Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πασχαλινό τραπέζι: Τι βρίσκουμε στο εορταστικό μενού;

Πασχαλινό τραπέζι: Τι βρίσκουμε στο εορταστικό μενού;

Πασχαλινό τραπέζι: Οι ετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει για το μεγάλο γλέντι της Κυριακής του Πάσχα. Τι θα βρούμε σε κάθε τραπέζι λοιπόν;


Το Πάσχα γιορτάζεται σε όλη τη χώρα και τιμάται ως οικογενειακή γιορτή, καθώς θεωρείται η πιο σημαντική περίοδος στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Με το πασχαλινό τραπέζι στο κατώφλι μας, τι βρίσκουμε σε κάθε σχεδόν εορταστικό μενού την Κυριακή του Πάσχα;

Τσουρέκι

Καθώς το φαγητό είναι φυσικά συνυφασμένο με σχεδόν όλα όσα κάνουν οι Έλληνες, το ψήσιμο είναι εξίσου μεγάλο μέρος των πασχαλινών παραδόσεων. Ως εκ τούτου, είναι σύνηθες να μαζεύεται η οικογένεια την Πέμπτη πριν από τη Μεγάλη Κυριακή και να ψήνει ένα νόστιμο γλυκό πασχαλινό ψωμί, που ονομάζεται Τσουρέκι. Αυτό τρώγεται το Πάσχα καθώς οι τρεις πλεξούδες του ψωμιού αντιπροσωπεύουν την Αγία Τριάδα.

Τσούγκρισμα αυγών

Σε αυτό το σημείο, όλοι κατευθύνονται στο σπίτι για να «τσουγκρίσουν τα αυγά» που έχουν ήδη βαφτεί, όπως προαναφέρθηκε, σε διάφορα όμορφα χρώματα αλλά συνήθως κόκκινα. Τότε το τσούξιμο των αυγών συνεχίζεται! Ο ένας τσακίζει το επιλεγμένο αυγό του πάνω από τα επιλεγμένα αυγά του άλλου και από τις δύο πλευρές, λέγοντας «Χριστός Ανέστη». Ο άλλος απαντά, «Αληθώς Ανέστη» μέχρι να στέκεται μόνο ένα δυνατό αυγό. Το άτομο με αυτό το αυγό, λέγεται ότι έχει την τύχη με το μέρος του, όλο το χρόνο.

Τρώγοντας τη μαγειρίτσα

Η Μαγειρίτσα, μια μοναδική ελληνική σούπα, τρώγεται για να σπάσει τη νηστεία της Ελληνορθόδοξης Μεγάλης Σαρακοστής, τις 40 μέρες πριν το Πάσχα. Παρασκευασμένη το Μεγάλο Σάββατο μαζί με το αρνί της επόμενης μέρας, η μαγειρίτσα καταναλώνεται αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της Θείας Λειτουργίας. Αυτό το πιάτο περιέχει τα παραπροϊόντα του αρνιού λίγο πριν το ψήσιμο, μαζί με μερικά πράσινα λαχανικά (μαρούλι, άνηθος και κρεμμύδι) βρασμένα μαζί.

Κυριακή του Πάσχα & αρνί

Οι Έλληνες ακολουθούμε τις τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού και γιορτάζουν την Ανάστασή Του την Κυριακή του Πάσχα. Όλοι ξυπνούν νωρίς για να βοηθήσουν στο μαγείρεμα, τις προετοιμασίες και να καλέσουν όλα τα μέλη της οικογένειας σε αυτόν με τον μεγαλύτερο κήπο. Στη συνέχεια, οι οικογένειες μαζεύονται για να ψήσουν το αρνί στη σούβλα και στη συνέχεια απολαμβάνουν ένα μεγάλο γεύμα με πολλά κρέατα, πατάτες, σαλάτες και ποτά, το οποίο διαρκεί για αρκετές ώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξάνονται οι εκδρομείς που φεύγουν για Πάσχα

Βάψιμο αυγών: Μια φυσική εναλλακτική για κατακόκκινα αυγά

Μια εναλλακτική συνταγή για τσουρέκια πασχαλινά vegan

Παραδοσιακό τσουρέκι για την ωραιότερη Κυριακή του Πάσχα

Οβελίας - Γιατί αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες για το “Καλάθι του Πάσχα”

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon