Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πάσχα διατροφή: Τι τρώμε και πόσο υγιεινές είναι οι επιλογές μας;

Πάσχα διατροφή: Τι τρώμε και πόσο υγιεινές είναι οι επιλογές μας;

Πάσχα διατροφή: Ποιες είναι οι καλύτερες και πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε στο πασχαλινό τραπέζι;


Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία το γιορτινό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα, όταν ψμαζευόμαστε η οικογένεια και εκλεκτοί φίλοι μαζί και περνάμε όμορφα, γελώντας και τρώγοντας υπέροχα εδέσματα. Φυσικά, δεν είναι πολλοί εκείνοι που παραμένουν εγκρατείς μπροστά σε όλες αυτές τις λιχουδιές, αλμυρές και γλυκές, που έχει ετοιμάσει κάθε νοικοκυρά. Μετά από ώρες, όταν και τα τελευταία πιάτα έχουν αδειάσει, οι περισσότεροι προσπαθούν να συνέλθουν από την ποσότητα φαγητού που κατανάλωσαν χωρίς μέτρο. Όμως, μπορεί κάποιος να κάνει καλύτερες, πιο υγιεινές επιλογές το Πάσχα; Τι τρώμε και πόσο υγιεινό είναι τελικά;

Μαγειρίτσα

Έχοντας ξεκινήσει από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, πολλοί επιλέγουν μαγειρίτσα και την Κυριακή του Πάσχα – έστω ως ορεκτικό. Αυτή η σούπα στην αυθεντική της μορφή χρησιμοποιεί εντόσθια και όργανα του ζώου (πολύ συχνά αρνιού). Ένας κίνδυνος λοιπόν έγκειται στην καθαριότητα. Εάν δεν είμαστε υπερβολικά σχολαστικοί κατά το πλύσιμο, ενδέχεται να υπάρχουν υπολείμματα ακαθαρσιών. Δεν είναι και ιδιαίτερα ελκυστικό αυτό, σωστά; Έπειτα, το αυγολέμονο προσθέτει θερμίδες στην σούπα. Σαφώς πιο υγιεινές εναλλακτικές είναι η μαγειρίτσα με κοτόπουλο, αλλά και η vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια.

Αρνί – Κατσίκι

Η μεγάλη πλειοψηφία στο γιορτινό πασχαλιάτικο τραπέζι επιλέγουν αρνί και κατσίκι. Αν και πρόκειται για κρέας με λίπος, η στρατηγική του ψησίματος στην σούβλα βοηθά να αποβληθεί μεγάλο μέρος αυτού του λίπους. Είναι αναπόφευκτο να πάρουμε επιπλέον λίπος εάν φάμε την πέτσα του ζώου, επομένως δεν συνίσταται κάτι τέτοιο. Περισσότερο όμως επικίνδυνη είναι η κατανάλωση του κρέατος με πολλά παχυντικά συνοδευτικά, όπως πατάτες, σαλάτες με μαγιονέζα και παχυντικά τυριά, και φυσικά ψωμί.

Κοκορέτσι

Και πάλι ο μεγάλος κίνδυνος έγκειται στην σωστή απολύμανση των εντέρων και οργάνων του ζώου που χρησιμοποιούνται στο κοκορέτσι. Αν και πεντανόστιμο, πολλοί απωθούνται από την όψη του, αλλά κυρίως από την γνώση του τι περιέχεται μέσα. Το κοκορέτσι, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα υγιεινή και θρεπτική τροφή – με μέτρο και με το κατάλληλο πλύσιμο.

Τζατζίκι

Στραγγιστό γιαούρτι, δροσιστικό αγγούρι, θαυματουργό σκόρδο και ελαιόλαδο. Πώς είναι δυνατόν να μην είναι υγιεινό το τζατζίκι; Όμως, κάτι που θα πρέπει να προσέξετε είναι η ποσότητα. Τρώγοντας πάρα πολύ τζατζίκι η αρτηριακή σας πίεση κινδυνεύει να πέσει επικίνδυνα. Γι’ αυτό και εδώ θα πρέπει να είστε εγκρατείς – και γιατί όχι, δοκιμάστε light γιαούρτι!

Αυγά βραστά

Πολύ θρεπτικά είναι τα βραστά αυγά σε καθημερινή βάση, όχι μόνο την Κυριακή του Πάσχα. Όμως, δύο πράγματα θα πρέπει να έχετε κατά νου. Πρώτον, αποθηκεύστε τα στο ψυγείο και μην θεωρήσετε πως μπορούν να διατηρηθούν αρκετές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Και δεύτερον, η άκριτη κατανάλωσή τους αυξάνει την πρόσληψη πρωτεΐνης σας και κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα πρωτεϊνούχα φαγητά, πολλαπλασιάζουν το σύνολο που λαμβάνετε.

Τσουρέκι – Κουλουράκια

Όπως γνωρίζετε, όλα τα πασχαλινά τσουρέκια και κουλουράκια γίνονται με αγνά υλικά, θρεπτικά και φυσικά έχουν πολλές θερμίδες. Ως εκ τούτου, προτείνονται ως μέρος μια ισορροπημένης διατροφής (για παράδειγμα 1 φέτα τσουρέκι για πρωινό ή 2-3 κουλουράκια με το απογευματινό σας ρόφημα), αλλά και πάλι με εγκράτεια.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τζατζίκι: Το κορυφαίο συνοδευτικό σε κάθε εορταστικό τραπέζι

Πασχαλινό τραπέζι: Τι βρίσκουμε στο εορταστικό μενού;

Βάψιμο αυγών: Μια φυσική εναλλακτική για κατακόκκινα αυγά

Μια εναλλακτική συνταγή για τσουρέκια πασχαλινά vegan

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χάνουν τα λαχανικά τις βιταμίνες τους στο μαγείρεμα;

Λαχανικά: Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους προετοιμασίας τους, αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πώς να διαλέξετε τα αβοκάντο σας

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, αλλά η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι να προσέξετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές

Πώς να κάνετε τις σαλάτες σας πιο γευστικές

Σαλάτες: Οι σαλάτες δεν χρειάζεται να είναι βαρετές! Με μερικές δημιουργικές πινελιές, μπορείτε να τις κάνετε πιο γευστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε αυτούς τους επτά τρόπους

Απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Το όσπριο που έχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά 

Η σόγια μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως σε μορφή tofu, tempeh, σόγιας σε σπόρους, ελαιούχων προϊόντων και γάλατος σόγιας. Το tofu, για παράδειγμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.

Αυτά είναι τα φρούτα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες ασθένειες. Ορισμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα;

Ενδιάμεσα Γεύματα: Τα σνακ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής στα κυρίως γεύματα.

Close Icon