρεξης. Μελέτες σε ζώα έχουν συνδέσει το ανθεκτικό άμυλο από πατάτες με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, χαμηλότερη συσσώρευση λίπους και μικρότερη αύξηση βάρους. Μια μελέτη που εξέτασε τα αποτελέσματα 30 γραμμαρίων ανθεκτικού αμύλου κάθε μέρα σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων έδειξε ότι αυτό φαίνεται να επαναλαμβάνεται σε υγιείς ανθρώπους. Αξίζει να θυμάστε ότι μπορείτε να αυξήσετε την περιεκτικότητα των πατατών σε ανθεκτικό άμυλο βράζοντας, κρυώνοντας και αποθηκεύοντάς τες στο ψυγείο πριν τις φάτε.

 

Πηγή προστατευτικών αντιοξειδωτικών

Οι πατάτες είναι μια χρήσιμη πηγή φυτικών ενώσεων που έχουν προστατευτική αντιοξειδωτική δράση. Η σάρκα της πατάτας είναι πηγή καροτενοειδών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που είναι ευεργετικά για τα μάτια. Οι πατάτες είναι επίσης πηγή πολυφαινολών, συμπεριλαμβανομένου του χλωρογενικού οξέος , και φλαβονοειδών, τα κυρίαρχα των οποίων είναι η κατεχίνη και η επικατεχίνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσες θερμίδες πρέπει να προσλαμβάνουμε την ημέρα;

Διατροφικές συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή σας

Ποια φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό;

Γιατί οφείλουμε να προσθέσουμε το λάχανο στη διατροφή μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Βραδινά γεύματα: Πώς επηρεάζουν τη γλυκόζη και αυξάνουν τους κινδύνους διαβήτη

Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο μπλε τυρί και το ροκφόρ; 

Το ροκφόρ είναι ένα συγκεκριμένο τύπο μπλε τυριού που προέρχεται από τη Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Roquefort-sur-Soulzon. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ροκφόρ είναι ένα προστατευόμενο γεωγραφικό προϊόν (PGI), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο στα συγκεκριμένα εδάφη και με συγκεκριμένες μεθόδους.

Γιατί είναι καλό να τρώτε πρώτα τη σαλάτα και μετά τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας 

Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε γλυκόζη, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσουμε απότομες αυξήσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά «κραχ» και σε ενδεχόμενη αύξηση της πείνας. Αν τρώμε πρώτα τη σαλάτα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτήν βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης των σακχάρων, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Πράσινος χυμός: Η πρωινή δόση ενέργειας και θρέψης που χρειάζεστε

Πράσινος χυμός: Φτιαγμένος από φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλα θρεπτικά συστατικά, ο πράσινος χυμός παρέχει έναν εύκολο τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενισχυμένη ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Close Icon