Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πασχαλινό τσουρέκι: Παραδοσιακό τσουρέκι για την ωραιότερη Κυριακή του Πάσχα

Πασχαλινό τσουρέκι: Παραδοσιακό τσουρέκι για την ωραιότερη Κυριακή του Πάσχα

Πασχαλινό τσουρέκι: Εύκολη παραδοσιακή συνταγή για το πασχαλινό τσουρέκι που θα λατρέψει όλη η οικογένεια!



Αυτή η παραδοσιακή συνταγή για τσουρέκι περιλαμβάνει όλες τις αγαπημένες γιορτινές γεύσεις που λατρεύουν οι Έλληνες. Το τσουρέκι είναι το παραδοσιακό γλυκό ψωμί με μαγιά που φτιάχνουν οι Έλληνες κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη και το τρώνε την Κυριακή του Πάσχα.


Από που προέρχεται

Το όνομα τσουρέκι προέρχεται από την τουρκική λέξη «corek» που αναφέρεται σε κάθε ψωμί που παρασκευάζεται με ζύμη μαγιάς. Υπάρχουν πολλά είδη κορέκ, αλμυρά και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή.

Η παράδοση λέει ότι το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και γενικότερα την αναγέννηση, καθώς το αλεύρι πλάθεται και φουσκώνει και παίρνει ζωή ενώ μεταμορφώνεται στο τελικό του σχήμα.

Το κόκκινο βαμμένο αυγό , που συνήθως τοποθετείται πάνω από την πλεξούδα, συμβολίζει το αίμα του Ιησού. Το να πεθαίνουμε κόκκινα αυγά εν όψει του ελληνικού Πάσχα  είναι μια από τις παλαιότερες και πιο  αγαπημένες παραδόσεις  στην Ελλάδα.

Κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές, όπως γεμιστό ή καλυμμένο με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, ενώ μπορεί να γεμιστεί με κρέμα, ή να βουτήξει σε σιρόπι. Ακόμη και σκέτο, αυτό το ντελικάτα γλυκό ψωμί είναι απολαυστικό και αναζωογονητικό μετά τις μακρές στερήσεις της σαρακοστιανής περιόδου .

Υλικά

  • 500gr αλεύρι για ψωμί
  • 60ml χλιαρό νερό
  • 30gr μαγιά
  • 100gr ζάχαρη
  • 50gr μέλι
  • 2 αυγά
  • 100ml γάλα
  • 100gr φυτικό βούτυρο
  • 7gr μαχλέπι
  • 2gr μαστίχα
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  • Στο μίξερ χτυπήστε 6 αβγά με 110z/310gr ζάχαρη
  • Ανακατεύετε για 8 λεπτά
  • Προσθέστε: 2 κουταλιές της σούπας μαχλέπι και ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη μαστίχα
  • Συνεχίζετε να ανακατεύετε για 3 λεπτά
  • Προσθέστε: 1 λίτρο αλεύρι
  • Ανακατεύετε για 5 λεπτά
  • Προσθέστε 8 fl oz/235ml ζεστό γάλα, 3 fl oz/90ml λιωμένο βούτυρο
  • Ανακατεύετε για 2 λεπτά
  • Προσθέστε 1 λίτρο αλεύρι και 0,5 oz/15 gr ξερή μαγιά
  •  Ανακατεύετε για 10 λεπτά το μείγμα
  • Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα
  • Πλάθετε σε τρία χοντρά σχοινιά και μετά πλέξουμε μαζί
  • Αφήστε να φουσκώσει για 45 λεπτά.
  • Βάζετε από πάνω λίγο κρόκο αβγού αραιωμένο με νερό και διακοσμείστε με αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 320°F/160°C για 30 με 40 λεπτά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Cheesecake : Φτιάξτε με κρέμα και μπισκότα

Φτιάξτε ένα υπέροχο τσουρέκι σε λίγα απλά βήματα!

Λαζαράκια: Το πεντανόστιμο έθιμο για το Σάββατο του Λαζάρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Εγκυμοσύνη: Η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που συχνά αγνοείται

Εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλές έγκυες ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πρωτεΐνη: Ο σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους. Βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση της θερμογένεσης.

Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα κι από τον καφέ 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των goji berries είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ασβέστιο: Υγιεινά ροφήματα για ισχυρά οστά

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα για το σώμα, καθώς συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών, του νευρικού συστήματος και της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Αχλάδια: Πέντε λόγοι για να τρώτε περισσότερα

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου. Μόνο ένα μέτριο αχλάδι περιέχει περίπου 5-6 γραμμάρια φυτικών ινών, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού.

Close Icon