Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πατάτα λαχανικό: Οι πατάτες τελικά παχαίνουν;

Πατάτα λαχανικό: Οι πατάτες τελικά παχαίνουν;

Είναι το λαχανικό που έχει δαιμονοποιηθεί όσο κανένα άλλο λόγω του ότι θεωρείται ανθυγιεινό και «παχαίνει». Η αγαπημένη όμως μικρών και μεγάλων πατάτα εάν καταναλωθεί σωστά μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία μας


Πατάτα λαχανικό: Οι πατάτες έχουν δαιμονοποιηθεί, κυρίως επειδή η αγαπημένη συνήθεια πολλών να τις τρώνε τηγανιτές, τις καθιστά ιδιαίτερα θερμιδογόνες, αλλά και ένοχες για την πρόκληση άλλων προβλημάτων υγείας όπως η υπέρταση.  Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι περιέχουν πολλές βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία μας, αρκεί να προσέχουμε τον τρόπο που τις μαγειρεύουμε.

Ανακαλύψτε παρακάτω έξι διατροφικά οφέλη που μας δίνουν οι πατάτες.

Βιταμίνη C

Αν και παραδοσιακά πιστεύουμε ότι τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C, μια μικρή πατάτα βάρους  150 γραμμαρίων παρέχει πάνω από το 15% της συνιστόμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τον οργανισμό μας καθώς  θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 βοηθά πάνω από 100 ένζυμα στο σώμα να λειτουργούν σωστά, επιτρέποντάς τους να διασπάσουν τις πρωτεΐνες – μια διαδικασία- κλειδί για την καλή λειτουργία των νεύρων. Γι’αυτό άλλωστε τα καλά επίπεδα της Β6 συνδέονται με την καλή ψυχική υγεία. Μια μικρή πατάτα περέχει σχεδόν το 1/4 της συνιστόμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Κάλιο

Οι πατάτες περιέχουν άφθονο  κάλιο   Το κάλιο είναι ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο, που βοηθά στην ανάπτυξη του σώματος και στην διατήρηση των κυττάρων.  Οι ψητές πατάτες στο φούρνο ή στα κάρβουνα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα κάλιου από τις βραστές ή τον πουρέ πατάτας. Αυτό συμβαίνει διότι με τη διαδικασία βρασμού, οι κομμένες πατάτες μπορούν να χάσουν εώς και το μισό κάλιο στο νερό.  Όταν η πατάτα βράζεται με την φλούδα της διατηρεί μεγαλύτερη ποσότητα της βιταμίνης C, των βιταμινών του συμπλέγματος Β αλλά και του καλίου της.

Χολίνη

Οι πατάτες έρχονται δεύτερες στην κατάταξη των τροφών με την υψηλότερη περιεκτικότητα χολίνης, μετά τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως το κρέας και η σόγια. Η χολίνη είναι μια μικρή ένωση που προσκολλάται στο λίπος για την παραγωγή φωσφολιπιδίων, τα δομικά στοιχεία των κυτταρικών τοιχωμάτων, καθώς και τον νευροδιαβιβαστή της  ακετυλοχολίνης  που ρυθμίζει  την συστολή των μυών και  τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Ωφέλιμες για το στομάχι

Αν αφήσουμε τις πατάτες να κρυώσουν πριν τις καταναλώσουμε, επιτρέπουμε τη δημιουργία του ανθεκτικού αμύλου. Αυτό το υγιές άμυλο βοηθά το σώμα μας με ποικίλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της δράσης του ως πρεβιοτικού, τα οποία συμβάλλουν σε ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα. Επίσης φαίνεται ότι συμβάλει στο αίσθημα κορεσμού.

Φυσικά χωρίς γλουτένη

Η πατάτα δεν περιέχει γλουτένη οπότε μπορεί να καταναλωθεί από όσους έχουν κοιλιοκάκη αποτελώντας μια νόστιμη εναλλακτική λύση για τα φαγητά που μπορούν να καταναλώσουν. Μπορεί αρκετοί άνθρωποι να αποφεύγουν τις πατάτες λόγω υψηλών θερμιδών, όμως στην πραγματικότητα μια βρασμένη πατάτα περιέχει μόλις 130 θερμίδες, λιγότερες από μια μπανάνα ίδιου μεγέθους. Όμως βασικό ρόλο παίζει ο τρόπος μαγειρέματος και πώς τις συνοδεύουμε. Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε τις θερμίδες χαμηλά είναι ο βρασμός και το μαγείρεμα στον ατμό. Φυσικά, εάν τις ανακατέψουμε με βούτυρο, οι θερμίδες θα αυξηθούν. Ο πιο ανθυγιεινός τρόπος δε να τις καταναλώσουμε είναι σε μορφή τσιπς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Υγιεινή Διατροφή : Συμβουλές για δυνατή καρδιά

Διατοφή: Συμβουλές για υγιή οργανισμό

Διατροφή : Οδηγός για ισορροπημένη διατροφή

Το πιάτο της υγιεινής διατροφής σύμφωνα με το Harvard

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σολομός εγκέφαλος: Μπορεί η κατανάλωση σολομού να αποτρέψει την γνωστική έκπτωση;

Σολομός εγκέφαλος: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Περιέχει υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα

Ριζότο συνταγή: Το μυστικό για το τέλειο ριζότο

Ριζότο συνταγή: Η προετοιμασία του τέλειου ριζότο είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη για τη μαγειρική. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο που θα λατρέψουν η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για σνακ ή προσθήκη στα γεύματα. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, και σχετίζονται με οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο

Τα οφέλη του νατρίου που θα σας εκπλήξουν

Νάτριο: Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και συχνά δαιμονοποιείται λόγω της υπερκατανάλωσης αλατιού,

Μπύρα: Πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Μπύρα: Η μπύρα, αν και καταναλώνεται ευρέως και συχνά σε κοινωνικές περιστάσεις, μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Διατροφή και θηλασμός

Διατροφή Θηλασμός: Ο θηλασμός είναι μια περίοδος γεμάτη τρυφερότητα αλλά και αυξημένες ανάγκες — όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα. Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος, στην ενέργεια της μητέρας

Ατομικό cheesecake με 4 υλικά

Cheesecake φράουλα: Θες κάτι γλυκό, δροσερό και γρήγορο χωρίς περίπλοκες συνταγές και πολλά υλικά; Αυτό το ατομικό cheesecake φράουλας χρειάζεται μόνο 4 απλά υλικά και ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά,

Close Icon