Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πάσχα κοκορέτσι: Πώς φτιάχνεται το κοκορέτσι και ποια είναι τα κύρια συστατικά του

Πάσχα κοκορέτσι: Πώς φτιάχνεται το κοκορέτσι και ποια είναι τα κύρια συστατικά του

Πάσχα κοκορέτσι: Η συνταγή για κοκορέτσι είναι από τις πιο γνωστές της χώρας μας για το Πάσχα και κάτι που δεν το κάνουμε εύκολα άλλη περίοδο, παρά μόνο για την συγκεκριμένη γιορτή. Παρόλα αυτά, είναι κάτι που μπορείτε να βρείτε σε κάποιες ελληνικές ταβέρνες κατά τη διάρκεια του χρόνου αξίζει σίγουρα να έχει μία θέση σε κάθε σελίδα με συνταγές φαγητών.


Η συνταγή για κοκορέτσι είναι από τις πιο γνωστές της χώρας μας για το Πάσχα και κάτι που δεν το κάνουμε εύκολα άλλη περίοδο, παρά μόνο για την συγκεκριμένη γιορτή. Παρόλα αυτά, είναι κάτι που μπορείτε να βρείτε σε κάποιες ελληνικές ταβέρνες κατά τη διάρκεια του χρόνου αξίζει σίγουρα να έχει μία θέση σε κάθε σελίδα με συνταγές φαγητών. Κάποιοι το προτιμούν ως ορεκτικό, κάποιοι άλλοι ως κύριο γεύμα, όπως όμως και να το προτιμάτε εξακολουθεί να έχει την ίδια γεύση. Συνήθως το Πάσχα είναι το κύριο πιάτο δίπλα στο παραδοσιακό αρνί. Παραδοσιακά μαγειρεύεται την πρώτη μέρα του Πάσχα. Όταν γυρίζουμε από την εκκλησία μετά την Ανάσταση, τρώμε άλλο ένα παραδοσιακό πασχαλινό πιάτο την μαγειρίτσα, η οποία είναι ικανή να προετοιμάσει το στομάχι μας για το αρνί και το κοκορέτσι που πρόκειται να φάμε μετά από 40 μέρες νηστείας.

Πεντανόστιμο κοκορέτσι

Η βασική ιδέα είναι ότι βάζεις σε ένα μακρύ σουβλάκι όλα τα όργανα το ένα μετά το άλλο και τα σκεπάζεις με παραπροϊόντα. Τα συστατικά του είναι:

  • 4 κιλά αρνιού εσωτερικά όργανα, όπως συκώτι, καρδιά, πνεύμονες και νεφρά
  • 5 κιλά παραπροϊόντα για να το τυλίξετε

Πλένουμε πολύ καλά όλο το κρέας και τα έντερα που θα χρησιμοποιήσουμε για το εσωτερικό μέρος του κοκορετσιού ενώ παράλληλα κόβουμε τα κομμάτια σε μικρομεσαίου μεγέθους κομμάτια. Πάνω κάτω το μέγεθος ενός αυγού. Το πλύσιμο των εντέρων είναι το πιο δύσκολο και κουραστικό μέρος της διαδικασίας. Αφού τα πλύνουμε όλα πολύ καλά τα γυρίζουμε, μέσα προς τα έξω για να καθαρίσουμε και τα εσωτερικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό αλλά ο πιο συνηθισμένος είναι η μέθοδος της βελόνας. Απλό, παίρνεις μια βελόνα, τη δένεις από ένα σημείο και μετά την σπρώχνεις στο εσωτερικό του εντέρου μέχρι να ανέβει από την άλλη πλευρά. Εάν δεν ξεκινήσετε την προετοιμασία την ίδια μέρα, τα καθαρά έντερα θα πρέπει να διατηρηθούν σε μια κατσαρόλα με νερό και ξύδι.

Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνετε τα κομμάτια του κρέατος τη συκωταριά και ξεκινάτε το καρύκευμα. Χτυπάμε στο μπλέντερ 3-4 σκελίδες σκόρδο με 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Αλατίζουμε τη συκωταριά και βάζουμε τη ρίγανη, το σκόρδο έτσι ώστε όλα τα υλικά να πάνε παντού. Μετά έρχεται η ώρα να περάσουν όλα στη εναλλάξ, φροντίζοντας να είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο χωρίς να είναι πολύ σφιχτά. Όταν το κάνετε αυτό, τότε πρέπει να καλύψετε όλα τα μέρη με τα έντερα. Έτσι τα έντερα θα τα σκεπάζουν εξωτερικά. Αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να πάρετε ένα μακρύ έντερο και να το δέσετε στην κάτω πλευρά της σούβλας και να το περάσετε σιγά σιγά γύρω από τη σούβλα μέχρι την πάνω πλευρά όπου θα πρέπει να τα δέσουμε ξανά. Όταν τελειώσουμε με αυτό πρέπει να το αφήσουμε να σταθεί τουλάχιστον 2-3 ώρες για να φύγουν τυχόν υγρά από το κρέας.

Πρέπει να έχετε ετοιμάσει μια κατάλληλη φωτιά για να το ψήσετε και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς ο χρόνος για το μαγείρεμα εξαρτάται από τα κιλά του κοκορετσίου. Τοποθετήστε το μακριά από τη φωτιά για να ψηθεί αργά και εσωτερικά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάξτε την πιο νόστιμη συνταγή για μουστοκούλουρα!

Δημιουργήστε την πιο νόστιμη συνταγή για κοντοσούβλι

Παραδοσιακή συνταγή για νηστίσιμα ντολμαδάκια

Οι παγίδες που κρύβει η νηστεία - Πως δεν θα πάρετε κιλά

Ταχίνι: η ιδανική υπερτροφή της νηστείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon