Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πάσχα διατροφή: Τι τρώμε και πόσο υγιεινές είναι οι επιλογές μας;

Πάσχα διατροφή: Τι τρώμε και πόσο υγιεινές είναι οι επιλογές μας;

Πάσχα διατροφή: Ποιες είναι οι καλύτερες και πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε στο πασχαλινό τραπέζι;


Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία το γιορτινό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα, όταν ψμαζευόμαστε η οικογένεια και εκλεκτοί φίλοι μαζί και περνάμε όμορφα, γελώντας και τρώγοντας υπέροχα εδέσματα. Φυσικά, δεν είναι πολλοί εκείνοι που παραμένουν εγκρατείς μπροστά σε όλες αυτές τις λιχουδιές, αλμυρές και γλυκές, που έχει ετοιμάσει κάθε νοικοκυρά. Μετά από ώρες, όταν και τα τελευταία πιάτα έχουν αδειάσει, οι περισσότεροι προσπαθούν να συνέλθουν από την ποσότητα φαγητού που κατανάλωσαν χωρίς μέτρο. Όμως, μπορεί κάποιος να κάνει καλύτερες, πιο υγιεινές επιλογές το Πάσχα; Τι τρώμε και πόσο υγιεινό είναι τελικά;

Μαγειρίτσα

Έχοντας ξεκινήσει από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, πολλοί επιλέγουν μαγειρίτσα και την Κυριακή του Πάσχα – έστω ως ορεκτικό. Αυτή η σούπα στην αυθεντική της μορφή χρησιμοποιεί εντόσθια και όργανα του ζώου (πολύ συχνά αρνιού). Ένας κίνδυνος λοιπόν έγκειται στην καθαριότητα. Εάν δεν είμαστε υπερβολικά σχολαστικοί κατά το πλύσιμο, ενδέχεται να υπάρχουν υπολείμματα ακαθαρσιών. Δεν είναι και ιδιαίτερα ελκυστικό αυτό, σωστά; Έπειτα, το αυγολέμονο προσθέτει θερμίδες στην σούπα. Σαφώς πιο υγιεινές εναλλακτικές είναι η μαγειρίτσα με κοτόπουλο, αλλά και η vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια.

Αρνί – Κατσίκι

Η μεγάλη πλειοψηφία στο γιορτινό πασχαλιάτικο τραπέζι επιλέγουν αρνί και κατσίκι. Αν και πρόκειται για κρέας με λίπος, η στρατηγική του ψησίματος στην σούβλα βοηθά να αποβληθεί μεγάλο μέρος αυτού του λίπους. Είναι αναπόφευκτο να πάρουμε επιπλέον λίπος εάν φάμε την πέτσα του ζώου, επομένως δεν συνίσταται κάτι τέτοιο. Περισσότερο όμως επικίνδυνη είναι η κατανάλωση του κρέατος με πολλά παχυντικά συνοδευτικά, όπως πατάτες, σαλάτες με μαγιονέζα και παχυντικά τυριά, και φυσικά ψωμί.

Κοκορέτσι

Και πάλι ο μεγάλος κίνδυνος έγκειται στην σωστή απολύμανση των εντέρων και οργάνων του ζώου που χρησιμοποιούνται στο κοκορέτσι. Αν και πεντανόστιμο, πολλοί απωθούνται από την όψη του, αλλά κυρίως από την γνώση του τι περιέχεται μέσα. Το κοκορέτσι, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα υγιεινή και θρεπτική τροφή – με μέτρο και με το κατάλληλο πλύσιμο.

Τζατζίκι

Στραγγιστό γιαούρτι, δροσιστικό αγγούρι, θαυματουργό σκόρδο και ελαιόλαδο. Πώς είναι δυνατόν να μην είναι υγιεινό το τζατζίκι; Όμως, κάτι που θα πρέπει να προσέξετε είναι η ποσότητα. Τρώγοντας πάρα πολύ τζατζίκι η αρτηριακή σας πίεση κινδυνεύει να πέσει επικίνδυνα. Γι’ αυτό και εδώ θα πρέπει να είστε εγκρατείς – και γιατί όχι, δοκιμάστε light γιαούρτι!

Αυγά βραστά

Πολύ θρεπτικά είναι τα βραστά αυγά σε καθημερινή βάση, όχι μόνο την Κυριακή του Πάσχα. Όμως, δύο πράγματα θα πρέπει να έχετε κατά νου. Πρώτον, αποθηκεύστε τα στο ψυγείο και μην θεωρήσετε πως μπορούν να διατηρηθούν αρκετές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Και δεύτερον, η άκριτη κατανάλωσή τους αυξάνει την πρόσληψη πρωτεΐνης σας και κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα πρωτεϊνούχα φαγητά, πολλαπλασιάζουν το σύνολο που λαμβάνετε.

Τσουρέκι – Κουλουράκια

Όπως γνωρίζετε, όλα τα πασχαλινά τσουρέκια και κουλουράκια γίνονται με αγνά υλικά, θρεπτικά και φυσικά έχουν πολλές θερμίδες. Ως εκ τούτου, προτείνονται ως μέρος μια ισορροπημένης διατροφής (για παράδειγμα 1 φέτα τσουρέκι για πρωινό ή 2-3 κουλουράκια με το απογευματινό σας ρόφημα), αλλά και πάλι με εγκράτεια.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τζατζίκι: Το κορυφαίο συνοδευτικό σε κάθε εορταστικό τραπέζι

Πασχαλινό τραπέζι: Τι βρίσκουμε στο εορταστικό μενού;

Βάψιμο αυγών: Μια φυσική εναλλακτική για κατακόκκινα αυγά

Μια εναλλακτική συνταγή για τσουρέκια πασχαλινά vegan

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μέλι: Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μέλι: Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και κάποια προσοχή στη χρήση του. Παρά τις θετικές του ιδιότητες, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις και παράγοντες στους οποίους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Αναψυκτικά: Γιατί μας εθίζουν τόσο πολύ;

Αναψυκτικά: Η εξάρτηση από τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, καφεΐνη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών

Brunch: Ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες

Brunch: Το brunch δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια ευκαιρία να μοιραστείτε στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές για να προσθέσετε γεύση και δημιουργικότητα στο τραπέζι σας.

Ηλιόσπορος: Ένας θησαυρός για την υγεία των οστών

Ηλιόσπορος: Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών και στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Αυτό το πρωινό για μακροζωία τρώνε οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου 

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, οι γηραιότεροι συχνά ξεκινούν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα, που συνδυάζεται με ψωμί ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ελιές και φρέσκα λαχανικά. Αυτές οι τροφές όχι μόνο είναι θρεπτικές αλλά και γεμάτες αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμο σπιτικό ψωμί;

Ψωμί DIY: Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ​​ψωμί που θα γεμίσει το σπίτι σας με άρωμα και ζεστασιά. Ξεκινήστε σήμερα και ανακαλύψτε τη μαγεία του σπιτικού ψωμιού!

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε υγιεινά;

Υγιεινή διατροφή: Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά απαιτεί υπομονή και δημιουργικότητα. Προσφέρετε υγιεινό φαγητό ως διασκεδαστική εμπειρία και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του.

Vegan Sushi: Μια νόστιμη εναλλακτική για τους λάτρεις της φύσης

Vegan Sushi: Το σούσι λαχανικών είναι μια νόστιμη, πρωτοποριακή και βιώσιμη εκδοχή της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας. Δεν απευθύνεται μόνο σε χορτοφάγους, αλλά και σε όλους όσους αναζητούν νέες γεύσεις και έναν πιο συνειδητό τρόπο διατροφής.

Close Icon